Artikel

geplaatst: 18-04-2018

DACHSER groeit met de wind mee

Niet eerder realiseerde de logistiek dienstverlener de recordomzet van 6 miljard euro. De forse groei wordt aangedreven door een sterke exportactiviteit in Europa en een bloeiende wereldhandel. 

In boekjaar 2017 overtrof DACHSER voor het eerst een bruto-omzet van meer dan 6 miljard euro. De wereldwijde logistieke dienstverlener verhoogde de geconsolideerde omzet met 7,2 procent 6,23 miljard euro. Ook de 81,7 miljoen zendingen (+2,1 procent) met een gewicht van 39,8 miljoen ton (+4,3 procent), vertegenwoordigen nieuwe historische hoogtepunten. Vorig jaar creëerde DACHSER wereldwijd 1.648 nieuwe banen. 
"We hebben onze succesvolle exportstrategie voor het Europese landtransport systematisch voortgezet, waarbij we een extra impuls kregen van de versterkte wereldhandel", zegt Bernhard Simon, CEO van DACHSER SE. "De groei van het verkoopvolume is met name te danken aan de aantrekkelijke tarieven voor lucht- en zeevracht. Deze hebben ons geholpen een aanzienlijke omzetstijging te realiseren."

Bedrijfsontwikkeling in detail
Business field Road Logistics, waarin DACHSER het transport en de opslag van industriële goederen (European Logistics) en voedingsmiddelen (Food Logisitcs) samenbrengt, genereerde in 2017 een bruto-omzet van 4,44 miljard euro (+3,1 procent). Zendingen en tonnage steeg met respectievelijk 2,1 en 3,6 procent. In Business Line European Logisitcs (EL) zorgde de consistente focus op Europese exportactiviteiten opnieuw voor een solide groei. Dit geldt in het bijzonder voor in de divisie EL Noord-Centraal-Europa, die een groei van 7,4 procent liet zien, maar ook voor EL France &Maghreb en EL Iberia, dankzij de dynamische groei van contract logistiek. "Duitsland blijft de traditionele ruggengraat van onze operatie, maar Frankrijk ontwikkelt zich steeds meer als tweede bestuurder van transnationale transportactiviteiten over land. De afgelopen jaren hebben we resoluut gewerkt deze strategische logistieke as te vestigen." 

In de Business Line Food Logistics werd de bovengemiddelde groei voornamelijk gedreven door Duitse activiteiten, samen met de acquisitie van enkele nieuwe klanten. "Na vijf jaar European Food Network kunnen we de balans opmaken: de beslissing om een sterk partnernetwerk op te richten onder leiding van ons projectmanagement bleek een goede beslissing", vervolgt Simon.  
In Business Field Air & Sea Logistics (ASL) zorgde sterke activiteiten en stijgende vrachttarieven – voornamelijk in luchtvracht – voor een bruto-omzet van 1,79 miljard euro: een stijging van 15,7 procent. De drie in de Benelux gevestigde ASL vestigingen realiseerde een tweecijferige groei van hun verkoopvolume. ASL Azië behaalde de grootste omzetgroei van meer dan 20 procent. Het aantal lucht- en zeevracht zendingen in de Benelux steeg met 6,7 procent. Het TUE en tonnage respectievelijk met 8,5 en 23,3 procent. 
"Lucht- en zeevracht is een volatiele divisie die altijd schommelt tussen extremen in termen van omzet", zegt Simon. "We streven echter naar duurzame en consistente winstgevende groei. Daarom worden bedrijfsdomeinen EL & ASL en besturingssystemen steeds verder met elkaar geïntegreerd. We streven naar verdere vooruitgang. 

Proactieve investering in het netwerk en personeel
Ondanks DACHSER in het eerste kwartaal van 2018 de wind in de zeilen had, erkent Simon knelpunten in capaciteit en het groeiende tekort aan chauffeurs als de belangrijkste factoren die de toekomsite groei mogelijk zouden kunnen beperken. "Het intern opleiden van personeel is daarom topprioriteit." In 2017 voltooiden de eerste 22 professionele chauffeurs hun opleiding als onderdeel van de DACHSER Service en Training GmbH. In dat zelfde jaar startte 160 chauffeurs dezelfde opleiding in 35 Duitse delegaties. "We willen het aantal chauffeurs in opleiding elk jaar verhogen en zo ons concept van kwaliteit ook in de rest van Europa vestigen", aldus de CEO van DACHSER. 

Investeringen van DACHSER in zijn netwerk, technologieën en IT-systemen steeg in 2017 met 5 procent naar 136 miljoen euro. "Vorig jaar hebben we onze capaciteit in Duitsland enorm uitgebreid, vooral in de levensmiddelenbranche", zegt Simon. Voor het jaar 2018 kondigt DACHSER aan nog eens 188 miljoen te investeren, dit jaar met aandacht voor de industriële goederen. 

Ontwikkelingen in Nederland
In Nederland steeg de omzet met 16,7 procent naar 162,4 miljoen euro. Het tonnage steeg met 9,9 procent en het aantal zendingen met 8,3 procent. De groei is enerzijds het gevolg van  vergrote capaciteiten en investeringen in bijvoorbeeld warehousing en contractlogistiek, maar ook door het wereldwijde netwerk van DACHSER dat zich steeds verder uitbreidt.
Eén van de meest recente investeringen in Nederland is de aanbouw aan de huidige overslagloods in Zevenaar. De loods is met 3.319 vierkante meter en 30 laaddeuren vergroot. Ook in Waddinxveen is de capaciteit fors uitgebreid. In juli 2017 heeft DACHSER het een pand schuin tegenover het huidige gebouw van het DACHSER Logistics Centre Rotterdam overgekocht. De logistieke dienstverlener breidt hiermee haar terrein uit met een totale oppervlakte van 24.000 vierkante meter. De uitbreiding omvat o.a. een loodsruimte van 5.000 vierkante meter met 33 deuren en ruimte voor 5.800 palletplaatsen. Daarnaast staat op het terrein een kantoorgebouw van 1.800 vierkante meter en is er parkeermogelijkheid voor 70 trailers. De investeringen in vierkante meters zullen ook in de toekomst aan blijven houden. In de toekomst verwacht Van der Meer een derde vestiging te openen in Nederland. Het doel van de investeringen is enerzijds om ruimte te creëren voor de aanhoudende sterke groei, en anderzijds om de synergie tussen de warehousing- en distributienetwerkactiviteiten te versterken. 

Daarbij is DACHSER in Nederland, met ruim 180 werknemers in Waddinxveen en 233 in Zevenaar uitgegroeid tot één van de grootste werkgevers binnen de gemeentes (bron: KvK, 2018). Zowel in het Distripark in Waddinxveen als in het BusinessPark 7Poort in Zevenaar, op ruim 100 kilometer afstand van elkaar maar beide op steenworp afstand van de A12, is het personeelsbestand ten opzichte van vorig jaar met 5% gegroeid. "We willen onze gezonde groei blijven voortzetten, goed personeel is hierin onmisbaar. In Nederland investeren we daarom sterk in nauwe samenwerkingen met onderwijsinstellingen en proberen we jongeren en werkzoekenden te enthousiasmeren voor de logistieke sector." 
 

Artikel

geplaatst: 30-11-2017

Nederland op plek 1 voor klimaat voor investeringen

Nederland is de meest aantrekkelijke locatie ter wereld voor investeringen in infrastructuur, zo blijkt uit de CMS Infrastructure Index: A New Direction. Hierin zijn 40 jurisdicties gerangschikt op grond van aantrekkelijkheid voor investeringen in infrastructuur op basis van zes hoofdcriteria.

Nederland behaalde over de gehele linie de hoogste positie, ondanks een lange periode zonder regering, met de hoogste groei van het bbp sinds 2007, een groei die in 2017 waarschijnlijk 3,3% bereikt. Het succes is deels toe te schrijven aan de transparante en efficiënte aanbestedingsprocedures en een gezonde investering van miljarden euro’s in publiek-private samenwerkingen (PPS) op het gebied van weg- en waterbouw. De andere landen in de top vijf zijn Canada, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Australië.

Partner van CMS en hoofd van het Nederlandse Energy-team, Cecilia van der Weijden, licht toe, "De Nederlandse infrastructuurmarkt is altijd al actief geweest, met havens, luchthavens en wegen van het hoogste niveau en daarnaast zien we nu een sterke toename van grote projecten op het gebied van duurzame energie, in het bijzonder jaarlijkse aanbestedingen voor de ontwikkeling van offshore windparken. En met een regeerakkoord dat een ambitieus energiebeleid laat zien en een verdere toename van de offshore windcapaciteit voor de periode tot 2030, lijkt het erop dat dit pas het begin is."

Partner van CMS en Co-head van Infrastructure & Project Finance in het Verenigd Koninkrijk, Kirsty Duane, zegt, “Van China’s ‘Belt and Road’ tot de kink in de kabel die de Brexit bracht, behouden politiek en beleid een centrale plek bij de vorming van de investeringsstromen met betrekking tot infrastructuur wereldwijd. Als regeringen de duidelijk zichtbare golf aan beschikbaar privaat kapitaal aan willen trekken, zullen ze naar landen als Nederland en Canada moeten kijken om inspiratie op te doen. Landen waar transparantie en een duidelijke strategische visie voor wat betreft infrastructuur de agenda bepalen.”

“De CMS Infrastructure Index laat interessante verschuivingen zien in de aantrekkelijkheid van 40 landen wereldwijd en accentueert daarnaast veranderingen in de beleggingscategorieën die er binnen infrastructuur zijn. Deze veranderingen zorgen voor een nieuwe innovatiegolf in een markt die voor haar investeringsstromen lang afhankelijk is geweest van gestandaardiseerde PPS’en. De zoektocht naar deals heeft de markt er nu al toe aangezet om minder volgroeide sectoren te onderzoeken: sectoren als energieopslag, breedband, slimme meters, en ook studentenhuisvesting en rollend materieel. Het is fascinerend om te zien welke landen vooroplopen.”

Europa veert op
Europese landen veren op na een periode van stagnatie. Kwantitatieve geldverruiming, het Plan Juncker en steun van de EIB hebben alle in de afgelopen jaren bijgedragen aan gestegen niveaus van investeringen in EU-infrastructuur. Daarnaast is er met economieën als Tsjechië en Roemenië die een duidelijke groei doormaken ruimte voor optimisme over toekomstige investeringen.

Europa als geheel heeft een opleving gehad voor wat betreft investeringen in infrastructuur, omdat veel politici bereid waren investeringen in infrastructuur te gebruiken als economische stimulans. Net als Nederland en het Verenigd Koninkrijk scoorden Duitsland, Noorwegen en Frankrijk hoog in het onderzoek, met name op het gebied van innovatie. In Duitsland steunen alle grote partijen PPS’en en de verwachting is dat ‘deal flow’, in het bijzonder bij PPS’en op het gebied van grootschalig transport, op koers zal blijven.

Verenigd Koninkrijk benut potentieel niet
Het komt misschien niet als een verrassing dat het Verenigd Koninkrijk moeite had om de toppositie vast te houden die het had in een onderzoek dat in 2015 is uitgevoerd door advocatenkantoor Nabarro. De impact van de Brexit en politieke instabiliteit in het algemeen hebben nu al hun weerslag op investeringen in infrastructuur, omdat investeerders worstelen met het gebrek aan zekerheid in het land. De spelers in de sector zoeken duidelijk naar commitment en naar langetermijnbeleid van de regering om angst weg te nemen. Het onderzoek toont met name het gebrek aan consensus over megaprojecten op het gebied van infrastructuur, zoals een derde landingsbaan op Heathrow en HS2 (een hogesnelheidsspoorlijn).

Canada voert de boventoon in Noord- en Zuid-Amerika
Binnen Noord- en Zuid-Amerika loopt Canada voorop, terwijl het gebrek aan duidelijkheid over het door Trump voorgestelde Amerikaanse infrastructuur-project met een omvang van USD 1 biljoen ervoor zorgt dat de Verenigde Staten achterop raken met een zevende plek. Opvallend is bijvoorbeeld De Canadese overheid is in het bijzonder bezig met de lancering van de Canadian Infrastructure Bank in 2017, wat een impuls zal geven aan de toch al betrouwbare infrastructuur-markt.

Van olie naar duurzame energie
In andere regio’s, de MENA-landen, is men erin geslaagd alternatieven te vinden om ten strijde te trekken tegen de lage olieprijzen. De Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië laten veel interesse in duurzame energie zien. De Verenigde Arabische Emiraten hebben al een pioniersrol gespeeld door de exploitatie van de hoge niveaus aan beschikbare zonnestraling, terwijl Saudi-Arabië’s recente toezegging op het gebied van schone energie wordt bejubeld als een game changer voor de locale pijpleiding.

Schuivende heerschappij
Elders zorgt het ‘China Belt and Road initiative’ uit 2013 voor een investeringsgolf in Azië. Gezien de levensduur van dit project zullen de veranderingen in de balans van infrastructuurinvesteringen diepgaand zijn.

Traditionele versus alternatieve investeringen
Het rapport laat ook duidelijk een aantal potentiële nieuwe investeringscategorieën zien, zoals 4G, oplaadstations, parkeerfaciliteiten en ‘impact technology’, die infrastructuur nu al enorm verandert. Een voorbeeld is de toename van slimme wegen en slimme steden, met dank aan de interactie tussen sensoren in de weg, glasvezelnetwerken, onderling verbonden zelfrijdende voertuigen en wegen. Zaken die het fundament vormen voor een nieuwe generatie van zelfladende en zelfrijdende elektrische voertuigen. Steden als Dubai en Singapore zetten al stappen om de volgende golf aan digitale innovatie te gaan leiden.

CMS heeft opdracht gegeven tot de Index, in samenwerking met Inspiratia, om daarmee trends uit het verleden te evalueren en om als indicator te dienen welke jurisdicties het meest aantrekkelijk zijn voor toekomstige investeringen en activiteiten.

De index is gebaseerd op zes hoofdindicatoren:
-Economische status, waarbij wordt gekeken naar handel (als een percentage van het bbp), kredietwaardigheid en rentepercentages, 30% van de totale score uitmakend.
-Duurzaamheid en innovatie, waarbij wordt gekeken naar milieuprestaties, innovatie en kwaliteit en consolidatie van infrastructuur, 12,5% van de totale score uitmakend.
-Belastingklimaat, waarbij wordt gekeken naar het tarief van de vennootschapsbelasting, ‘resource drain’ en ingewikkeldheid van het belastingstelsel, 5% van de score uitmakend.
-Politieke stabiliteit, waarbij wordt gekeken naar effectiviteit van bestuur en de rechtsorde en stabiliteit in regelgeving, 22,5% van de totale score uitmakend.
-Ondernemingsklimaat, waarbij wordt gekeken naar transparantie en het doen van zaken, 10% van de totale score uitmakend
-Particuliere participatie, waarbij wordt gekeken naar overheidssteun, bruto-investeringen in vaste activa en particuliere investeringen, 20% van de totale score uitmakend.

Artikel

geplaatst: 16-10-2017

Wat is de impact van Brexit op de tech industrie?

‘Should I stay or should I go?’ Deze vraag werd door een meerderheid van de Britse bevolking beantwoord met 'Leave' tijdens het EU-referendum. Hoewel Nederland deze belangrijke partner binnen de Unie niet graag ziet vertrekken, is het tijd om Brexit als realiteit te beschouwen.

Het nieuwe regeerakkoord van afgelopen dinsdag laat dat alvast zien: met een verlaging van de vennootschapsbelasting en de afschaffing van de dividendbelasting sorteert de nieuwe coalitie alvast voor op bedrijven die Londen willen gaan verlaten.
Het is daarom ook van belang dat de digitale sector zich nu voorbereid op de uiteenlopende Brexit-scenario's. Vandaar dat Digital Gateway to Europe een rapport publiceert over de huidige status, de mogelijke scenario's en de te ondernemen acties door de tech sector. Wat zijn de uitdagingen en mogelijkheden van Brexit?

Rather inconvenient
In het rapport noemt Digital Gateway to Europe vier onderwerpen die van groot belang zijn voor de sector: toegang tot de Europese Interne (Digitale) markt, toegang tot datastromen, toegang tot talent en toegang tot EU-belastingvoordelen.
Hoewel er nog veel onduidelijkheid is over de mogelijke impact van Brexit, is het zeer waarschijnlijk dat het Verenigd Koninkrijk zowel uit de Europese Interne markt als uit de douane-unie gaat stappen. Dat heeft belangrijke consequenties voor het internationale (en digitale) verkeer van goederen, diensten, kapitaal en arbeid.
Vooral voor de financiële sector en de media-industrie wordt grote impact verwacht, omdat afspraken omtrent oorsprongsregels en 'passporting rights' na Brexit niet meer zullen gelden. Verder worden deze sectoren beïnvloed door een mogelijke restrictie op datastromen van het VK naar de EU en andersom, aangezien dit verdere (FinTech) innovatie belemmert.
Een ander urgent issue is het wereldwijde tekort aan goed IT-personeel. Als het Verenigd Koninkrijk besluit om immigratiewetgeving aan te scherpen en te bemoeilijken, zal het voor de Britten lastiger worden IT-specialisten aan te trekken. Aangezien 25 procent van de Britse digitale en tech bedrijven het rekruteren van talent een 'major challenge' noemt (TechNation, 2017), is dit een zeer belangrijk punt voor de sector.

Keep calm and come to Europe
"Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke en gelijkgestemde handelspartner. Het is voor Nederland dan ook geen goed nieuws dat een land dat zo dichtbij ons ligt, vertrekt uit de EU. Echter is dit vertrek een realiteit waar wij ons als digitale sector op moeten voorbereiden. Gezien de mogelijke impact van Brexit, is het van groot belang dat de industrie goed geïnformeerd is over toekomstige uitdagingen en mogelijkheden," zegt Stijn Grove, Managing Director van Digital Gateway to Europe. "Europa, en Nederland in het bijzonder, biedt goede alternatieven voor het Verenigd Koninkrijk, en Amsterdam is een fantastisch substituut voor Londen, vooral voor de FinTech en mediabedrijven. En vanuit een zakelijk perspectief sluit Nederland goed aan bij de Britse handelsgeest. Bedrijven als Shell, Unilever en Reed Elsevier laten dat tot op de dag van vandaag zien. Vandaar dat de Britten meer dan welkom zijn in Nederland."
Wat er gaat gebeuren op 29 maart 2019 - de dag dat voor het eerst in de geschiedenis een lidstaat de Europese Unie verlaat - is grotendeels onbekend. Met het Brexit rapport informeert Digital Gateway to Europe de tech sector over de mogelijke implicaties. Het Verenigd Koninkrijk zal de Europese Unie gaan verlaten, laten we er het beste van maken.

Bron: Brisk Magazine

Artikel

geplaatst: 14-08-2017

Eerste SBR-kredietrapportage succesvol verzonden vanuit King

De pilot voor het automatisch versturen van de SBR kredietregistratie uit King Business Software is geslaagd!  Vanaf september kunnen alle King-kantoren de verplichte SBR kredietrapportage eenvoudig versturen via het King Aangifte Dashboard.

Via het King Aangifte Dashboard hadden de King-kantoren al een krachtige beheertool voor alles wat met de SBR aangiftes te maken heeft, zoals OB, ICP, Suppletieaangiftes, KVK publicaties en inrichtingsstukken (micro en klein). Nu kan ook de SBR kredietrapportage (micro) automatisch worden verzonden via het King Dashboard.

Voor accountantskantoren is het werken met de SBR kredietrapportages een logische stap naar een nog efficiënter proces. De uitvragende partijen als de KVK, Belastingdienst en de banken willen een gestandaardiseerd rapport waar alle noodzakelijke gegevens in staan. De kredietrapportage via King Business Software voorziet hierin.

Artikel

geplaatst: 08-03-2017

Exposeren op beurzen en evenementen? Voorkom deze pijnlijke blunders

Strategie is essentieel voor beurssucces, maar je hebt er weinig aan als de uitvoerig achter blijft. Dit zijn de 10 pijnlijkste beursblunders én tips hoe je ze voorkomt.

Bij het succesvol exposeren op een beurs komt veel kijken. Naast een waardevol aanbod en een uitnodigendebeursstand zijn communicatieve vaardigheden waarschijnlijk het allerbelangrijkste.

Iedereen vindt het fijn om te kopen, maar niemand wil iets aangesmeerd krijgen. Succesvolle verkopers begrijpen dat en helpen klanten bij het maken van de beste keuze. Als zij met hun aanschaf succesvoller worden groeit een vertrouwensband en ontstaat er wederkerigheid. Ze willen iets terug doen en blijven een leverancier trouw.

Dale Carnegie – een beroemde Amerikaanse presentatietrainer – zei ooit treffend: “Je kunt in 2 maanden meer zaken doen door interesse te tonen, dan in 2 jaar mensen proberen te interesseren.”
Dit principe geldt ook voor het exposeren op een beurs. Daarom kijken we in dit artikel naar de 10 pijnlijkste beursblunders én tips hoe je ze voorkomt.

Beursblunder 1. Geen interesse tonen

De grootste fout die je op een beurs kunt maken is geen interesse tonen in bezoekers. En het vreemde  is: je ziet het overal om je heen. Exposanten die te druk zijn met elkaar, hun telefoontje of geen zin hebben om op te staan. Bega deze blunder niet en wees altijd benaderbaar.

Hoe ben je toegankelijk? Glimlach in elk geval naar passanten, oefen op een goede openingszin en blijf staan in je stand. Kost dit teveel energie, zet dan meer medewerkers in en gun elkaar voldoende pauzes. Een succesvolle beurs draaien is topsport en benader dat ook zo. Geef elke beurs alles wat je hebt en probeer bezoekers voor je te winnen. Als dat lukt geeft het een heerlijk gevoel.

Beursblunder 2. Meteen willen verkopen

Heb jij een hekel aan straatverkopers? Dan ben je niet de enige, want het is geforceerd en opdringerig. Een straatverkoper is helemaal niet geïnteresseerd in jou, maar in zijn eigen targets. Dat is een onprettig uitgangspunt.

De beste verkopers ‘verkopen’ nauwelijks, maar luisteren naar hun klant. Waar lopen zij tegenaan en hoe kun jij ze helpen succesvoller te zijn? Dat doe je niet door direct jouw product te pushen. Veel effectiever is het door de ander te laten ervaren dat jouw product of dienst effectief is. Je dringt niks op en versterkt de intrinsieke motivatie van de koper. Hij of zij wil het echt hebben.

Beursblunder 3. Te weinig medewerkers in een stand

Op een beurs is elke bezoeker in theorie een lead. Het is daarom zonde om geïnteresseerden te laten lopen, omdat je stand onderbezet is. Als je geluk hebt komen geïnteresseerden later terug, maar de meeste mensen wachten niet. verkoopt een concurrent soortgelijke producten of diensten dan kun je maar zo een klant kwijt zijn.

Vraag medewerkers of ze eventueel standby kunnen staan, in het geval van grote drukte. Een paar gemotiveerde mensen die een paar uur bijspringen kunnen een groot verschil maken.

Beursblunder 4. Geen aandenken meegeven

Beursbezoekers worden overladen met prikkels. Wil je dat mensen je onthouden, maak het ze dan zo makkelijk mogelijk. Dat kan met een visitekaartje of brochure, maar het risico bestaat dat ze die weggooien of vergeten. Die kans is bij een creatieve gadget of give-away een stuk kleiner. Wat je ook kiest, zorg dat het aansluit bij je aanbod en dat je contactgegevens er prominent op staan. Je blijft op hun netvlies.

Beursblunder 5.Te serieus zijn

Als verkoper kun je eindeloos praten over details. De meeste beursbezoekers zijn daar helemaal niet in geïnteresseerd. Ze willen niet weten hoé je iets doet, maar wat het hen oplevert. Dat is wat telt!

Wees als exposant niet te serieus en kijk naar de drijfveren van gebruikers. Een handig ezelsbruggetje is de AIDA-formule, wat staat voor: attention, interest, desire en action.

A: Trek de aandacht met een prikkelende openingszin
I: Wek de interesse door de voordelen van jouw product of dienst te benoemen
D: Schets een mooi vooruitzicht (“Denk eens aan alle tijd die je bespaart”)
A: Zorg dat de bezoeker een gericht actie uitvoert, zoals het invullen van zijn contactgegevens

Pas je de AIDA-formule consequent toe in je verkoopverhaal, dan grijp je gegarandeerd de aandacht.

Beursblunder 6. Teveel tijd nemen

Als beursexposant ben je druk, maar dat geldt natuurlijk ook voor bezoekers. Houd daar rekening mee en neem niet teveel tijd van ze in beslag. Merk je dat jullie niets voor elkaar kunnen betekenen
Beëindig het gesprek dan vriendelijk, maar gedecideerd. Tijd is te kostbaar voor toneelstukjes.

Beursblunder 7. Verwachten dat alle bezoekers weten wat je doet

Veel exposanten denken dat iedereen weet wat ze doen. Deze ‘blunder’ kun je eenvoudig voorkomen door overduidelijk – zonder betuttelend – te zijn. Bezoekers die over dezelfde kennis beschikken zullen bevestigend knikken – wat de sfeer van het gesprek ten goede komt – en nieuwkomers hoeven geen ‘domme’ vragen te stellen.

Beursblunder 8. Slecht kleden

Kleding wordt vaak onderschat op een beurs. Als je een of meerdere dagen op een beurs staat is comfortabele kleding een must. Besteed extra aandacht aan je schoenen, want je staat veel. Een subtiel hakje oogt misschien net wat fraaier, maar na 2 dagen spierpijn denk je daar vast anders over.

Beursblunder 9. Te weinig stoelen meenemen

Een beursgesprek kun je staand voeren, maar als het serieuzer wordt is het prettig om te gaan zitten. Neem voor deze situatie voldoende stoelen mee, die prettig zitten. Zorg ook voor voldoende ruimte en privacy in je stand voor een prettig gesprek.

Sta ook eens stil bij de vloerbedekking van je stand. Een kleed of andere zachte ondergrond kan een verademing zijn na een dag staan of lopen. Bezoekers zullen met alle plezier plaats nemen om te luisteren en even bij te komen.

Beursblunder 10. Je beursstand is slordig

Ruim na een gesprek meteen je beursstand spullen op en laat geen folders en brochures slingeren. In het ontwerp van een stand kun je al rekening houden met voldoende opbergruimte. Als het plaatje perfect is, wil je dat niet ontsieren met storende details. Bovendien heb je maar een kans om een eerste indruk te maken. Zorg ervoor dat hij positief is.

Exposeren op beurzen en evenementen? Jij bent het belangrijkste!

Bij het exposeren op beurzen en evenementen is het personeel het belangrijkste. Tijdens de beurs heb je geen invloed meer op je beursstand en producten en diensten, maar wel op hoe je ze onder de aandacht brengt.

Door oprecht interesse te tonen in bezoekers, niet te pushen en zo goed mogelijk aan te sluiten bij hun wensen maak je indruk. Je helpt ze oprecht succesvoller te worden en als dat lukt blijven ze je dankbaar. Laat deze tips daarom goed op je inwerken en investeer in je collega’s en jezelf.

Bron: beursstand.nl

Artikel

geplaatst: 02-03-2017

Jubileum DACHSER Waddinxveen: 10 jaar intelligente logistiek vanuit de Randstad

De vestiging van DACHSER in Waddinxveen viert haar tienjarig jubileum. De logistieke dienstverlener opende aldaar op 1 maart 2007 haar tweede vestiging in Nederland. De officiële oprichting van DACHSER Nederland vond plaats op 10 januari 1975 in het Gelderse Zevenaar. Door de continue toename van logistieke activiteiten verhuisde DACHSER binnen Zevenaar diverse malen naar een groter pand. Eind 2006 werd het pand op het industrieterrein Hengelder in Zevenaar ook te klein. Uitbreiding was op die locatie niet meer mogelijk, dus werd een tweede vestiging geopend in het westen van het land: in Waddinxveen.

Het was aan Aat van der Meer, de huidige Managing Director van DACHSER in de Benelux, om in het westen voet aan de grond te krijgen. Van der Meer werkte voorheen bij een andere logistieke dienstverlener, maar het DACHSER DNA bleek interessante kansen te bieden.Samen met een aantal  collega´s met wie hij jarenlang had samengewerkt bij zijn vorige werkgever, waaronder Edwin Vermeulen en John van den Berg, stapte hij over om een nieuw DACHSER kantoor op te bouwen in het westen van het land. En Waddinxveen bleek hierbij de perfecte locatie: centraal in de Randstad, dichtbij de Rotterdamse haven en met goede verbindingen naar de grote steden. Met de realisatie van deze locatie kwam er in Zevenaar weer ruimte voor verdere groei.

De vestiging in Waddinxveen startte maart 2007 met 16 medewerkers en 3.000 vierkante meter loodsruimte. De keuze voor Waddinxveen bleek goed uit te vallen. Na flinke uitbreidingen in 2010 en  2013 beschikt de vestiging nu over meer dan 25.000 vierkante meter voor crossdocking en warehousing en is het personeelsbestand gegroeid naar 170 medewerkers.

Doel van de uitbreidingen was enerzijds om meer ruimte te creëren voor de sterke groei, en anderzijds ook om de synergie tussen de warehousing- en distributienetwerkactiviteiten te versterken. Volgens Edwin Vermeulen, General Manager van DACHSER Waddinxveen, heeft de logistieke dienstverlener de aanhoudende groei voornamelijk te danken aan de toegewijde werknemers binnen DACHSER. ‘’DACHSER wordt gekenmerkt door de sterke band tussen de werknemers, net als in een familie. We noemen dit het DACHSER DNA’’, zegt Vermeulen. ‘’Daarbij zijn wij één van de weinige logistieke dienstverleners die nog echt investeren in een persoonlijke relatie met haar klanten. Daar hechten wij enorm veel waarde aan.” De slogan waarmee DACHSER in 1975 het levenslicht zag, is nog altijd actueel aldus Vermeulen: “Samen zijn wij DACHSER.”

De toekomst van DACHSER ziet er volgens Aat van der Meer veelbelovend uit. “De laatste jaren zijn we ons steeds meer gaan focussen op een optimalisering van de samenwerking tussen lucht-, zee- en landtransport Er is steeds meer vraag naar een totaaloplossing, naar één partner voor alle logistieke processen. Door de verschillende divisies krachtig te bundelen, kunnen wij onze klanten wereldwijde logistieke oplossingen bieden, dit noemen we “DACHSER Interlocking”  De klant heeft bij ons hierdoor te maken met slechts één contactpersoon die het gehele logistieke proces bewaakt.”
 
Door de toenemende groei, mede op de gebieden van warehousing en contract logistiek, wordt er in Waddinxveen al weer serieus nagedacht over verdere uitbreidingen. Innovatie, digitalisering en het investeren in banen en mensen zijn daarbij belangrijke pijlers. 

Artikel

geplaatst: 03-11-2016

Talentvolle, jonge werknemer heeft werkgever voor het uitkiezen

Werkgevers moeten zich onderscheiden in war on talentBedrijven staan te springen om nieuw talent. Dat komt doordat het aanbod in talent kleiner is dan de vraag: er is simpelweg meer werk, maar evenveel talent als hiervoor. Noortje Hendrikx is Manager HR bij HR-adviseur Tentoo heeft een aantal tips hoe bedrijven wél talenten aan zich kunnen binden.
 
“De arbeidsmarkt is na het einde van de crisis ingrijpend veranderd. Eerst hadden bedrijven weinig moeite om vacatures in te vullen. Maar nu zijn de rollen omgedraaid en kunnen werkzoekenden vaak kiezen uit meerdere werkgevers”, aldus Hendrikx. “We zien in onze dagelijkse praktijk dat niet elk bedrijf gewend is aan deze nieuwe realiteit. Dat kan frustrerend zijn. Het is vervelend als je kansen op groei noodgedwongen moet laten schieten omdat je niet de benodigde nieuwe talenten kunt vinden.”
 
Tien tips voor talent
Waar letten werkzoekende jongeren op in deze werknemersmarkt? Hendrikx heeft tien tips voor bedrijven die opzoek zijn naar nieuw talent maar ze nog onvoldoende weten te bereiken:
 
1)  Sollicitanten zijn op zoek naar flexibiliteit, stap dus af van 9-5 cultuur en laat ze bijvoorbeeld zelf hun werktijden bepalen en vanuit huis werken;
2)  Maak geen traditionele functieprofielen, maar vraag naar relevante karaktereigenschappen. Harde skills kunnen nog worden geleerd in de praktijk, soft skills zijn daarentegen een stuk lastiger aan te leren;
3)  Geef sollicitanten de ruimte voor eigen initiatief. De nieuwe talenten maken deel uit van een ondernemende generatie die zichzelf wil ontplooien;
4)  Investeer in opleidingen voor werknemers. Talenten hoeven daarbij niet per se ‘hiërarchisch’ te groeien (promotie te maken). Ze kunnen ook nieuwe vaardigheden leren;
5)  Er is sprake van een werknemersmarkt. Zoek daarom naar alternatieve kanalen om talent te vinden. Misschien dat je ze bereikt op een platform waar ze zich wel bevinden, zoals Facebook of Instagram;
6)  Overweeg een onervaren kandidaat die nog kneedbaar is. Zij zijn geschikt voor traineeships en kunnen gevormd worden naar de wensen van het bedrijf. Dat het bedrijf hen zo’n kans biedt wordt daarbij enorm gewaardeerd en zorgt voor binding;
7)  Via-via recruiten werkt vaak goed. Iemand met talent kent vaak ook anderen met veel potentieel;
8)  Gebruik HR als marketingtool, dat wordt employer branding genoemd: je bedrijf als aantrekkelijke werkgever positioneren. Employer branding wint niet voor niets aan terrein;
9)  Gebruik grappige of unieke namen voor de functie, zoals ‘centjesteller’ in plaats van controller, als je jongeren wil aanspreken. Dergelijke vacatures worden bovendien sneller gedeeld op social media. Vergeet in de vacature niet toe te voegen hoe de functie ‘echt’ heet (wat de normale functienaam zou zijn), zodat deze vacature ook nog vindbaar is voor zoekmachines;
10) Sollicitanten zoeken geen collega’s: ze willen een vriendenclub op kantoor waar ze meer mee willen delen dan alleen hun werk. Zorg dus dat je borrels en feesten organiseert, om een echt team te bouwen, in plaats van een groep collega’s.
 
“We hopen dat bedrijven met deze tien tips er wél in slagen om talent aan zich te binden. Een nieuwe generatie werknemers brengt nieuwe energie met zich mee en geeft daarmee elke organisatie een impuls,” aldus Hendrikx.
 
Over Tentoo
Tentoo is een full service HR-dienstverlener en biedt payrolling, salarisadministratie, zzp-support, human resources en recruitment aan ondernemers, freelancers en zzp’ers. 

Artikel

geplaatst: 21-09-2016

Twaalf tips om ongelukken in het magazijn te voorkomen

Onlangs bracht de NOS heftige cijfers naar buiten over het aantal doden per jaar in het magazijn. Jaarlijks er 150 ernstige ongelukken in Nederlandse magazijnen. Waarvan er zeven per jaar dodelijk aflopen. Een TE hoog aantal dat in de sector voor onnodig hoge kosten zorgt. 

Hoewel het aantal ongelukken gelukkig gestaag vermindert per jaar, zijn 150 ongelukken nog steeds veel te veel. "Het aanrijden van een collega komt het meest voor, gevolgd door een medewerker die op de heftruckvork staat, 'even meerijdt' en er vervolgens afvalt," aldus de NOS.
 
Gezond en veilig magazijn
Een gezonder en veiliger magazijn zorgt voor een efficiënter magazijn. En daar profiteren alle lagen in de bedrijfscultuur van. Om dit te voor elkaar te krijgen presenteert de sector een nieuwe gedragscode. Op initiatief van brancheorganisaties EVO en BMWT en in samenwerking met grote spelers uit de sector, zoalsBLOM Opleidingen. De gedragscode is essentieel voor een goede infrastructuur voor het magazijn. Aan de hand van de risicohotspots heeft een groot aantal partijen oplossingen en good practices opgesteld waarmee bedrijven aan de slag kunnen gaan.
 
De cijfers
De meeste ongelukken gebeuren in het magazijn met voetgangers. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat dit de meest voorkomend ongelukken zijn:
 
-De chauffeur heeft de voetganger niet gezien, vaak is dit een aanrijding met collega
-Een val van de heftruck (bijvoorbeeld door mee te liften)
-De infrastructuur is onlogisch / of onoverzichtelijk
-De voetganger hoort de truck niet aankomen
-De chauffeur verliest de controle
 
Gedragscode
Om het aantal ongelukken te verminderen is een gedragscode essentieel, maar er moet ook gekeken worden naar het waaróm van de ongelukken. Waarom gebeuren zij? En wat kan u hieraan veranderen? Hier ligt in een belangrijke rol tussen management en de werknemers op de vloer. Die laatste groep weet precies wat er speelt en welke gevaarlijke situaties er (kunnen) ontstaan. Het management kan helpen signaleren en veranderingen doorvoeren.
 BLOM opleidingen zet een aantal veelvoorkomende situaties op een rij en biedt daarbij een oplossing. Alles om het aantal ongelukken naar nul per jaar te krijgen. Passend bij de invoering van de gedragscode.
 
Pas op! Watch out! Achtung!
Spreekt iedereen bij u in het magazijn allemaal dezelfde taal? Nederland is een multiculturele samenleving, maar vaak wordt dit gegeven genegeerd in het magazijn. Als één van de medewerkers ‘zadbać’ roept, weet de ander dan dat dit ‘Pas op’ betekent? Hetzelfde geldt voor de veiligheidsinstructies. Zijn deze in het Nederlands, Engels of heeft u deze aangepast aan de taal die gesproken wordt? Communicatie is essentieel en voorkomt ongelukken, dus zorg ervoor dat iedereen begrijpt wat er gecommuniceerd wordt.
 
Veiligheidsinstructies op de vloer
Allereerst is er de taal, zoals hierboven beschreven staat. Om ongelukken te voorkomen is het van belang dat alles in het magazijn duidelijk is. Werknemers op de vloer moeten weten wat er van hen verwacht wordt en welke veiligheidseisen verplicht zijn. Weet iedereen bijvoorbeeld hoe het zit met de vluchtroutes?
 
-Zijn deze bekend bij iedereen?
-Zijn deze vrij gemaakt van obstakels?
-Zijn deze goed aangegeven?
-Zijn de routes verlicht, ook als er bijvoorbeeld rook in het magazijn staat?

Hoe zit het met veiligheidshesjes, helmen, veiligheidsschoenen? Weet iedereen deze te vinden en is het – ook voor hen die slechts op bezoek zijn – duidelijk dat zij deze altijd dienen te dragen?
 
Spiegels en lichtplan
Met spiegels en een gedegen lichtplan kunnen veel ongelukken voorkomen worden. Vandaar dat het een belangrijk onderdeel is in de gedragscode. Is het magazijn goed verlicht? Kunnen bepaalde delen beter verlicht worden dan andere, zodat gevaarlijke situaties vermeden kunnen worden. Een grote bouwlamp die recht in het gezicht van een chauffeur schijnt is gevaarlijk. Met een lichtplan voorkomt u dit. Zijn daarnaast gevaarlijke ‘dode hoeken’ voorzien van spiegels zodat die voetganger de heftruck zietaankomen?
 
Onderhoud van goederen
Mankementen aan een heftruck kunnen ook de oorzaak zijn van ongelukken op de werkvloer. Een rem die hapert, een heftruck die niet goed wil starten, een vastzittend gaspedaal waardoor uitwijken helemaal onmogelijk wordt. Goed onderhoud aan goederen zorgt ervoor dat u altijd op uw heftrucks kunt vertrouwen.
 
Extra geluid toevoegen
Veel diesel heftrucks worden vervangen door elektrisch aangedreven voertuigen. Een zeer goede ontwikkeling, want beter voor milieu én veel beter voor de werknemers op de vloer. Deze elektrisch aangedreven voertuigen hebben echter net als elektrische auto’s een groot nadeel. U hoort ze niet meer. Zorg er daarom voor dat heftrucks altijd een geluid kunnen produceren. Daarnaast zijn de ideeën uit punt drie en punt twaalf een uitstekende aanvulling.
 
Bijscholing en certificaten
Zijn alle bestuurders in het bezit van de juiste papieren? Om beroepschauffeur te blijven moeten al uw chauffeurs bijgeschoold worden. Code 95 is bijvoorbeeld verplicht voor alle beroepschauffeurs die uit de EU en in de EU werken. Iedere vijf jaar moet de chauffeur 35 uur nascholing hebben gehad. Technieken volgen elkaar in rap tempo op, aanpassingen worden gemaakt en door nascholing zorgt u ervoor dat iedereen helemaal op de hoogte blijft. Een CCV gecertificeerde instelling kan deze bijscholing leveren.
 
Voorkomen van ongelukken gebeurt hier niet door, maar onthoud dat u ook uw BHV bijhoudt. Nieuwe technieken en een directe aanpak is noodzakelijk en daarmee kan u levens redden.
 
Open en dichte cabine
In een magazijn bestaat de kans op kantel gevaar Dit kan liggen aan de vloer, doordat deze te glad is of bijvoorbeeld oneffen. Een heftruck kan ook (tegen alle voorschriften in) te zwaar beladen zijn of er wordt in een bocht te hard gereden. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje. Veiligheid staat voorop. Maak daarom een bewuste keuze tussen een open of dichte cabine.
 
Open cabine;
Uiteraard zijn niet alle heftrucks voorzien van een dichte cabine. Om er voor te zorgen dat de chauffeur veilig zijn of haar werk kan doen voorziet u deze altijd van veiligheidsgordels. Zorg ervoor dat het duidelijk is voor alle werknemers dat zij deze voor hun eigen veiligheid ook echt omdoen.
 
Dichte cabine; 
Het gevaar bij heftrucks met een open cabine is beknelling van de bestuurder als de heftruck kantelt. Een dichte cabine zorgt ervoor dat de chauffeur veilig blijft. Wederom is het hier essentieel dat de chauffeur een gordel draagt.

Zorg voor een gedegen stroomonderbreker
U ziet het misschien in films wel eens als grap voorbijkomen, een zelfrijdende truck. Hier is helaas niets grappigs aan in het echte leven. Vaak komt het niet voor, maar de mogelijkheid is er. Een heftruck kan in beweging komen door vallend materiaal of iemand die (al dan niet per ongeluk) de heftruck aanzet, maar hier niet inzit. Een gedegen stroomonderbreker zorgt ervoor dat de heftruck niet zonder bestuurder in beweging kan komen.
 
Het magazijn
Staan uw materialen en producten in stellingen die daarvoor gemaakt zijn? Zijn zij niet te zwaar beladen en staat alles veilig en netjes op elkaar gestapeld zonder val gevaar? Simpele vragen, maar het komt nog vaak voor dat magazijnen net iets te vol worden gepakt. Werknemers hebben dan wel een helm op, maar die is absoluut niet bestand tegen een product dat van grote hoogte komt vallen. Met alle gevolgen van dien.
 
De jeugd
Zestien en zeventien jarigen mogen een heftruck bedienen. Hierbij is het essentieel dat zij goed begeleid worden. Zij zijn de toekomst van een magazijn. Vaak wordt gesteld dat ongelukken meer veroorzaakt worden door de jeugd. Dit is een vooroordeel, maar houd er wel rekening mee dat iedereen zich aan de volgende voorwaarden houdt:
 
-Zij moeten (de voorgeschreven) specifieke deskundigheid bezitten
-Er moet adequaat deskundig toezicht gehouden

Toezicht is zodanig georganiseerd dat de gevaren worden voorkomen.
 
Ondeskundigheid
Op nummer vijf van de meest voorkomende ongelukken in een magazijn staat dat chauffeurs de controle verliezen. Dit heeft te maken met ondeskundig gebruik van een heftruck. Weet u niet zeker of u iemand aan kan spreken op de werkvloer die ondeskundig gedrag vertoont? U kunt dergelijk gedrag herkennen aan de hand van de volgende punten:
 
-De chauffeur rijdt met een onstabiele en / of te zware lading
-De chauffeur rijdt met omhoog geheven lading
-De chauffeur rijdt – ondanks dat het zicht belemmerd wordt – vooruit in plaats van achteruit
-De chauffeur rijdt met onverantwoorde hoge snelheid
-De chauffeur draagt geen veiligheidsriem en veiligheidsschoenen

Ook het meedragen van personen zonder dat hiervoor plek is of een speciale werkbak ingericht is wordt vaak in het magazijn gesignaleerd! Nummer twee in de top vijf van de meest voorkomende ongelukken in het magazijn.
 
Voetgangerszone
De meeste ongevallen gebeuren met voetgangers. In de gangen van het magazijn is het risico op aanrijdingen groot. Stel daarom altijd de volgende vragen:
 
-Zijn die voetgangers daar noodzakelijk en zichtbaar?
-Waarom is de route voor voetgangers niet gescheiden van de route voor intern transport?

Denk hierbij eens aan het aanbrengen van voetgangersdeuren om de kans op ongelukken aanzienlijk te verkleinen of het instellen van een degelijk verkeersplan voor heftrucks en voetgangers. Met een verkeersplan worden bovendien kruisingen een stuk veiliger, omdat de voorrangsregels helder zijn.

Bron: Brisk Magazine en BLOM opleidingen

Artikel

geplaatst: 15-09-2016

Minder WW-uitkeringen, meer spanning op de Gelderse arbeidsmarkt

Eind augustus waren er in Gelderland opnieuw minder WW-uitkeringen. Minder dan eind juli en minder dan een jaar geleden. Dit komt door economisch herstel en seizoeneffecten. De daling ten opzichte van juli doet zich in bijna alle sectoren voor, met uitzondering van het onderwijs. Dat het beter gaat met de arbeidsmarkt blijkt ook uit de Spanningsindicator. Doordat het aantal vacatures stijgt en het aantal werkzoekenden daalt, neemt de spanning toe. Van algemene krapte is echter nog geen sprake.

De afgelopen zomer is het aantal WW-uitkeringen in Gelderland verder gedaald tot 51.132 eind augustus. Dat zijn er circa 650 minder dan een maand eerder en betekent een afname van 1,3%. Landelijk daalde het aantal WW-uitkeringen in hetzelfde tempo. 

Vergeleken met een jaar geleden is de daling in Gelderland eveneens 1,3%, terwijl landelijk nog sprake is van een toename met 1,7%. Het WW-percentage, dat is het aantal WW-uitkeringen in verhouding tot de beroepsbevolking, daalt daardoor in Gelderland tot 4,8%. Dat is nu gelijk aan het landelijk gemiddelde.

Minder WW-uitkeringen in meeste sectoren
In vrijwel alle sectoren ligt het aantal WW-uitkeringen lager dan een maand geleden, maar ook lager dan een jaar geleden. Uitzonderingen in de vergelijking met juli zijn onderwijs en de metaalindustrie. Ten opzichte van een jaar geleden was er sprake van relatief sterke stijgingen bij het grootwinkelbedrijf en, ook hier weer, de metaalindustrie.

Meer spanning op de arbeidsmarkt
De Spanningsindicator van UWV geeft de verhouding weer tussen openstaande vacatures en kortdurend (korter dan zes maanden) geregistreerde werkzoekenden. Hoe meer werkzoekenden per vacature, hoe ruimer de arbeidsmarkt. Hoe minder werkzoekenden per vacature, hoe krapper de markt is. In 2015 en ook nog in het begin van 2016 was de Gelderse arbeidsmarkt als geheel nog ruim, maar nu is de spanning toegenomen tot een gemiddeld niveau. Dat betekent dus over het algemeen een betere balans tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Van algehele krapte is geen sprake en die wordt ook niet gauw verwacht.

Deze ontwikkeling geldt ook voor de afzonderlijke arbeidsmarktregio’s in Gelderland. Alleen in de Achterhoek en Rijk van Nijmegen is de arbeidsmarkt nog steeds ruim, maar ook daar neemt het aantal vacatures wel toe in verhouding tot het aantal werkzoekenden. In Rijk van Nijmegen blijft de groei van vacatures iets achter ten opzichte van de andere Gelderse regio’s. Dat hangt samen met de sterke vertegenwoordiging in deze regio van de sectoren zorg & welzijn en onderwijs. In de Achterhoek zorgt vooral de wat langzamere daling van het aantal werkzoekenden er voor dat de arbeidsmarkt nu nog als ruim wordt getypeerd. In Midden-Gelderland, FoodValley en Rivierenland is de spanning op de arbeidsmarkt nu gemiddeld, dus gelijk aan het provinciale gemiddelde.

Hoewel de Spanningsindicator voor alle beroepsgroepen oploopt, zijn er wel duidelijke verschillen tussen beroepsgroepen. Voor bijvoorbeeld ICT-beroepen is de arbeidsmarkt al langere tijd krap en die krapte neemt dus alleen nog maar toe. Voor bedrijfseconomische en administratieve beroepen blijft sprake van een ruime arbeidsmarkt, dus met beperkte kansen voor werkzoekenden.

Dalende lijn WW in de Achterhoek
Eind augustus telt de Achterhoek 7.457 WW-uitkeringen. Dat is 4,8% van de beroepsbevolking, precies gelijk aan het landelijk gemiddelde. Ten opzichte van juli is het aantal WW-uitkeringen slechts enkele tientallen gedaald (-0,3%). Daarmee  is de daling in juli minder sterk dan landelijk. Op jaarbasis is de ontwikkeling in de Achterhoek juist gunstiger dan landelijk. Landeliijk een stijging van de WW met 1,7% en in de Achterhoek een daling van 2%. Dat het aantal WW-uitkeringen lager is dan een jaar geleden, komt vooral door het gestage economische herstel.

WW daalt in augustus het sterkst in bouw en horeca, stijging in onderwijs
In de seizoengevoelige sectoren bouw en horeca daalde de WW in augustus nog relatief sterk, net als in juli. Bij de uitzendbedrijven is nog wel sprake van een afname, maar minder sterk dan in de afgelopen maanden, en in de landbouw blijft het aantal WW-uitkeringen vrijwel gelijk.

Een van de weinige sectoren waar de WW in augustus toeneemt is het onderwijs. Dit is een normale ontwikkeling in deze periode, omdat veel tijdelijke contracten aan het eind van het schooljaar worden beëindigd. In het begin van het nieuwe schooljaar zal een deel van deze WW’ers weer in het onderwijs aan het werk gaan. Lichte toenames van het aantal WW-uitkeringen zijn er ook in de industrie en de handel.

Vergeleken met augustus 2015 komt de daling in de WW vooral voor rekening van de industrie, bouw, handel en horeca, maar ook in het onderwijs. Stijgingen zijn er vooral in gezondheidszorg & welzijn.

Artikel

geplaatst: 07-09-2016

46 verrassende feiten over ondernemerschapBron: 
Entrepreneurs infographic met dank aan dr-discount voor de illustraties