Column

13-10-2015 11:06

Waar héb je het over?

Het is een klassieke regel in advertising: gebruik maar één boodschap per keer. De regel die - ondanks alle ontwikkelingen in kanalen en toepassingen - nog steeds van kracht is. Maar wel eentje die dagelijks met voeten getreden wordt. Kijk maar naar een willekeurige banner. Een advertentie. Een landingspagina. Je wordt letterlijk vanuit alle hoeken bestookt met boodschappen, waarbij je zelf mag ontdekken wat de hoofdboodschap is. “We hebben een nieuwe naam! En we zitten in een nieuw pand! En we hebben ook een nieuw product trouwens!”

Oké, de nieuwe generatie digital natives is beter ontwikkeld om de grote hoeveelheid prikkels die je dagelijks op je krijgt afgevuurd te filteren en te sorteren. Maar dat ontslaat je er niet van om helder te communiceren. Juist in die brij van informatie is het zaak dat je eenduidig en scherp precies dát communiceert wat je wilt overbrengen. Dat is niet moeilijk, maar het vergt voorbereiding en discipline.

Ad hoc

Communicatie is voor veel organisaties de afgelopen jaren bijzonder ad hoc geworden. Meer ad hoc dan de marketeer lief is, maar goed, sales wil NU aan de slag om nieuwe markten te veroveren. Directie wil NU wel eens resultaten zien met het nieuwe product. Dus wordt er deze week wat opgetuigd en de wereld in gestuurd, maar dat kan volgende maand weer iets compleet anders zijn, nét waar op dat moment de prioriteit ligt.

Thema’s en onderwerpen

Hoe krijg je daar grip op, zonder die starre collega te worden en alles in lange-termijn plannen te gieten? Voorbereiding is het codewoord. Natuurlijk weet je niet precies hoe de komende maanden eruitzien. Wanneer het nieuwe product ready-to-market is. Maar als het goed is weet je wél waar de focus het komende jaar op zal liggen. Kies op basis hiervan twee hoofdthema’s. Meer niet. Kies deze thema’s zorgvuldig; ze moeten niet zó specifiek zijn dat je er geen onderwerpen onder kwijt kunt, maar maak ze ook weer niet zó generiek dat het eigenlijk geen thema mag heten.

Onder de twee hoofdthema’s voor dat communicatiejaar schrijf je vervolgens alle onderwerpen die je graag aan bod wilt laten komen. Kijk goed of de onderwerpen écht passen bij één van je thema’s.


Duidelijk kiezen, scherper profileren

Door over langere tijd al je artikelen te koppelen aan hoofdthema’s, profileer je je scherper en begrijpt de ontvanger beter wat je doet. En je weet: positioneren betekent keuzes maken. Dat kan dus ook betekenen dat een leuk nieuwtje wellicht niet past bij de gekozen thema’s. Laat het dan achterwege. Alleen zo houd je lijn en structuur in je content. En begrijpt het publiek steeds beter waar jij het over hebt.

delen:

Informatie over de auteur

Dennis Hoftijzer | Badmeester | 0543 49 44 44 | email
Uw naam
Uw email
Uw bericht
 
Frappant, bureau voor spetterende communicatie | bekijk uitgebreid bedrijfsprofiel
Bredevoortsestraatweg 56
7121 BJ
Aalten
Nederland
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by