Nieuws

16-03-2017 09:39

Aalten uitgeroepen tot Gouden Sociale Gemeente

Sociaal Werk Nederland heeft elf gemeenten uitgeroepen tot Gouden Sociale Gemeente. In deze gemeenten lukt het om samen met inwoners en sociaal werk echt iets te veranderen. Aalten is een van de elf gemeenten. De gemeente is voorgedragen door welzijnsorganisatie Figulus Welzijn.

Twee dingen maken Aalten tot een Gouden Sociale Gemeente, vindt Eric Wichgers (directeur Figulus Welzijn). “Ten eerste: hun open, soepele en stimulerende houding tegenover nieuwe ideeën die je aandraagt. Van de wethouder tot de ambtenaar. Ze zeggen niet bij voorbaat dat er geen geld voor is, maar denken mee. Ten tweede investeert de gemeente nadrukkelijk in het lokale sociale netwerk. Met menskracht én met geld.” Dat hechte netwerk betaalt zich uit bij bijvoorbeeld de begeleiding van de ruim honderd vergunninghouders die Aalten telt.

Wichgers: “Figulus doet ook het vluchtelingenwerk. Samen met de gemeente en Laborijn hebben we een programma opgezet om iedere vergunninghouder minimaal één dagdeel per week te laten werken. Bij de voetbalclub of de kinderboerderij, maar ook bij bouwbedrijven, een kapper en zelfs bij een tandarts. In de hoop dat ze straks een baan vinden of een opleiding gaan doen. Want Aalten hanteert de visie dat hulpverlenen altijd gekoppeld moet zijn aan activeren. En terecht!”

De kracht van Aalten
Wichgers vervolgt: “Aalten heeft de afgelopen jaren niet bezuinigd op bijvoorbeeld buurthuizen (de ‘Kulturhusen’) en kent geen aparte sociale wijkteams. Alle organisaties werken samen, van de voetbalclub tot MEE, van de kerken tot de Rotary. Met sociaal werk als smeerolie. Dat is de kracht van Aalten. Tegelijkertijd is de gemeente scherp op de uitkomsten van die samen-werking. Het belang van inwoners gaat boven dat van organisaties.”

Trots op waardering
Wethouder Henk Rijks vindt de eretitel een mooie beloning voor de inzet van velen in de afgelopen jaren. “Door de samenwerking met en tussen alle verschillende organisaties in onze gemeente hebben we al heel wat initiatieven van inwoners een stap verder geholpen. En dan heb je het pas echt over samenwerken; samen met onze inwoners, iedereen de kans geven om actief mee te (blijven) doen in onze gemeente. En ik spreek namens het hele college als ik zeg dat deze landelijke erkenning ons extra motiveert om op de ingeslagen weg door te gaan.”

Gouden gemeenten
Wat de elf nieuwe gouden gemeenten Aalten, Almelo, Delft, Goirle, Huizen, Leerdam, Meppel, Wageningen, Zandvoort, Zeist en de samenwerkende gemeenten Midden-Limburg volgens Sociaal Werk Nederland ‘goud’ maakt, is stevig partnerschap en wederzijds vertrouwen tussen gemeenten, inwoners en aanbieders. De gemeenten zijn lerende en samenwerkende gemeenten; ze kiezen voor een werkwijze van preventie en presentie, waardoor ondersteuning van oud én jong niet pas mogelijk wordt als het kwaad al geschied is. Ze zorgen voor voldoende plekken waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten en waar eigen verantwoordelijkheid, talenten en de inzet van het sociaal netwerk samenkomen. Ze stimuleren actieve bewoners, en proberen ook bureaucratische problemen op te lossen. Bovendien investeren ze in zichtbare professionals in de wijk met voldoende tijd om problemen te signaleren en aan te pakken.
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by