Nieuws

20-03-2017 09:04

Criminaliteitscijfers dalen gestaag in Doesburg

Uit de politiecijfers van 2016 is te zien dat de criminaliteits- en overlastcijfers op de meeste thema’s dalen in vergelijking met 2015. Het aantal diefstallen uit/vanaf en van motorfietsen is flink gedaald, net als diefstal van brom-, snor-, fietsen. Individuele incidenten geven op sommige thema’s een lichte stijging, zoals de autobekrassingen en een toename van verwarde personen. Dit laatste is een landelijke trend, net als de toegenomen aandacht voor ondermijning. Op dit laatste thema is Doesburg actief met de regionale partners om inzicht in de aard en omvang te krijgen en hierop actie te ondernemen.

Voorts blijkt uit de politiecijfers over 2016 een afname op de volgende thema’s:
50% minder geweldsincidenten ten opzichte van 2015 en een flinke afname van jeugdoverlast. Op het gebied van jeugdoverlast werpt het integraal pakket aan maatregelen en samenwerking met diverse partijen haar vruchten af. Zowel preventieve als repressieve maatregelen worden ingezet en gecoördineerd vanuit het Veiligheidshuis. En met succes.

Er is een lichte toename bij de woninginbraken, echter de huidige cijfers vallen binnen de streefcijfers en had vooral rond de donkere wintermaanden een piek. Ook het aantal licht gestegen high impact crimes vallen binnen de streefcijfers. Het aantal vernielingen is gestegen, vooral door het incident in Beinum (bekrassingen) in de zomer van 2016.

Het totaal aantal overlastmeldingen is in 2016 iets afgenomen ten opzichte van 2015, wel zitten we nog boven de streefcijfers. De verklaring lijkt vooral te zitten in de toename van het aantal verwarde personen. Dit is een landelijk tendens dat de komende jaren aandacht krijgt, zowel landelijk, regionaal als lokaal.

Prioriteiten voor 2017
Door de resultaten in 2016, wordt de huidige aanpak op de thema’s jeugd, high impact crime, overlast en vernielingen onverminderd voortgezet. Met als streven de cijfers nog verder omlaag te krijgen. Hoewel onze informatiepositie sterk is verbeterd, is het erg belangrijk dat burgers een incident, misdrijf of opvallendheden melden! Hierdoor kunnen we (nog) beter inspelen op actuele incidenten en ook in de algemene aanpak.

Naast de criminaliteitsthema’s die gepresenteerd worden in de politiecijfers 2016, is er het afgelopen jaar, zowel landelijk, regionaal als lokaal, steeds meer aandacht uitgegaan naar ondermijning (vermenging onder- en bovenwereld, zoals hennep, witwassen, BIBOB, outlaw motorclubs). Om meer zicht en inzicht te krijgen in deze problematiek wordt regionaal geïnvesteerd in een effectievere aanpak van ondermijning.

Op lokaal niveau wordt in Doesburg in 2017/2018 o.a. door het RIEC een ondermijningsbeeld opgesteld. Dit beeld moet inzicht geven in de aard en omvang van ondermijning in Doesburg. Deze informatie kan weer gebruikt worden voor het nieuwe beleid voor 2019 en verder.
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by