Nieuws

05-10-2017 09:59

Volleybalster ambassadeur Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018

Ze is amper terug uit Azerbeidzjan, waar ze met het nationaal volleybalteam zilver haalde op het EK. Twee dagen later vliegt ze naar Istanbul, waar de competitie voor haar club Vakibank SK op het punt van beginnen staat. Toch was Lonneke Sloetjes dinsdagavond 3 oktober van de partij in de Topsporthal in Doetinchem, om een mooie prijs in ontvangst te nemen én de organisatoren van sportevenement Special Olympics een hart onder de riem te steken.

,,Ik vind het heel bijzonder dat ik ambassadeur van de Special Olympics mag zijn. Iedereen heeft het recht om te sporten, ook mensen met een verstandelijke beperking’’, aldus de 26-jarige topsporter. ,,En ik ben trots op de Achterhoek en heel blij dat het evenement in onze regio wordt gehouden.’’

Doetinchems burgemeester Mark Boumans schoof de IJsselring, een ontwerp van juwelier De Tijd, om de vinger van Sloetjes. Het eerbetoon is bedoeld voor topsporters die Doetinchem als sportstad op de kaart zetten. Voetbalster Siri Worm (EK voetbal voor vrouwen) en tennisster Richèl Hogenkamp kregen eerder dezelfde onderscheiding.

Sportwethouder Peter Drenth onderstreepte tegenover ceremoniemeester en projectleider Marian Hagen het belang van de Special Olympics. Op 8, 9 en 10 juni 2018 strijden 2.500 sporters met een verstandelijke beperking in acht gemeenten om de hoogste eer in 25 takken van sport. Liefst 22 verenigingen en accommodaties uit de hele regio zijn bij de organisatie betrokken. Vrijwilligers daarvan werden dinsdagavond bijgepraat door de Stichting Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek.

Net als Lonneke Sloetjes onderstreepte de Doetinchemse sportwethouder Peter Drenth het grote belang van de Special Olympics. ,,We doen dit als Achterhoekers met elkaar. Als Doetinchem willen we elk jaar minstens één groot sportevenement. We hebben de Nationale Sportweek gehad, dit jaar het EK voor vrouwen. Misschien zijn de Special Olympics wel de belangrijkste van de drie.’’
Met de drukbezochte bijeenkomst in de Topsporthal geeft Doetinchem aan dat de focus vanaf nu wordt verlegd van het EK vrouwenvoetbal naar het grootschalige evenement in juni volgend jaar.