Nieuws

19-10-2017 14:57

WW in Gelderland dit jaar en komend jaar verder omlaag

Eind september 2017 ligt het aantal WW-uitkeringen in Gelderland 21,0% lager dan een jaar geleden. Ook over heel 2017 en 2018 verwacht UWV dat de WW daalt, in de Gelderse regio’s zelfs nog iets sterker dan landelijk.

WW in Gelderland daalt sterker dan gemiddeld voor heel Nederland
In september verstrekte UWV 39.978 WW-uitkeringen aan inwoners van Gelderland. Dat zijn er 10.651 minder dan in september vorig jaar, wat een daling betekent van 21,0%.
Dat is sterker dan de landelijke daling van 17,3%. De daling is met 23,4% het sterkst in de Achterhoek. Van alle Gelderse regio’s is de WW in Rivierenland met 16,3% het minst sterk gedaald.
UWV verwacht dat de WW over heel 2017 en heel 2018 in alle Gelderse regio’s nog iets sterker daalt dan landelijk.

Uitgelicht: UWV brengt arbeidsmarkt per regio in beeld
UWV geeft met Regio in Beeld 2017 inzicht in arbeidsmarktontwikkelingen per arbeidsmarktregio. De WW daalt doordat het aantal banen stijgt en de economie groeit.
Daarbij verandert de arbeidsmarkt: banen worden flexibeler, door verdergaande automatisering en digitalisering worden andere, vaak hogere, eisen gesteld aan personeel. Ook de beroepsbevolking verandert en wordt steeds meer divers wat betreft leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, migratieachtergrond, arbeidsbeperking en arbeidsmogelijkheden.

De veranderingen in de vraag van werkgevers naar personeel, lopen niet altijd gelijk met de veranderingen in de beroepsbevolking. Door deze ontwikkelingen neemt de mismatch op de arbeidsmarkt toe. Steeds meer werkgevers ervaren personeelstekorten. Voor werkzoekenden nemen de kansen op werk toe, maar dat geldt niet voor iedereen. Sommige groepen werkzoekenden komen vaak moeilijker aan het werk, zoals laagopgeleiden, werkzoekenden met een administratief beroep, mensen met een arbeidsbeperking en 50-plussers.

In Regio in Beeld 2017 geeft UWV inzicht in de arbeidsmarktontwikkelingen per arbeidsmarktregio. Daarbij wordt speciale aandacht besteed aan groepen werkzoekenden met een slechtere positie op de arbeidsmarkt. Regio in Beeld beschrijft oplossingen om deze groepen (weer) aan het werk te krijgen, bijvoorbeeld:
Laagopgeleiden hebben vaak goede kansen op werk in technische-, bouw- en transportberoepen. Uitzendwerk is voor hen belangrijk om werk te vinden. Door automatisering verdwijnt veel werk in administratieve beroepen. Bijvoorbeeld voor receptionisten en administratief medewerkers. Werkzoekenden kunnen overstappen naar beroepen met betere kansen op werk, zoals callcentermedewerker en medewerker klantenservice. Mensen met een arbeidsbeperking kunnen onder andere via herverdeling van taken en het ontzorgen van werkgevers aan het werk geholpen worden. Ook voor 50-plussers zijn uitzendbureaus vaak een goede manier om een baan te vinden. Daarnaast zijn netwerken en open sollicitaties voor hen belangrijke wegen naar werk.

Voor alle 35 arbeidsmarktregio’s staat een Regio in Beeld en een samenvatting daarvan op: https://www.werk.nl/werk_nl/arbeidsmarktinformatie/publicaties/publicaties-over-regios/regio-in-beeld

16 oktober 2017 zijn de nieuwe Regio’s in Beeld uitgereikt door Tof Thissen – directeur UWV WERKbedrijf – aan de wethouders van de acht oostelijke arbeidsmarktregio’s. De belangrijkste boodschap was om samen met overheid, onderwijs, werkgevers en UWV verder vooruit te kijken en zo beter te kunnen anticiperen op de veranderende arbeidsmarkt.

WW in de Achterhoek dit jaar en komend jaar verder omlaag
Eind september 2017 ligt het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek bijna een kwart lager dan een jaar geleden. Ook voor heel 2017 en 2018 verwacht UWV dat de WW daalt, in de Achterhoek nog sterker dan landelijk. Eind september waren er in de Achterhoek 5.614 WW-uitkeringen. Dat zijn er 1.711 minder dan vorig jaar en betekent een daling van 23,4%. De daling in de Achterhoek is sterker dan landelijk. Dit beeld blijft voorlopig zo.

Voor de Achterhoek over 2017 en 2018 sterkere daling WW verwacht
UWV verwacht dat de WW in de Achterhoek over heel 2017 met 22% daalt en in 2018 met nog eens 18% afneemt tot minder dan 4.500 WW-uitkeringen. WW’ers profiteren sterk van het groeiende aantal vacatures. Het aantal WW-uitkeringen daalt naar verwachting in de Achterhoek sterker dan landelijk.
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by