Nieuws

07-12-2017 15:16

Bronckhorst zet verder in op duurzaam rijden

“Onderzoek laat zien dat we al goed op weg zijn”

De gemeente heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Onze ambitie is om in 2030 energieneutraal te zijn, oftewel dat we in Bronckhorst dan net zoveel energie op duurzame wijze opwekken als er wordt verbruikt in woningen en bedrijven. We stimuleren inwoners bijvoorbeeld om hun huizen te voorzien van groene energie. Daarnaast nemen we als gemeentelijke organisatie duurzame maatregelen. We werken vanuit zeer energiezuinige (‘0 op de meter’) gebouwen. B en w besloten vandaag ook het gemeentelijke wagenpark verder te verduurzamen. Verder wil het college elektrisch rijden onder inwoners meer stimuleren. Allemaal activiteiten om de emissie-uitstoot van CO2 en fijnstof te verminderen.

Zo schafte de gemeente onlangs weer drie nieuwe elektrische dienstauto’s aan. Het gaat om bestelwagens. Deze zijn eind november geleverd. Voor medewerkers van de gemeente komt er in 2018 een clinic om elektrisch rijden te stimuleren. Voor inwoners is de bedoeling komend jaar een demodag/week over elektrisch vervoer te houden.
Naar mogelijke andere interessante vormen van brandstof voor ons wagenpark gaan we onderzoek doen. Denk aan waterstof of biogas. Proefboerderij De Marke in Hengelo (Gld) is van plan om een biogasinstallatie plaatsen en heeft ons gevraagd of wij willen overwegen deze te gebruiken voor enkele dienstauto’s. Ook onderzoeken we hoe we de laadinfrastructuur voor inwoners met elektrische auto’s in Bronckhorst kunnen versterken door de mogelijkheden voor bijvoorbeeld laadpalen te vergemakkelijken etc. Begin 2018 komt in Hummelo in ierder geval een nieuwe laadpaal.

Al goed op weg
Wethouder Jan Engels van duurzaamheid: “Onlangs bleek dat we het afgelopen jaar al goed op weg zijn met het duurzamer maken van het vervoer dat we inkopen. Stichting Natuur & Milieu deed onderzoek naar het aanbestedingsbeleid van 218 gemeenten op dit terrein. Bronckhorst staat volgens de stichting met Amsterdam, Utrecht, Groningen, Leeuwarden en Uden in de top 6 van gemeenten die hiervoor actief duurzame criteria hanteren. Dat is mooi, maar we willen nu verder vooruit!”