Nieuws

21-06-2018 14:55

‘Broodnodig’ biedt statushouders kans op werk

Laborijn en Juni Trans starten pilot

Met het aansnijden van de Laborijn-taart hebben Laborijn en Juni Trans Nederland dinsdag 19 juni hun samenwerking bezegeld. De twee organisaties starten een pilot waarbij inwoners met een Participatiewet-uitkering de kans krijgen zich te ontwikkelen tot vakbekwaam Arabisch bakker. Doel van de samenwerking is dat inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt in een betaalde baan komen.

Deelnemers aan de pilot zijn met name statushouders en werkzoekenden met een migratie-achtergrond. Het traject kenmerkt zich door de combinatie van werken en leren. Zo leren de deelnemers in de bakkerij van Juni Trans het bakkersvak in de praktijk. Via de Werkacademie van Laborijn krijgen de deelnemers les in bijvoorbeeld betere beheersing van de Nederlandse taal. Ook leren zij via de Werkacademie Nederlandse werknemersvaardigheden en krijgen zij ondersteuning bij tal van zaken, waardoor zij écht de stap naar werk kunnen zetten. Deelnemers kunnen bovendien vaktechnische trainingen volgen.

Ondersteuning is ‘broodnodig’
Volgens zowel Sherif Behnasi van Juni Trans als Laborijn snijdt het mes van de nieuwe samenwerking aan twee kanten. “De eisen die de Nederlandse arbeidsmarkt stelt aan werknemers, zijn fors. Dat belemmert soms de arbeidsparticipatie onder migranten”, zegt Behnasi. Hij benaderde om die reden Laborijn. De vraag van de bakker sluit in de ogen van Laborijn goed aan op ook de groeiende vraag van de arbeidsmarkt naar bakkers. “De instroom van bakkers op de arbeidsmarkt is broodnodig, omdat veel bakkers de pensioengerechtigde leeftijd naderen. Niet voor niets noemen we de pilot ook ‘broodnodig’”, zegt Betty Talstra, algemeen directeur van Laborijn.

Reguliere baan
Het unieke van de samenwerking is daarnaast dat het traject rekening houdt met de competenties, kwaliteiten, vaardigheden en culturele achtergrond van de deelnemers. De pilot richt zich op het oplossen van belemmeringen die de deelnemers tegenkomen en de deelnemers worden gestimuleerd om actief op zoek te gaan naar kansen. Deelnemers beginnen met een oriënteringsperiode van één maand. Als zij daarna doorgaan, wordt na 13 weken bekeken of een reguliere baan (al) mogelijk is. Dit kan bij Juni Trans zijn, maar ook bij een ander regulier bedrijf.

Juni Trans: sociale onderneming
Juni Trans Nederland is een sociale onderneming dat ‘Arabic Bread’ produceert. Eigenaar Sherif Behnasi komt uit Egypte en heeft zelf ervaren hoe het is om een plek te vinden op de Nederlandse arbeidsmarkt. Deze ervaring zet hij in om statushouders in Doetinchem en omgeving te ondersteunen en te begeleiden, ook naar werk.

Laborijn: innovatieve werk-leer-arrangementen
Laborijn heeft als missie inwoners van de gemeenten Doetinchem, Oude IJsselstreek en Aalten met een Participatiewet-uitkering (weer) naar werk te leiden. Via de Werkacademie biedt Laborijn innovatieve werk-leer-arrangementen aan. Daarbij zoekt Laborijn actief de samenwerking met (lokale) ondernemers.
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by