Nieuws

01-10-2020 09:13

Ruim één op de vijf organisaties heeft geen HR-strategie

Maar liefst 23 procent van de organisaties in Nederland heeft geen HR-strategie. Dit blijkt uit onderzoek van Nextmoves, implementatiepartner van SAP SuccessFactors en SAP HCM, uitgevoerd onder ruim 300 HR-professionals. Het zijn voornamelijk de kleinere organisaties die geen HR-strategie hebben gedefinieerd. Zo heeft meer dan een kwart (27%) van de organisaties met minder dan 250 medewerkers geen HR-strategie, terwijl dit van de organisaties met meer dan 250 medewerkers slechts 9 procent is.

Bedrijven nemen HR-besluiten op basis van kosten
Wanneer er besluitvorming plaatsvindt rondom de HR-strategie, vindt die voor 22 procent van de organisaties voornamelijk plaats op basis van de kosten. In de basis nemen de meeste organisaties (37%) besluiten over de HR-strategie met de langetermijnvisie in gedachten. Hier staat nog steeds een aanzienlijk aantal organisaties (16%) tegenover dat besluiten voor de HR-strategie ad hoc neemt. Het zijn zowel kleine als grote organisaties die het zo aanpakken.

CEO is de beslisser
Als de HR-strategie wordt opgesteld, doen Nederlandse organisaties dit voornamelijk voor de middellange termijn. Zo geeft 44 procent aan dat er een strategie is uitgezet voor tussen de 1 en 5 jaar. De beslissingen rondom de HR-strategie worden in de helft van de organisaties (49%) genomen door de CEO. Bij slechts 17 procent van de organisaties is het de CHRO die bepaalt.

Jeroen de Bruijn, Manager Sales bij Nextmoves: “Het is belangrijk dat HR-professionals en de beslissers over de HR-strategie zich ook focussen op de lange termijn. De functie van HR-professionals en de HR-afdeling zien we veranderen. Dat blijft de komende jaren doorgaan. Dit zit met name in de digitalisering van gegevens en het automatiseren van de administratieve werkzaamheden. En dat niet alleen: de hele manier van werken zal door de digitalisering en automatisering gaan veranderen. Het is belangrijk dat organisaties zich daar ook middels de HR-strategie op voorbereiden. Al met al zal de overgang naar meer automatisering ertoe leiden dat er meer ruimte komt om te focussen op de kern van HR-functies en meer aandacht gegeven kan worden aan de ontwikkeling van medewerkers.

Afbeelding van Gino Crescoli via Pixabay 
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by