Nieuws

18-08-2016 10:34

WW in Gelderland daalt, vooral in bouw en horeca

In juli daalde het aantal WW-uitkeringen in Gelderland. Dat komt door economisch herstel en seizoeneffecten. In de bouw en horeca is de afname het sterkst. Voor secretaresses blijft het moeilijk om aan het werk te komen en te blijven. Zij maken meer kans in niet-administratieve beroepen als intercedent, callcentermedewerker en servicedeskmedewerker ICT.

WW Gelderland daalt
Eind juli telde Gelderland 51.770 lopende WW-uitkeringen. Dat zijn er per saldo 846 minder dan eind juni, wat een daling betekent van 1,6%. De afname is gelijk aan de landelijke daling. Deze daling wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door seizoenseffecten. Het WW-percentage, het aantal WW-uitkeringen als percentage van de beroepsbevolking, bedraagt in Gelderland 4,9% en ligt slechts een fractie boven het landelijke gemiddelde van 4,8%. Vergeleken met een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen in Gelderland vrijwel gelijk (+0,2%) gebleven. Dat is gunstiger dan het landelijke cijfer, dat 2,7% hoger ligt dan een jaar geleden.

WW daalt het sterkst in bouw en horeca
In de seizoengevoelige sectoren daalt de WW sterk, zoals in de bouw (-7,9%) en horeca (-4,4%). De bouw profiteert bovendien van het herstel van de huizenmarkt. Van het herstel in de bouw profiteren bovendien weer de sectoren groothandel en vervoer & opslag. Door de diverse samenstelling van de werkgelegenheid en beroepsbevolking in de Gelderse regio’s, laten de WW-cijfers regionaal per sector uiteenlopende ontwikkelingen zien. Door de systematiek van inkomstenverrekening in de WW is het effect van de mensen die in het voorjaar werk vonden nu pas zichtbaar in de cijfers.

Kansen voor secretaresses in niet-administratieve beroepen
Ondanks het economisch herstel zijn er beroepen waarin de werkgelegenheid krimpt, zoals het beroep van secretaresse. Ook voor de komende jaren wordt een verdere afname verwacht van het aantal banen voor secretaresses. Om die reden onderzocht UWV wat alternatieve beroepen kunnen zijn voor secretaresses die werk zoeken. Daarbij is gekeken naar beroepen met vergelijkbare competenties waar mensen die voorheen als secretaresse werkten naar overstapten. De beste kansen op werk liggen in niet-administratieve beroepen, zoals intercedent, callcentermedewerker en servicedeskmedewerker ICT. Zie verder de notitie ‘Overstapberoepen voor secretaresses’: https://www.werk.nl/xpsimage/wdo216050

WW in de Achterhoek opnieuw gedaald
In de maand juli daalde het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek. Dit komt door economisch herstel en seizoeneffecten. In de bouw, horeca, vervoer & opslag en in de uitzendbranche is de afname het sterkst. Voor secretaresses blijft het moeilijk om aan het werk te komen en te blijven. Zij maken meer kans in niet-administratieve beroepen als intercedent, callcentermedewerker en servicedeskmedewerker ICT.

Daling WW door economisch herstel en seizoen
Eind juli telde de Achterhoek 7.476 WW-uitkeringen, 120 minder dan een maand eerder. Dit betekent een daling van 1,6%. Deze daling wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door seizoenseffecten. Het WW-percentage, het aantal WW-uitkeringen als percentage van de beroepsbevolking, bedraagt in de Achterhoek 4,8% en is daarmee nu gelijk aan het landelijke gemiddelde. Vergeleken met een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek met 1,5% gedaald. Dat het aantal WW-uitkeringen lager is dan een jaar geleden, komt vooral door het gestage economische herstel.

WW daalt het sterkst in bouw en horeca, stijging in onderwijs
In de seizoengevoelige sectoren daalde de WW in de maand juli sterk, zoals in de bouw (-8%), de horeca (-12%) en bij uitzendbedrijven (-5%). De bouw profiteert bovendien van het herstel van de huizenmarkt. Door de administratieve gevolgen van de wet Werk en zekerheid (WWZ) komt een deel van de mensen die in het voorjaar werk vonden, nu pas terug in de cijfers. Een van de weinige sectoren waar de WW in juli steeg is het onderwijs. Dit is een normale ontwikkeling in deze periode, omdat veel tijdelijke contracten aan het eind van het schooljaar worden beëindigd. Hierdoor komen er meer nieuwe WW-uitkeringen bij.

Kansen voor secretaresses in niet-administratieve beroepen
Ondanks het economisch herstel zijn er beroepen waarin de werkgelegenheid krimpt, zoals het beroep van secretaresse. Voor de komende jaren wordt een verdere afname verwacht van het aantal banen voor secretaresses. Daarom onderzocht UWV alternatieve overstapberoepen. Dit zijn beroepen met vergelijkbare competenties, waar mensen die voorheen als secretaresse werkten naar overstapten. De beste kansen op werk liggen in niet-administratieve beroepen, zoals intercedent, callcentermedewerker en servicedeskmedewerker ICT. Zie verder de notitie ‘Overstapberoepen voor secretaresses’: https://www.werk.nl/xpsimage/wdo216050
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by