Nieuws

22-11-2016 12:31

Nieuwe aanpak energiebesparing Gelderse bedrijven

Bedrijven stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen én tegelijkertijd inzetten op toezicht en handhaving op basis van de Wet milieubeheer. Deze aanpak,  de wortel- en stokbenadering, is in een brief van VNO-NCW Midden, MKB Midden en het Gelders Energieakkoord, aanbevolen aan de Gelderse gemeenten als Gelderse aanpak.

‘Het combineren van zowel stimulering als toezicht en handhaving is uniek aan deze Gelderse Aanpak’, aldus Marcel Hielkema van VNO NCW Gelderland. ‘Een groot deel van de bedrijven moet in 2020 voldoen aan de Wet milieubeheer. Daarom zetten we nu vol in om het de bedrijven zo gemakkelijk mogelijk te maken. We nemen knelpunten weg die de ondernemers ervaren, zoals te weinig tijd, te weinig kennis of geen financiering. En tegelijkertijd trekken we samen op met het bevoegd gezag. Want als partner van het Gelders Energieakkoord zetten wij ons actief in voor een energieneutraal Gelderland in 2030.

Een MKB Energieabonnement is een van de financiële instrumenten waar de partners in de Gelderse Aanpak zich voor inzetten. Bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen hiermee de investeringen in energiebesparing financieren uit de besparing op hun energierekening. Een garantiefonds vanuit de gemeenten en provincie kan de realisatie van dit energieabonnement een enorme duw in de rug geven.

Voor gemeentes die willen mee-investeren in stimulering en handhaving komt budget beschikbaar vanuit de Gelderse Aanpak. ‘Een aantal gemeentes is al erg actief in het stimuleren van energiebesparing bij bedrijven. De gemeente Berkelland is zo’n voorbeeld; daar hebben een groot aantal bedrijven op een bedrijvenpark al duurzame scans gedaan die veel verrassende besparingsmogelijkheden opleverden. En juist de economische en maatschappelijke impact van energiebesparing bij bedrijven is groot, dat is de basis van het Gelders Energieakkoord’, zegt Thijs de la Court, secretaris van het GEA.

In Gelderland hebben 146 partijen zich verbonden in het Gelders Energieakkoord (GEA), in navolging van het SER akkoord. Inmiddels is er al internationale aandacht voor dit initiatief: nergens ter wereld wordt op zo’n grote schaal en met zoveel variëteit in belangen samengewerkt aan het gezamenlijke doel: een energieneutraal Gelderland. 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by