RCT Gelderland ondersteunt innovatieve bedrijven

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 3 2016

RCT Gelderland ondersteunt innovatieve bedrijven

Innovatie is essentieel voor de Achterhoekse maakindustrie. Dat wisten de ondernemers in 2005 al toen zij besloten het Achterhoeks Centrum voor Technologie (ACT) op te zetten onder het motto: 'voor, door en met innovatieve ondernemers'. Inmiddels werkt het ACT samen met de andere 6 Gelderse regio's in het RCT Gelderland.

Deze 7 RCT's werden van 2011 tot en met 2015 gefinancierd door de provincie Gelderland en de Europese Unie. Sinds 1 januari van dit jaar is daar verandering in gekomen. De provincie Gelderland is nu de enige financier en maakt daarmee in ieder geval tot en met 2019 makelen en schakelen tussen innoverende bedrijven mogelijk.

Gelderland is hiermee de enige Nederlandse provincie die op een dergelijke manier innovatie in met name het MKB stimuleert. Door het samengaan van 6 RCT's in één Gelders RCT is in de hele provincie duidelijk bij wie ondernemers moeten zijn als het gaat om innovatie.

Vaak blijven ideeën onbenut door gebrek aan kennis, competenties, het juiste netwerk of kapitaal. De oplossing voor een technologische uitdaging lijkt vaak niet beschikbaar of onbereikbaar. Toch kan een antwoord bereikbaar worden met de kennis van een ander bedrijf of organisatie, soms zelfs vlak in de buurt. De innovatiemakelaars van RCT Gelderland helpen bedrijven elkaar te vinden door actief en belangeloos te makelen en te schakelen. De innovatiemakelaar bezoekt veel individuele ondernemers of kleine groepen van ondernemers. Door deze (individuele) gesprekken ontstaat een helder beeld van de aanwezige bedrijvigheid, latente innovatiebehoeften en (in)formele kennisstructuren in de regio's. Op deze wijze brengen zij kennis en kunde samen. Ze creëren kansen door het leggen van contacten tussen bedrijven en helpen het innovatievermogen (verder) te ontwikkelen en te verbeteren. Ze bieden ondersteuning bij het ontwikkelen, financieren en vermarkten van producten of diensten.

Future Proof

RCT Gelderland is een echte netwerkorganisatie die zich begeeft in een veld van intermediaire organisaties die alle het MKB bedienen. De gezamenlijke opgave is om het MKB 'future proof' te maken. Voor RCT Gelderland betekent dat er meer dan voorheen over regionale grenzen heen gewerkt wordt om de juiste match te kunnen maken. De wereld van vandaag en morgen verandert in rap tempo door de beschikbaarheid van nieuwe technieken, technologieën en verdere digitalisering. Het vormen van netwerken in de industrie is van essentieel belang om snel in te kunnen spelen op de marktvraag. Door deze netwerken te koppelen aan diensten, bijvoorbeeld ICT, ontstaan nieuwe netwerken. Het uiteindelijke doel is een slimme en duurzame Gelderse (maak)industrie. Slim omdat de vraag uit de markt op een efficiënte wijze wordt omgezet in een nieuw product of proces en nieuwe verdienmodellen worden toegepast waar diensten centraal staan in plaats van producten. Duurzaam omdat wordt ingezet op technische innovaties en digitalisering met zo minimaal mogelijk verspilling, waarbij materialen zo veel mogelijk worden hergebruikt.

Achterhoek als voorloper

Het ACT neemt een bijzondere plaats in binnen RCT Gelderland. Vanwege het succesvolle trackrecord en de bevlogenheid van de ondernemers en Martin Stor, innovatiemakelaar van het eerste uur, werd besloten om het ACT in stand te houden. In het bestuur zit een aantal ondernemers die samen met de innovatiemakelaars bekijken wat belangrijk is voor de regio. Andersom komen zij ook veelvuldig bij de ondernemers over de vloer om te vernemen waar de bedrijven tegenaan lopen en hoe het ACT hen daarbij verder kan helpen.

In de Achterhoek ligt de focus op Smart Industry. Dit houdt in dat bedrijven worden gestimuleerd en ondersteund om op een slimme manier slimme producten te ontwikkelen en te produceren met als doel om nationaal en internationaal kunnen concurreren. Innovatie heeft dus als uiteindelijke doel om de economische groei bij deze bedrijven te bevorderen. Onderliggende thema's als robotisering, 3D-printing, toepassing van Internet of Things en procesoptimalisatie zijn hierbij uitgangspunt. Door het vergaren en analyseren van big data kunnen ondernemers hun productieprocessen verbeteren. Dit leidt in sommige gevallen tot de ontwikkeling van nieuwe machines, nieuwe ontwerpen en een andere insteek wat betreft service en onderhoud. Voorbeelden van bedrijven die al in een vergevorderd stadium mee aan de slag zijn, zijn 247TailorSteel en Stooff Interior Projects. Bij deze productiebedrijven kunnen klanten zelf de afmetingen van het door hun gewenste product opgeven, die worden doorgezet naar de machines zodat er producten op maat kunnen worden gemaakt.

Naast de Achterhoek richt het ACT zich ook op de Liemers, waar niet alleen de maakindustrie maar ook de logistieke sector een belangrijke economische pijler is. Het ACT gaat de komende tijd actief haar netwerk in deze regio uitbreiden en onderzoeken waar de ondernemers behoefte aan hebben en hoe het centrum daarbij kan helpen. n

Martin Stor:  martin@rctgelderland.nl /

06 - 22 20 27 80 

Marike Boertien: m.boertien@rctgelderland.nl /

06 - 24 89 83 40

Innovatie

De Innovatiemakelaar

van de Achterhoek en Liemers

In de Achterhoek en Liemers zijn de innovatiemakelaars Martin Stor en Marike Boertien het aanspreekpunt voor innovatieve bedrijven in de maakindustrie en de logistieke sector. Boertien is per 1 maart aan het ACT verbonden en heeft als focuspunt het verbinden van de ondernemers in de Achterhoek en Liemers en Twentse bedrijven, Universiteit Twente en Saxion Hogeschool. Stor en Boertien gaan graag het gesprek met innoverende ondernemers aan over de ontwikkelingen binnen hun bedrijf. Neem vrijblijvend contact met hen op!

delen:

Oost-Gelderland Business nr 3 2016

» Coverstory Heilbron Mulders Quint Makelaardij
» RCT Gelderland ondersteunt innovatieve bedrijven
» Gelderse Maakdagen geven positieve impuls aan imago maakindustrie
» JPR Advocaten: Dé juridische partner voor de maakindustrie
» “Wij leveren niet zomaar zonnepanelen, wij leveren duurzaam rendement”
» Business Flitsen
» Overnameadviseurs: Dealmaker of Dealbreker?
» Column ING: Wij groeien en vernieuwen voor u
» Forum fusies en overnames: Voorbereiding en vertrouwen
» Taurus Corporate Finance
» Column Lodder-Dales: Belasting betalen over uw vermogen?!
» Internationaal zakendoen: Vooruit dankzij Ondernemerskracht en Creativiteit
» Internationaal ondernemen: Dichterbij dan je denkt
» Krachtige kernen in Nederland en Duitsland
» Achterhoek Agenda 2020: “We zijn een grensregio, maar gedragen ons daar niet naar”
» Cultuur en zaken tijdens VNO-NCW Midden ledenreis
» Kamer van Koophandel (KvK) legt de verbinding tussen ondernemers
» Worauf müssen Sie bei den internationalen Geschäften machen?
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by