JPR Advocaten: Dé juridische partner voor de maakindustrie

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 3 2016

Binnen de advocatuur vindt steeds meer specialisatie plaats. Zo ook bij JPR Advocaten, dat een vestiging in Doetinchem en in Deventer heeft. Binnen dit bedrijf buigt een speciale kennisgroep zich over de maakindustrie. "Wij weten precies waar de Achterhoekse ondernemers in deze boeiende sector tegenaan lopen. Door goed te luisteren en onze expertise aan hun problemen te koppelen, kunnen we potentiële problemen voorkomen en kan de ondernemer zich met een gerust hart op zijn onderneming storten", aldus Marjolein van Leeuwen en Ruben Schuurman.

fotografie Elly Molenaar

Dé juridische partner

voor de maakindustrie

Juridische dienstverlening

In de Achterhoek is de maakindustrie een van de belangrijkste economische pijlers. Dat bleek voor JPR Advocaten ook toen het kantoor een aantal jaar geleden haar klantenportefeuille onder de loep nam. "De maakindustrie bleek ook in ons bestand goed vertegenwoordigd", vertelt advocate Marjolein van Leeuwen. "Omdat we benieuwd waren hoe we deze bedrijven nog beter van dienst konden zijn, zijn we met deze klanten in gesprek gegaan. Daarbij hebben we geanalyseerd bij welke vraagstukken we de ondernemer in de maakindustrie behulpzaam kunnen zijn. Daarnaast blijven we op de hoogte, doordat we onze klanten nog steeds op regelmatige basis bezoeken en met andere ondernemers in contact komen bij bijvoorbeeld de bijeenkomsten van werkgeversverenigingen zoals VNO-NCW Achterhoek en Jong Management, waar ik op dit moment bestuurslid ben en waar veel aandacht wordt besteed aan de maakindustrie."

Rechtsgebieden

De specialisten van JPR Advocaten werken samen vanuit 6 verschillende secties. "Binnen die 6 secties kunnen we helpen bij alle mogelijke juridische vraagstukken waar een ondernemer in de maakindustrie tegenaan loopt", vertelt advocaat Ruben Schuurman. "Denk aan kwesties met betrekking tot aansprakelijkheid, verzekeringsrecht, (internationale) contracten, arbeidsrecht, vastgoed en bijvoorbeeld intellectueel eigendomsrecht." Ruben is arbeidsrechtspecialist en licht toe: "Innovatie in de maakindustrie brengt met zich mee dat het productieproces steeds meer machinaal wordt uitgevoerd. Wanneer het personeel niet goed met de nieuwe machines blijkt te kunnen werken, denkt de ondernemer vaak afscheid te kunnen nemen van dat personeel wegens 'disfunctioneren'. Dat gaat alleen niet zomaar. Er bestaat namelijk een plicht om het eigen personeel te scholen en te begeleiden om met die machines om te leren gaan. Als een ondernemer dat vooraf met ons bespreekt, kunnen de nodige voorbereidingen worden getroffen en ontstaat er een natuurlijk proces waarbij ofwel het personeel met de machine leert omgaan, ofwel een fatsoenlijk exit-traject kan worden doorlopen."

"Ook zie je vaak dat wanneer een kleiner bedrijf met een grote leverancier of afnemer gaat samenwerken, de grotere partij de algemene voorwaarden of het contract van de kleinere partij van tafel schuift", vertelt Marjolein. "De kleinere partij lijkt zich daarbij dan neer te willen leggen, omdat de deal anders niet doorgaat. De ervaring leert dat het dan toch vaak lukt om specifieke bepalingen overeen te komen, zoals een bepaling over risico-overgang, betalingsafspraken of een eigendomsvoorbehoud die de kleinere partij dan beschermen. Ondernemers zien in hun enthousiasme soms alleen de kansen en laten zich daardoor leiden bij het aangaan van een contract, wij kunnen hen dan een kritische blik bieden om te voorkomen dat zij in dat enthousiasme een wurgcontract tekenen. Daar waar de ondernemers in de maakindustrie de gereedschappen hebben om producten te maken, hebben wij de gereedschappen en de kennis om die ondernemers bij het drijven van hun onderneming te helpen. Samen komen we dan tot een goed resultaat zodat de juridische regels niet tegen maar voor hen werken."n

www.jpr.nl

delen:

Oost-Gelderland Business nr 3 2016

» Coverstory Heilbron Mulders Quint Makelaardij
» RCT Gelderland ondersteunt innovatieve bedrijven
» Gelderse Maakdagen geven positieve impuls aan imago maakindustrie
» JPR Advocaten: Dé juridische partner voor de maakindustrie
» “Wij leveren niet zomaar zonnepanelen, wij leveren duurzaam rendement”
» Business Flitsen
» Overnameadviseurs: Dealmaker of Dealbreker?
» Column ING: Wij groeien en vernieuwen voor u
» Forum fusies en overnames: Voorbereiding en vertrouwen
» Taurus Corporate Finance
» Column Lodder-Dales: Belasting betalen over uw vermogen?!
» Internationaal zakendoen: Vooruit dankzij Ondernemerskracht en Creativiteit
» Internationaal ondernemen: Dichterbij dan je denkt
» Krachtige kernen in Nederland en Duitsland
» Achterhoek Agenda 2020: “We zijn een grensregio, maar gedragen ons daar niet naar”
» Cultuur en zaken tijdens VNO-NCW Midden ledenreis
» Kamer van Koophandel (KvK) legt de verbinding tussen ondernemers
» Worauf müssen Sie bei den internationalen Geschäften machen?
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by