Achterhoek Agenda 2020: “We zijn een grensregio, maar gedragen ons daar niet naar”

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 3 2016

De grens uitgummen

"We zijn een grensregio, maar gedragen ons daar niet naar"

tekst Susan Heimplaetzer,

Regio Achterhoek

Walter Leemreize werkt sinds januari 2015 als 'ontgrenzer' voor de Achterhoek. Dat de Achterhoek niet sterker op Duitsland is gericht, verbaast hem keer op keer. "Het Ruhrgebied is het economisch centrum van Europa. Wij zijn trendvolgers van Duitsland. In feite is Nederland de achttiende deelstaat."

Achterhoek 2020

Economisch centrum van Europa

Volgens Leemreize is het besef dat het kleine Nederland afhankelijk is van z'n grote buur Duitsland nog niet voldoende ingedaald, zelfs niet in een grensregio als de Achterhoek. "Met achttien miljoen inwoners naast de deur in Nordrhein Westfalen, die op hun beurt deel uitmaken van de vierde economie ter wereld, is het vreemd dat we daar niet veel meer handelscontacten leggen. En onbegrijpelijk dat sommige scholen Duits uit hun lespakket halen." Hij wijst erop dat honderd miljoen Europeanen Duits spreken. Veel meer dan het aantal Franstaligen (66 miljoen) en Engelssprekenden (65 miljoen). "We kijken alleen naar de Randstad. Maar Duitsland neemt een kwart van onze export voor zijn rekening. En zonder Duitsland zou Rotterdam niet de tweede wereldhaven zijn."

Vooroordelen

We zijn behept met een aantal vooroordelen, merkt Leemreize. "Ik vind het bijvoorbeeld een beetje aanmatigend om te verwachten dat Duitsers Nederlands spreken. Kom op zeg! Wij zijn aan zet om Duits te spreken, niet andersom. Ook merk ik dat Nederlanders soms wat lacherig doen over Duitsland. Alsof je Duitsland wel naast je neer kunt leggen. Maar zij vergeten dat wij 'leven' van Duitsland. 'Made in Germany' is een ijzersterk merk."

Jongeren vinden Duitsland niet sexy. "Ook dat is beeldvorming en die stellen we bij op bijvoorbeeld de Dag van de Buurtaal die wij jaarlijks als enige Nederlandse regio in Duitsland zelf organiseren."

Leemreize houdt van de Duitse taal en cultuur. "De meeste Duitsers zijn 'behilflich en respektvoll'; dat spreekt mij aan. Verder hanteren veel Duitse ondernemers het Rijnlands model, waarbij de mens centraal staat en niet de winst. Duitsers werken hard maar investeren daarnaast bewust in duurzame intermenselijke relaties. Wij hebben lossere omgangsvormen en zijn wat creatiever. Dat waarderen Duitsers. Zij zijn enorm goed in het uitvoeren van hun plannen, terwijl wij nogal eens in het stadium van plannenmakerij blijven steken. Die verschillende culturen samenbrengen vind ik een uitdaging."

Grensoverschrijdend 'smart'

Leemreize wil 'energiebanen aan elkaar knopen'. "In de Achterhoek kiezen we voor een focus op Smart Industry. Ook in Kreis Borken floreert de maakindustrie. Samen kunnen we een Euregionale SmartHub worden! Daarom breng ik de Westfälische Fachhochschule in Bocholt onder de aandacht bij Achterhoekse scholen en ondernemers. Dit hoogwaardige opleidingsinstituut op 35 km van Doetinchem is precies wat de Achterhoek nodig heeft. Onze maakbedrijven zitten immers te springen om juist opgeleide mensen. Het mooie is dat studenten in Bocholt in deeltijd onder andere een master mechatronica kunnen doen. Ideaal als ze tegelijkertijd willen werken. En perfect voor Achterhoekse werkgevers die medewerkers willen opleiden. Bovendien betaal je in Duitsland amper collegegeld."

In juni organiseerde hij een bezoek aan de Fachhochschule voor zo'n vijftig gemeenteraadsleden, ondernemers, docenten en decanen. "Het was voor velen een eyeopener dat wij hier om de hoek zo'n fantastische opleidingsmogelijkheid hebben. Het zou geweldig zijn als jonge mensen én bedrijven uit de Achterhoek hiervan volop gebruik gaan maken." n

Meer weten? Mail naar w.leemreize@regio-achterhoek.nl

delen:

Oost-Gelderland Business nr 3 2016

» Coverstory Heilbron Mulders Quint Makelaardij
» RCT Gelderland ondersteunt innovatieve bedrijven
» Gelderse Maakdagen geven positieve impuls aan imago maakindustrie
» JPR Advocaten: Dé juridische partner voor de maakindustrie
» “Wij leveren niet zomaar zonnepanelen, wij leveren duurzaam rendement”
» Business Flitsen
» Overnameadviseurs: Dealmaker of Dealbreker?
» Column ING: Wij groeien en vernieuwen voor u
» Forum fusies en overnames: Voorbereiding en vertrouwen
» Taurus Corporate Finance
» Column Lodder-Dales: Belasting betalen over uw vermogen?!
» Internationaal zakendoen: Vooruit dankzij Ondernemerskracht en Creativiteit
» Internationaal ondernemen: Dichterbij dan je denkt
» Krachtige kernen in Nederland en Duitsland
» Achterhoek Agenda 2020: “We zijn een grensregio, maar gedragen ons daar niet naar”
» Cultuur en zaken tijdens VNO-NCW Midden ledenreis
» Kamer van Koophandel (KvK) legt de verbinding tussen ondernemers
» Worauf müssen Sie bei den internationalen Geschäften machen?
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by