at.groep: Geen last, maar een meerwaarde

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 4 2016

Matching werkgevers en mensen met arbeidsbeperking is specialisme at.groep

Geen last, maar een meerwaarde

De Participatiewet en de daaraan gerelateerde Banenafspraak brengen bij werkgevers een bewustwording teweeg over de kansen die mensen met een arbeidsbeperking verdienen. Prima, maar hoe vinden vraag en aanbod elkaar, met een succesvolle uitkomst voor de lange termijn? Daar treedt at.groep op als verbindende factor en begeleidende partij.

Tekst Aart van der Haagen Fotografie Marcel Krijgsman

"Inmiddels blijken werkgevers aardig bekend met de Participatiewet en de Banenafspraak. Wij merken dat zij er in toenemende mate voor open staan om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen", zegt Ans Wolters. Ze is vestigingsmanager in Doetinchem bij at.groep, een bedrijf dat naast het hoofdkantoor in Oldenzaal ook over locaties in Almelo, Zwolle en Rijswijk (Zuid-Holland) beschikt. "Rekening houdend met wat deze mensen niet, maar vooral wél kunnen, zoeken wij telkens naar een optimale match met werkgevers die een vacature open hebben staan. Dat niet alleen: we verzorgen ook de complete begeleiding vooraf en tijdens het arbeidsproces. Daarbij streven we ernaar dat beide partijen een duurzame relatie met elkaar kunnen opbouwen. Enerzijds is dat belangrijk voor het zelfvertrouwen en het toekomstperspectief van de werknemer, anderzijds willen we dat de werkgever zo iemand niet als een last ervaart, maar als een meerwaarde."

Uit eigen beweging
Dat laatste begrip verdient enige uitleg. "Tegenwoordig bestaat er veel aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen", geeft Ans Wolters aan. "Het komt naar je klanten en andere relaties goed over als je uit eigen beweging kiest voor het aannemen van medewerkers met een arbeidsbeperking, zonder dat de overheid dat oplegt. Je werkkring vormt dan een realistische afspiegeling van de maatschappij. Laatst liep ik in een supermarkt, waar ik iemand die in het verleden hooguit in aanmerking zou komen voor een dagbesteding in de weer zag met het ophalen van flessen. Dat wekte bij zoveel klanten een glimlach op. Een meerwaarde kan ook zitten in het feit dat wanneer je taken anders verdeelt en daarmee een nieuwe functie creëert, de collega's ontlast worden van werkzaamheden die niet specifiek tot hun vak behoren. Daardoor komen hun kwaliteiten beter tot hun recht. Eigenlijk ontstaat dan voor iedereen werk op maat, wat met name voor degene met een beperking elementair is. Desgewenst schakelen wij een arbeidsdeskundige in. Die maakt een scan van de te verrichten werkzaamheden en het personeelsbestand binnen een bedrijf en adviseert hoe een en ander te herverdelen valt. 'Jobcarving' noemen wij dat. Laat ik sowieso benadrukken dat wij ons niet alleen inspannen voor arbeidskrachten met een beperking, maar zeer zeker ook voor werkgevers die personeel zoeken."

Motivatie
Ans Wolters vertelt dat at.groep zich toelegt op het aan een passende baan helpen van mensen met een arbeidsbeperking. Dat laatste is een breed begrip. "Menigeen denkt dan vooral aan aangeboren psychische afwijkingen, maar het kan bijvoorbeeld ook om de lichamelijke of geestelijke gevolgen van een ongeval gaan, om de effecten van een traumatische ervaring, een visuele beperking etcetera. Ons bestand telt mensen van alle leeftijden, van 18 tot en met 64 jaar, waaronder jongeren die in het verleden in de Wajong-regeling vielen. Lang niet iedereen heeft een laag opleidings- en/of denkniveau. Integendeel! Zo zitten er heel capabele kandidaten tussen die aan een bepaalde vorm van autisme leiden. De jobcoach brengt de werkgever en de collega's goed op de hoogte van wat zij kunnen verwachten, om daarmee binnen de bedrijfscultuur de kans op een soepele integratie te maximaliseren. We richten ons dus naast het verkrijgen ook op het behouden van een baan. Daarmee bouwen deze mensen zelfvertrouwen en enthousiasme op. Je ziet ze echt groeien. Aan hun motivatie zal het meestal niet liggen, want ze beseffen dat ze - niet zelden na een lange periode van negatieve gebeurtenissen - een kans krijgen om zinvol bezig te kunnen zijn. Ze draaien actief mee in de maatschappij. Dat vertaalt zich in een hoge loyaliteit richting de werkgever, wat bijvoorbeeld blijkt uit een gering ziekteverzuim. Vaak voelen deze mensen een drempel op dat gebied. Ze willen geen stigma oproepen, aangezien ze al een beperking hebben."

Re-integratie
In ruim zeventig procent van de trajecten weet at.groep succes te boeken. Ans Wolters: "Vergeet niet dat mensen zonder beperking ook niet allemaal aan de bak komen. Vanuit maatschappelijk oogpunt mag je van een bemoedigend resultaat spreken als ruim twee derde van iedereen die onder de Participatiewet valt uiteindelijk een passende baan weet te vinden." In dat proces kan at.groep volgens de vestigingsmanager in Doetinchem, die met een team van tien collega's werkt, terugvallen op een enorm netwerk van ondernemers. "Het komt vaak genoeg voor dat we het samen met een kandidaat in een heel andere richting zoeken, doordat hij bijvoorbeeld op medische gronden niet meer in staat is zijn oude vak uit te oefenen. Zo hadden we hier een poosje geleden een ervaren dakdekker zonder afgeronde opleiding, die vanwege een hernia thuis kwam te zitten. Hij bleek echter sociaal heel goed onderlegd en vervoert nu met erg veel plezier schoolkinderen in de taxi. Sowieso doen we veel met reïntegratie, ook als dat betekent dat we een andere werkkring moeten vinden. Wanneer we samen met de ondernemers uit ons klantenbestand werk op maat weten te realiseren, zullen zij alleen al op het gebied van loyaliteit de genoemde meerwaarde ervaren. Wij als at.groep vinden het zo mooi dat we deze rol binnen de maatschappij mogen spelen." 

at.groep - Nijverheidsweg 19 - 7005 AS Doetinchem - 0314 - 328090

www.at-groep.nl

 

 

delen:

Oost-Gelderland Business nr 4 2016

» Coverstory WSP Achterhoek: Ieders capaciteiten worden maximaal benut
» VNO-NCW: Meer positieve effecten dan gedacht
» at.groep: Geen last, maar een meerwaarde
» Lijstenmakerij Martin: Bedrijven die talenten omlijsten, creëren meer mogelijkheden
» Krachtwerk: Baanbehoud bepalend voor uiteindelijk succes Participatiewet
» Laborijn: Zelfde doel, andere insteek
» Participatiewet en de WWB maatregelen: Een overzicht
» Werkgevers en de Banenafspraak: Hoe staat het ermee?
» Werk aan de winkel
» Bach Vitaliteitscoach over vitaliteit: Een vertrouwde steun in de rug
» EP-Nuffic: Klaar voor de arbeidsmarkt van de toekomst
» Business Flitsen
» Achterhoek Agenda 2020: Achterhoekse ondernemers laten zich inspireren in Silicon Valley
» Column Lodder-Dales: Hoe zit het ook al weer met het urencriterium?
» VNO-NCW Achterhoek: Inspiratie, informatie en invloed op lobby
» Online reviews: “Humor doet vaak al heel erg veel”
» Forum: Het gaat om het effect
» Wat maakt ondernemers zo aantrekkelijk?
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by