Lijstenmakerij Martin: Bedrijven die talenten omlijsten, creëren meer mogelijkheden

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 4 2016

Bedrijven die talenten omlijsten, creëren meer mogelijkheden

In Lijstenmakerij Martin is het geduldige hout voor veel mensen de opstap naar de arbeidsmarkt. Onder de kundige begeleiding van Martin Morsink leren zij hier niet alleen een vak, maar ook hoe zij om moeten gaan met de dynamiek op de werkvloer. "Samen gaan we op zoek naar hun mogelijkheden en de werkzaamheden waar zij affiniteit mee hebben. Na dit werkervaringstraject weten we precies wat voor begeleiding zij nodig hebben, zodat toekomstige werkgevers hier gelijk mee aan de slag kunnen", vertelt Morsink.

tekst Saskia van Muijlwijk

arbeidsparticipatie

Morsink nam in 2010 de lijstenmakerij over, waar hij al tien jaar werkte. Met een grote dosis ervaring en een afgeronde opleiding in de zorg, verwelkomde hij er stagiaires uit het speciaal onderwijs. "Dit groeide steeds verder. Nu begeleiden we ook mensen met een beperking en mensen die door omstandigheden langere tijd niet gewerkt hebben. We werken inmiddels nauw samen met verschillende scholen, reïntegratiebureaus, Sociale Dienst Oost Achterhoek en het UWV. De begeleiding van onze deelnemers bekostigen we uit de inkomsten van onze productie. Onze lijsten worden in een groot deel van Europa verkocht door een netwerk van groothandels. Daarnaast weten veel bedrijven ons ook buiten de lijsten om te vinden, voor bijvoorbeeld inpakwerk."

Zelfvertrouwen

"Ik ben er klaar voor." Dat zijn de woorden die Morsink zijn deelnemers aan het eind van het werkervarings-

traject graag hoort zeggen. "Zelfvertrouwen, dat is de basis. In de lijstenmakerij wennen onze deelnemers eerst aan het ritme van een gewone werkdag, zoals op tijd beginnen en meerdere dagen achter elkaar werken. Zonder druk voeren zij hier repeterende handelingen uit. Zodra ze dit onder de knie hebben, is er voldoende zelfvertrouwen om verder te leren." Hiermee doelt Morsink op het ontdekken en ervaren van werkzaamheden waar deelnemers talent voor hebben. "Maar ook omgaan met collega's, conflicten of onverwachte situaties, zoals bijvoorbeeld te laat komen."

Morsink vindt het belangrijk dat de deelnemers zelf de regie nemen. "Soms geven deelnemers aan dat ze het productiewerk niet leuk vinden. Samen zoeken wij dan uit met welke werkzaamheden zij wel affiniteit hebben. Binnen hun mogelijkheden bieden we dan werkzaamheden aan, die daar beter bij passen. Dit varieert van magazijnwerkzaamheden tot leidinggeven."

Praktische aanpak

Tijdens het werkervaringstraject blijkt ook hoe en waarmee een deelnemer het beste begeleid kan worden. "Als een deelnemer een vacature ziet die bij hem past, neemt de Sociale Dienst Oost Achterhoek, het UWV of reïntegratiebureau contact op met het betreffende bedrijf. De deelnemer solliciteert naar de functie, maar geeft behalve zijn cv ook een door ons opgestelde beschrijving af. Hierin vermelden wij onze ervaringen met de deelnemer en welke begeleiding nodig is. Een werkgever weet op die manier veel beter wat er van onze deelnemer en een eventueel dienstverband verwacht kan worden."

Mogelijkheden

Morsink hoopt dat bedrijven die regelmatig machines voor repeterende handelingen gebruiken, overwegen om hiervoor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten. "Natuurlijk hebben zij begeleiding nodig, maar je bent als bedrijf veel flexibeler als je mensen inzet. Daarnaast krijg je er ook veel betrokkenheid bij je bedrijf en je producten voor terug." n

www.lijstenmakerijmartin.nl

delen:

Oost-Gelderland Business nr 4 2016

» Coverstory WSP Achterhoek: Ieders capaciteiten worden maximaal benut
» VNO-NCW: Meer positieve effecten dan gedacht
» at.groep: Geen last, maar een meerwaarde
» Lijstenmakerij Martin: Bedrijven die talenten omlijsten, creëren meer mogelijkheden
» Krachtwerk: Baanbehoud bepalend voor uiteindelijk succes Participatiewet
» Laborijn: Zelfde doel, andere insteek
» Participatiewet en de WWB maatregelen: Een overzicht
» Werkgevers en de Banenafspraak: Hoe staat het ermee?
» Werk aan de winkel
» Bach Vitaliteitscoach over vitaliteit: Een vertrouwde steun in de rug
» EP-Nuffic: Klaar voor de arbeidsmarkt van de toekomst
» Business Flitsen
» Achterhoek Agenda 2020: Achterhoekse ondernemers laten zich inspireren in Silicon Valley
» Column Lodder-Dales: Hoe zit het ook al weer met het urencriterium?
» VNO-NCW Achterhoek: Inspiratie, informatie en invloed op lobby
» Online reviews: “Humor doet vaak al heel erg veel”
» Forum: Het gaat om het effect
» Wat maakt ondernemers zo aantrekkelijk?
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by