Krachtwerk: Baanbehoud bepalend voor uiteindelijk succes Participatiewet

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 4 2016

Hoe gaat het bedrijfsleven 100.000 banen creëren voor mensen met een arbeidsbeperking? Deze vraag houdt velen bezig. Niemand kan nog om de Participatiewet heen, maar de mogelijkheden lijken soms beperkt. Onterecht volgens Frans van Beugen, directeur van Krachtwerk. "Er is bijna in ieder bedrijf, groot of klein, ruimte om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen."

tekst Saskia van Muijlwijk

"Bedrijven zijn zich steeds meer bewust van de verplichtingen die de Participatiewet met zich meebrengt. Zij zijn ook bereid om hieraan deel te nemen, maar zien niet altijd de mogelijkheden", verklaart Van Beugen. Krachtwerk maakt die mogelijkheden voor ieder bedrijf zichtbaar door middel van een bedrijfsanalyse. "Het is een uitdaging die wij graag aangaan. Ook de financiële kant nemen we mee in de analyse."

Zorgvuldige match

In de praktijk blijkt het creëren van banen niet het grootste struikelblok. "Krachtwerk streeft naar zoveel mogelijk succeservaringen op lange termijn. Zowel voor werkgevers als werknemers. We kijken heel goed naar wat een bedrijf te bieden heeft en naar de mogelijkheden en interesses van onze cliënten. Daaruit bepalen wij zorgvuldig of er sprake is van een match."

Praktische handvaten

Na de match gaan het bedrijf en de werknemer een cruciale fase in, die bepaalt of de nieuwe overeenkomst langdurig standhoudt. "Een aangepast tempo of takenpakket is meestal niet voldoende. Leidinggevenden en collega's moeten ook weten hoe ze het beste om kunnen gaan met iemand die een arbeidsbeperking heeft. Onze jobcoaches bouwen bruggen, door enerzijds dicht bij onze cliënten te blijven staan. Anderzijds geven zij handvaten aan de leidinggevende en collega's en ondersteunen zij werkgevers bij de administratie rondom het dienstverband naar UWV of gemeente. Dankzij deze aanpak blijkt uit de UWV benchmark gegevens, dat 83% van onze cliënten na twee jaar nog bij dezelfde werkgever in dienst is."

In deze twee jaar ontstaat een vertrouwensband, verbinding en loyaliteit. Factoren die er vaak toe leiden dat werknemers steeds beter presteren, waardoor hun toegevoegde waarde voor de werkgever toeneemt.

Baanbehoud bepaalt succes

Krachtwerk is een belangrijke schakel tussen UWV, gemeenten, bedrijven, onderwijs en cliënten. "We kunnen onze cliënten en werkgevers op verschillende manieren persoonlijk begeleiden." Het verschilt per gemeente welke mogelijkheden beschikbaar zijn, waardoor niet altijd gebruik wordt gemaakt van jobcoaching. Een gemiste kans volgens Van Beugen. "Juist als al die moeite gedaan is om deze extra banen te creëren, willen we ze ook behouden. Jobcoaching is hierbij in de meeste gevallen onmisbaar." n

www.krachtwerk.eu

Baanbehoud bepalend voor uiteindelijk succes Participatiewet

Participatiewet

delen:

Oost-Gelderland Business nr 4 2016

» Coverstory WSP Achterhoek: Ieders capaciteiten worden maximaal benut
» VNO-NCW: Meer positieve effecten dan gedacht
» at.groep: Geen last, maar een meerwaarde
» Lijstenmakerij Martin: Bedrijven die talenten omlijsten, creëren meer mogelijkheden
» Krachtwerk: Baanbehoud bepalend voor uiteindelijk succes Participatiewet
» Laborijn: Zelfde doel, andere insteek
» Participatiewet en de WWB maatregelen: Een overzicht
» Werkgevers en de Banenafspraak: Hoe staat het ermee?
» Werk aan de winkel
» Bach Vitaliteitscoach over vitaliteit: Een vertrouwde steun in de rug
» EP-Nuffic: Klaar voor de arbeidsmarkt van de toekomst
» Business Flitsen
» Achterhoek Agenda 2020: Achterhoekse ondernemers laten zich inspireren in Silicon Valley
» Column Lodder-Dales: Hoe zit het ook al weer met het urencriterium?
» VNO-NCW Achterhoek: Inspiratie, informatie en invloed op lobby
» Online reviews: “Humor doet vaak al heel erg veel”
» Forum: Het gaat om het effect
» Wat maakt ondernemers zo aantrekkelijk?
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by