Coverstory Wopereis Solar & Installatietechniek: Investeren in duurzaamheid

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 5 2016

Wopereis Solar & Installatietechniek

Investeren in duurzaamheid

Wopereis Solar & Installatietechniek richt zich op de levering van zonnestroomsystemen binnen Nederland en Duitsland. "Door de huidige subsidies en fiscale voordelen is het investeren in zonnepanelen nu bijzonder interessant geworden, ook voor zakelijke gebruikers", aldus Paul Stortelder.

Wopereis Solar & Installatietechniek BV maakt deel uit van de Wopereis Groep. In 1931 is Wopereis begonnen als staalconstructiebedrijf en dat is, tot op de dag van vandaag, nog steeds de grootste afdeling. Paul Stortelder, de huidige eigenaar van de Wopereis Groep, nam het bedrijf in 1996 over en onder zijn leiding werd het bedrijf met meerdere werkmaatschappijen uitgebreid. Inmiddels is de Wopereis Groep gespecialiseerd in onder andere staalbouw, agrarische systemen, stalinrichting, asbestsanering en dakrenovatie, melksystemen, RVS metaaltechniek, machinebouw, kunststof kozijnen en duurzame energiesystemen. Binnen de Wopereis Groep zijn tegenwoordig meer dan 130 mensen werkzaam en de producten worden niet alleen in Nederland geleverd, maar ook in Duitsland en zelfs in Rusland. Paul Stortelder vertelt: "Daar ben ik best trots op, als je bedenkt dat ik dit bedrijf ooit als vakantiekracht ben binnen gekomen."

Zonne-energie

Drie jaar geleden werd Wopereis Solar onderdeel van de Wopereis Groep en richt zich sindsdien op de ontwikkeling en realisatie van zonnestroomprojecten. Het bedrijf richt zich op hoofdzakelijk op de Nederlandse en Duitse markt en op een brede doelgroep: industrie, MKB, agrarische sector, land- en tuinbouw, overheid, woningbouwverenigingen en energiecoöperaties. Bedrijfsleider Fred Reulink licht toe: "Het mooie aan zonnestroomsystemen voor onze klanten, is dat ze duurzame energie kunnen produceren en er tegelijkertijd financieel op vooruit gaan. Vanuit dit perspectief kan een investering in zonnepanelen namelijk zeer lucratief zijn, vooral nu er subsidies en fiscale aftrekregelingen kunnen worden toegepast." Wopereis Solar & Installatietechniek merkt ook dat de belangstelling toeneemt voor investeren in zonnepanelen onder investeerders en fondsen. Reulink legt uit: "Door het hoge en goed voorspelbare financiële rendement, gecombineerd met een laag risicoprofiel, zijn

zonnestroomsystemen de laatste jaren een

aantrekkelijk alternatief geworden voor bestaande mogelijkheden om te beleggen. Zonnepanelen zijn dus goed voor het milieu, maar dienen ook als een betrouwbare lange termijn belegging."

SDE-projecten

Indien men in het bezit is van een grootverbruikersaansluiting, is het mogelijk om SDE+ subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie) aan te vragen bij het aanschaffen van een zonnestroomsysteem. Een grootverbruikersaansluiting houdt in dat de netaansluiting groter is dan 3 x 80 ampère. Bezitters van een dergelijke aansluiting kunnen SDE+ ontvangen over de kWh-productie van een installatie, over een periode van vijftien jaar. Het subsidiebedrag ligt daarbij tussen de 0,046 en 0,084 euro per kWh. Als voorbeeld: wanneer een zonnestroomsysteem een jaarproductie levert van 200.000 kWh, ligt het jaarlijkse subsidie-bedrag tussen 9.200-16.800 euro. Dit bedrag wordt dan vijftien jaar lang jaarlijks uitgekeerd. Daarnaast wordt dus ook nog bespaard op energiekosten doordat er door de zonnepanelen minder energie afgenomen hoeft te worden bij de energiemaatschappij. Door toepassing van de SDE+ kan een snellere terugverdientijd worden behaald en wordt het financiële rendement op een investering verbeterd. "We hebben veel ervaring met SDE-projecten en weten precies wat er allemaal bij kan komen kijken", vertelt Reulink. "We vinden het belangrijk dat onze klanten zijn verzekerd van een betrouwbare installatie, maar evenzo belangrijk, dat ze kunnen vertrouwen op het rendement dat wij beloven. Door de methode die wij hanteren om het financiële rendement vast te stellen kunnen wij in dat opzicht veel zekerheid bieden." Volgens Reulink is dat van groot belang, omdat het financiële rendement op een investering afhankelijk is van een hoop variabele factoren. Wopereis Solar stelt daarom altijd eerst een haalbaarheidsstudie op, waarin een vakkundige analyse wordt gemaakt van de toekomstige kilowattuur-productie en het investeringsverloop wordt uitgewerkt. "Onze klanten weten vooraf altijd precies waar ze aan toe zijn, omdat we in staat zijn om een nauwkeurige uitwerking te geven van een businesscase, zowel van het technische als het financiële aspect. Een professionele onderbouwing zien we dan ook belangrijk fundament voor een betrouwbare investering voor onze klanten", aldus Reulink.

Als specialist op gebied van SDE-projecten voorziet Wopereis Solar in het complete proces, van eerste advisering tot en met inbedrijfstelling, waarbij zonnestroomprojecten turn-key worden opgeleverd. Reulink: "We maken een installatieontwerp en een haalbaarheidsanalyse met behulp van geavanceerde 3D-software en verzorgen de subsidieaanvraag voor onze klanten. Vervolgens zorgen onze eigen montage-teams ervoor, dat de installatie en netaansluiting geheel volgens de veiligheidsnormen en -richtlijnen worden uitgevoerd. Dit levert een optimaal eindresultaat, waarmee we onze klanten zekerheid kunnen bieden op lange termijn."

Duurzaam beleggen

Volgens Reulink heeft Wopereis Solar ook steeds meer te maken met investeerders en fondsen die projecten zoeken om te beleggen. "We zorgen ervoor dat zij daartoe de kans krijgen, door te voorzien in lucratieve zonnestroomprojecten in binnen- en buitenland. Veel van deze projecten realiseren we in Duitsland, waar een staatsgegarandeerd tarief wordt uitgekeerd over duurzaam opgewekte zonnestroom. Door dit tarief kunnen wij projecten opzetten voor onze klanten, die hen verzekeren van een aantrekkelijk financieel rendement." Wopereis Solar brengt investeerders in contact met potentiële projecten, omdat men bij het bedrijf merkt, dat investeerders zelf niet altijd over de nodige kennis of het netwerk beschikken. Maar er bestaat wel een sterke interesse onder deze partijen. "Daar helpen wij dan bij. We voorzien daarbij in projecten die aansluiten op de financiële doelstellingen en eisen van onze klanten. Het kan daarbij gaan om een enkel project, maar we werken ook met partijen die opzoek zijn naar een continue toevoer van projecten. Wij begeleiden en coördineren het volledige proces, van projectopzet, ondersteuning bij financiering tot vakkundige installatie en oplevering van het zonnestroomsysteem", legt Reulink uit.

Door de SDE-subsidie zijn de mogelijkheden voor dergelijke exploitatieprojecten in Nederland ook sterk verbeterd. Door de SDE+ kunnen hoge inkomsten worden behaald door het opwekken van energie met zonnepanelen. Het is daardoor ook mogelijk geworden om projecten op andermans dak of grondstuk te plaatsen en te exploiteren. De eigenaar van het dak of grondstuk waarop het zonnestroomsysteem wordt geplaatst, kan dan een aantrekkelijke huurvergoeding ontvangen. De eigenaar van het zonnestroomsysteem ontvangt daarvoor het recht om de installatie voor een bepaalde periode op het dak of grondstuk te exploiteren. "We zijn dus niet alleen actief opzoek naar bedrijven die zelf zonnepanelen willen aanschaffen, maar ook naar organisaties die het eigen dak beschikbaar willen stellen voor een bepaalde periode. Naast een vergoeding voor de verhuur van het dak, krijgen zij dan ook de mogelijkheid voorgelegd om de zonne-energie tegen een aantrekkelijk tarief af te nemen, maar dit vormt geen verplichting", licht Reulink toe. "Dit kan ook interessant zijn voor organisaties die SDE-subsidie toegekend hebben gekregen, maar uiteindelijk niet over de financiële middelen beschikken om de installatie ook daadwerkelijk te laten plaatsen. Wij kunnen de subsidiebeschikking dan overnemen en een investeerder aandragen die de installatie wil exploiteren. Het bedrijf in kwestie kan dan alsnog voordelige zonnestroom inkopen vanaf het eigen dak en ontvangt hiervoor een huurvergoeding, maar hoeft de installatie dan niet zelf te financieren."

Kortingen

Ook voor andere instellingen en organisaties zijn er dit jaar tal van subsidiemogelijkheden van start gegaan. Sportverenigingen kunnen vanaf 1 januari 2016 bij de aanschaf van zonnepanelen maar liefst 30% van de investering in materialen en componenten, exclusief montage, vergoed krijgen. Voor sportstichtingen geldt een vergelijkbare subsidie, die 15% van de investering bedraagt.

Energiecoöperaties en VvE's kunnen vanaf 1 januari 2016 een korting van 0,1007 cent per kWh op de energiebelasting krijgen. Voorheen was dit nog 7,5 cent per kWh. Deze regeling geldt ook voor 'postcoderoos'-projecten, waarbij particulieren die in hetzelfde of aangrenzende postcodegebied wonen, hun eigen energieverbruik op andermans dak kunnen opwekken. Deze collectief opgewekte zonnestroom mogen ze dan verrekenen met het eigen stroomverbruik, waardoor er kan worden bespaard op energiebelasting.

Reulink: "We hebben inmiddels ervaring opgedaan met verschillende projecten van energiecoöperaties en deze ook succesvol afgerond. Het is ons opgevallen dat we het beste resultaat kunnen leveren, wanneer we in een vroeg stadium erbij worden betrokken. We kunnen onze expertise dan inzetten om de meest geschikte locatie te selecteren en om de coöperatie te ondersteunen bij het opstellen van een passend verdienmodel. We kunnen onze oplossingen zo het beste laten aansluiten op de specifieke behoeftes van de energiecoöperatie, zodat de deelnemers van het energiecollectief een optimale besparing kunnen behalen."

Mogelijkheden

De mogelijkheden zijn voor zowel eindklanten als investeerders dus zeer divers. Wopereis Solar heeft de kennis in huis om deze mogelijkheden in kaart te brengen en op basis van een grondige haalbaarheidsanalyse een eerlijk en deskundig advies uit te brengen. Reulink: "We nodigen geïnteresseerden dan ook graag uit om in gesprek te gaan over kansen die onze producten hen kunnen bieden en proberen daarbij altijd mee te denken vanuit de gedachte en wensen van onze klanten. Zo kunnen wij uiteindelijk een zonnestroomsysteem samenstellen waarmee onze klanten zowel vanuit milieuoogpunt, als vanuit financieel opzicht, een duurzame en rendabele investering kunnen maken. De combinatie tussen die twee aspecten is het doel van onze producten en diensten."

T: 0314-377511 - www.wopereis-solar.nl

thema bedrijfshuisvesting - coverstory

Volg, check en

maak kennis met

Oost-Gelderland Business

www.facebook.com/oostgelderlandbusiness

Voor de dagelijkse nieuwsupdates, winacties en andere interessante informatie voor en door regionale ondernemers. Praat mee en geef je mening!

@redactie_ogb

Volg ons voor het laatste regionale nieuws en updates rondom onze evenementen. Of geef feedback op het magazine.

www.oostgelderlandbusiness.nl

Check op onze vernieuwde website het laatste nieuws uit de regio, zoek naar bedrijven in ons uitgebreide bedrijvenregister en lees de columns van onze vaste columnisten. Heeft u interessante informatie voor onze website of wilt u columnist worden?

Stuur een email naar sofie@vanmunstermedia.nl

Blader alle printedities van Oost-Gelderland Business ook online door met onze

handige blockspagina's. Ook zeer geschikt voor tablet en smartphone!

Bezoek onze BOB-borrels en maak kennis met ondernemers uit de regio. Meer informatie vindt u op bob.oostgelderlandbusiness.nl

delen:

Oost-Gelderland Business nr 5 2016

» Coverstory Wopereis Solar & Installatietechniek: Investeren in duurzaamheid
» Acht trends in facility management
» Communicatieve beveiliger creëert veilige omgeving
» Profi Dak Beveiliging: Dakbeveiliging gaat over mensenlevens
» Direct aanspreekpunt voor alle ondernemers in Oost Gelre
» NED Fire & Security: Beveiliging met een professionele aanpak
» IJzersterk Ondernemen: Flexibele kantoorruimte met maatschappelijke meerwaarde
» Kent u de (veiligheids)risico?s van leegstand?
» Opslag: De ideale indeling
» Business Flitsen
» VNO-NCW: “Meer geld voor technisch onderwijs”
» Achterhoek Agenda 2020: “Prikkel hun technisch ego!”
» ETL Dales Accountants en Adviseurs: Einde voor het pensioen in eigen beheer
» Algemene impressie
» Testverslagen
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by