IJzersterk Ondernemen: Flexibele kantoorruimte met maatschappelijke meerwaarde

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 5 2016

Flexibele kantoorruimte met maatschappelijke meerwaarde

Menig startende ondernemer begint zijn bedrijf noodgedwongen vanuit (kantoor)ruimtes die daar eigenlijk niet geschikt voor zijn. Zo ook Jeroen Wopereis met zijn bedrijf Workwear4all. Dat moest beter kunnen, vond hij. Daarom richtte hij IJzersterk Ondernemen op, een stichting die flexibele kantoorfaciliteiten ging verzorgen voor startende en kleinere ondernemers. Dat bleek een succesvolle formule.

FOTOGRAFIE Jeffrey Ruesink

Dat er een grote behoefte is aan flexibele, per maand te huren kantoorwerkplekken en vergaderruimtes, blijkt wel uit het feit dat er steeds meer aanbieders van dit soort faciliteiten op de markt verschijnen. Wat is dan de onderscheidende factor van IJzersterk Ondernemen?

Dat blijken er ? naast de lage prijs ? meerdere te zijn, zo vertellen de drie bestuursleden van de stichting: Jeroen Wopereis, zijn vader René Wopereis, eigenaar van Bureau voor Bedrijfsveiligheid Wopereis, en Rob Kriek van Incassobond BV. "Omdat we een stichting zijn, zonder winstoogmerk, kunnen we huurprijzen voor kantoor- en vergaderruimtes laag houden," aldus Jeroen. Voor nog geen 100 euro per maand heb je daarom bij IJzersterk Ondernemen een werkplek met alles erop en eraan.

Bakker

"Toen ik als startende ondernemer kantoorruimte zocht," vertelt Jeroen, "stonden alleen maar heel grote panden leeg, of kantoren die voor een starter helemaal niet te betalen waren. Ik ben toen gaan praten met de gemeente Ulft, met de bank en met enkele andere kleine ondernemers." Die hadden wel oren naar het concept dat Jeroen had bedacht. "In eerste instantie begonnen we met enkele ondernemers vrij primitief boven een bakker in Ulft, met een soort bedrijfsverzamelpandje. Maar we groeiden letterlijk uit ons jasje: we moesten een groter pand zien te vinden. De gemeente gaf toen aan dat ze ons graag in het oude klooster in Ulft wilden plaatsen."

Positieve bestemming

Met hard werken werd het leegstaande pand opgeknapt en geschikt gemaakt voor kantoor- en vergaderruimtes. "Maar we bleven aanvragen krijgen," vertelt René, "dus gingen we op zoek naar andere leegstaande panden in de regio die voor onze doeleinden geschikt gemaakt zouden kunnen worden. Zo kunnen wij die gebouwen weer een positieve bestemming geven. Want er staan teveel panden leeg, en dat is niet goed voor de leefbaarheid van de dorpen. Of we daarmee een sociaal-maatschappelijke functie hebben? Ik denk wel dat je dat zo mag zeggen, al staan we ons daar niet op voor."

Jeroen vervolgt: "We vinden het alledrie heel belangrijk dat ondernemers, starters of al bestaande bedrijfjes, een goede werkplek hebben. Als de ondernemers hier een goede basis krijgen om te starten en te groeien, zal dat op den duur ook positief uitwerken op de werkgelegenheid, en dus ook op de leefbaarheid."

Rob neemt over: "Het allerbelangrijkste is dat je het goed doet. Inderdaad, we zijn een stichting, we hebben geen winstoogmerk. Dat zegt ook iets over ons, we doen het echt omdat we het leuk vinden om te doen. We krijgen uit de stichting ook geen salaris, we hebben alle drie ons eigen bedrijf en daar wordt de boterham verdiend. Daarnaast zijn we op meerdere manieren aanspreekpunten: we streven ernaar dat iedereen hier gebruik maakt van elkaars expertise. Dat geldt voor de huurders, maar natuurlijk ook voor ons, we krijgen op deze manier ook een groter netwerk."

Hoofdkantoor

Een van de panden die IJzersterk Ondernemen betrok en opknapte, is de voormalige Rabobank in Gendringen. Hier is nu het hoofdkantoor gevestigd van de stichting. Daarnaast heeft de stichting nog het al eerder genoemde voormalige klooster in Ulft, een pand in Winterswijk dat volledig aan één nieuwe ondernemer is verhuurd, en zijn de ondernemers bezig met panden in Zelhem, Aalten, Dinxperlo en het Duitse Bocholt. En de ambitie is er om nog verder uit te breiden, ook buiten de regio.

René: "Wat we ervaren is dat de betrokken gemeente vaak blij is dat een leegstaand pand weer een mooie bestemming krijgt. Het is letterlijk een win-winsituatie: de gemeente geeft blijk van inzet voor de lokale ondernemers, die hebben op hun beurt een mooie kantoorruimte tot hun beschikking, en wij breiden ons netwerk verder uit."

Jeroen haakt in: "We komen dan ook graag in contact met eigenaren van leegstaande panden, of panden die een betere bestemming kunnen krijgen. Wij willen ze daar graag mee helpen, met het concept IJzersterk Ondernemen. Die panden hoeven dan niet per se in de Achterhoek te staan, dat kan in heel Gelderland, misschien wel in heel Nederland."

Rob relativeert: "Het moet allemaal wel te behappen blijven, we zoeken partners die het stimuleren van ondernemersschap leuk vinden. En dus niet mensen die een pand hebben en daar direct een flinke winst uit willen persen. Dat kan ook niet voor de huurprijzen die wij hanteren."

Gespreid bedje

De ondernemers die bij IJzersterk Ondernemen willen huren, komen in een gespreid bedje, zegt Jeroen. "Ik denk dat er weinig aanbieders zijn van flexibele kantoorruimtes die dit kunnen bieden."

Rob geeft toe: "Die zijn er wel, maar niet voor dat bedrag van nog geen 100 euro per maand voor een complete werkplek. Maar of je nu hier zit, of thuis, dat maakt in principe niets uit qua kosten. Terwijl je hier allerlei voordelen hebt die je thuis niet hebt. Zoals een representatieve omgeving om je zakenpartners en klanten te ontvangen, of een vergadering of presentatie te houden. Een professionele omgeving kortom waar je ook veel productiever bent dan thuis met al die afleidingen en verleidingen. En de sfeer is hier ook uitstekend onderling, dat scheelt ook veel. Daarnaast zijn we ook erkend leerbedrijf, we hebben hier eigenlijk altijd wel stagiairs."

De doelgroep is heel breed, aldus Jeroen. "We richten ons niet alleen maar op starters. We huisvesten ook stichtingen, verenigingen, bedrijven tot zeg maar vijf mensen personeel. En dan alles wat kantoorgerelateerd is."

Daarnaast is een belangrijk, groeiend deel van de doelgroep de forensen: mensen die wonen in de Achterhoek, maar een baan hebben bij een bedrijf in het westen van het land. Rob: "Waarom zouden die mensen elke dag op en neer rijden? Je kunt tegenwoordig toch overal werken? Waarom dan niet hier in een flexkantoor? Ik denk dat de overheid hier ook wel een taak in heeft. Ik snap best wel dat het niet altijd kan, maar voor de mensen voor wie het wel mogelijk is, is dat toch een prima oplossing? We hebben hier ook al regelmatig zulke mensen zitten, die zijn er blij mee."

Campus

Het ambitieuze drietal heeft echter een masterplan, zo blijkt. Rob: "Ons doel is een goed ondernemersklimaat te creëren, te faciliteren. De Achterhoek is een krimpregio, en hoe kan het dan dat wij als bedrijf kunnen groeien als aanbieder van kantoor- en flexplekken? Sterker nog: wij zorgen ervoor dat mensen behouden blijven voor de Achterhoek. Als dit soort faciliteiten er niet zouden zijn, zouden de mensen nog veel harder vertrekken." Jeroen vervolgt: "Natuurlijk hangt het ondernemersklimaat in de regio niet alleen van ons af, maar wij proberen daar wel ons steentje aan bij te dragen. Waar wij naar streven, is het creëren van een soort campus waar zowel de gemeentes als bedrijven en de jeugd van kan profiteren, kortom de gehele regio. Denk aan Silicon Valley, of FoodValley."

Uitbreiding

Rob sluit af: "Ik denk dat we in 2017 nog wel enkele vestigingen gaan openen. De behoefte is er, we hebben bewezen dat we het kunnen. Wat we nog wel moeten doen, is meer mensen om ons heen verzamelen die ons kunnen ondersteunen. In 2017 zal ons meewerkend netwerk, om het zo maar even te noemen, echt uitgebreid moeten worden. We hebben naast Dinxperlo en Bocholt ruimte om nog wel drie vestigingen te openen, alleen: het moet de juiste ruimte, het juiste moment, een goede locatie zijn met de juiste mensen. En als één van ons drieën nee zegt, dan gaan we het niet doen. Want we moeten er alle drie achter staan. Een pandeigenaar moet ook beseffen dat het voor hem meerwaarde heeft. Niet dat hij denkt: ik krijg alleen maar losse ondernemers en bedrijfjes, met allerlei gedoe. Nee, dat regelen wij allemaal. En de kans bestaat ook dat het gehele pand aan één gebruiker wordt verhuurd. Dat kan een stimulans zijn om je aan te sluiten bij IJzersterk Ondernemen." n

www.ijzersterkondernemen.nl

Thema bedrijfshuisvesting - kantoorruimte

Rob Kriek, Jeroen Wopereis en René

Wopereis voor het pand in Gendringen

Ingrid Wopereis huurt een praktijk-ruimte in Gendringen voor Cesartherapie

Het Klooster in Ulft

delen:

Oost-Gelderland Business nr 5 2016

» Coverstory Wopereis Solar & Installatietechniek: Investeren in duurzaamheid
» Acht trends in facility management
» Communicatieve beveiliger creëert veilige omgeving
» Profi Dak Beveiliging: Dakbeveiliging gaat over mensenlevens
» Direct aanspreekpunt voor alle ondernemers in Oost Gelre
» NED Fire & Security: Beveiliging met een professionele aanpak
» IJzersterk Ondernemen: Flexibele kantoorruimte met maatschappelijke meerwaarde
» Kent u de (veiligheids)risico?s van leegstand?
» Opslag: De ideale indeling
» Business Flitsen
» VNO-NCW: “Meer geld voor technisch onderwijs”
» Achterhoek Agenda 2020: “Prikkel hun technisch ego!”
» ETL Dales Accountants en Adviseurs: Einde voor het pensioen in eigen beheer
» Algemene impressie
» Testverslagen
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by