VNO-NCW: “Meer geld voor technisch onderwijs”

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 5 2016

Het kabinet moet dringend meer investeren in het technisch vmbo: meer geld en een landelijke regisseur die tot taak heeft om het technisch vmbo weer succesvol te maken. Dat staat in de petitie die VNO-NCW en MKB Nederland mede namens de technische branches en de technische platforms van het vmbo in november hebben aangeboden aan de vaste Kamercommissie voor Onderwijs. Mede door de ontoereikende bekostiging verdwijnen steeds meer technische afdelingen op vmbo-scholen. 

Beroep

De ondertekenaars van de petitie willen dat er een fonds van 2 miljoen euro wordt ingericht, waarop scholen een beroep kunnen doen voor de inrichting van goede technische profielen. Daarnaast moet de 'gewone' bekostiging van het technisch vmbo opnieuw worden vastgesteld op basis van goede kostenoverzichten van de diverse profielen. Technisch onderwijs is gemiddeld duurder dan andere richtingen, met name vanwege de inrichting van praktijklokalen. Daarbij komt dat de scholen geen extra middelen krijgen voor de introductie van de nieuwe technische examenprofielen die voor het vmbo zijn vastgesteld. 

Aandacht voor instroom

Instroom op verschillende niveaus van het technisch onderwijs is van belang. VNO-NCW Midden organiseert om die reden jaarlijks een Techniekdag in onder andere de Achterhoek (zie kader). Daarnaast ondersteunen we in de Achterhoek diverse initiatieven om de instroom in het technisch onderwijs te vergroten. Zo werken onderwijspartijen, organisaties - waaronder VNO-NCW Achterhoek - en de technische branches samen aan het programma Smart Technical Education. De Achterhoek profileert zich als SmartHub Achterhoek, dé smart industry regio waar innovatieve bedrijven actief zijn. Die bedrijven hebben behoefte aan technisch geschoold personeel. Vanuit het (technische) vmbo stromen veel leerlingen door naar het mbo. In dit Smart Technical Education-project is ingestoken op de ontwikkeling van een netwerk van slimme praktijkopleidingsplaatsen, waarmee techniekleerlingen hun praktijk uitvoeren bij een maakbedrijf in de buurt van hun vmbo-opleiding. Dit levert interessante en prikkelende buitenschoolse lessen op, op goed geoutilleerde, uitdagende plaatsen. Het netwerk legt de basis voor een infrastructuur die ervoor zorgt dat de technische opleidingen in de Achterhoek in stand gehouden kunnen worden. De leerlingen kunnen zo vanuit hun thuisbasis altijd ergens het vak van hun keuze volgen. n

VNO-NCW

'Meer geld voor technisch onderwijs'

Jeugd weet

Techniekdagen steeds beter te vinden

Tijdens Techniekdagen kunnen bezoekers zelf zien en beleven wat techniek zo interessant maakt. Bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen organiseren allerlei doe-activiteiten voor jongeren, om ze daarmee enthousiast te maken voor techniek. De laatste Techniekdag Achterhoek in Lichtenvoorde was met ruim zesduizend deelnemers een daverend succes.

De Techniekdag Achterhoek 2017 wordt gehouden op zaterdag 18 maart bij Pas Reform BV in Doetinchem. Wilt u ook een activiteit organiseren tijdens een Techniekdag? Neem contact op met Pieter de Boer, regiomanager VNO-NCW regio Arnhem-Nijmegen, 06-53786919.

www.techniekdag.nl

Toplocaties in Oost-Gelderland

delen:

Oost-Gelderland Business nr 5 2016

» Coverstory Wopereis Solar & Installatietechniek: Investeren in duurzaamheid
» Acht trends in facility management
» Communicatieve beveiliger creëert veilige omgeving
» Profi Dak Beveiliging: Dakbeveiliging gaat over mensenlevens
» Direct aanspreekpunt voor alle ondernemers in Oost Gelre
» NED Fire & Security: Beveiliging met een professionele aanpak
» IJzersterk Ondernemen: Flexibele kantoorruimte met maatschappelijke meerwaarde
» Kent u de (veiligheids)risico?s van leegstand?
» Opslag: De ideale indeling
» Business Flitsen
» VNO-NCW: “Meer geld voor technisch onderwijs”
» Achterhoek Agenda 2020: “Prikkel hun technisch ego!”
» ETL Dales Accountants en Adviseurs: Einde voor het pensioen in eigen beheer
» Algemene impressie
» Testverslagen
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by