Battle voor duurzaamheid

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 6 2016

Leerlingen presenteren originele oplossingen voor een duurzamer Doetinchem Battle voor duurzaamheid

Focus op duurzaamheid past in de huidige tijdgeest. Ook op scholen is hier steeds meer aandacht voor. Op 30 november organiseerde het Metzo College in Doetinchem met twee ondernemers een battle voor het beste duurzame idee voor Doetinchem. Het winnende idee was zeker origineel: een fiets met een versterkende dynamo, waarmee je bijvoorbeeld je telefoon kan opladen.

 

Na de ondertekening van het Klimaatakkoord in Parijs in 2015, besloten een aantal Doetinchemmers in het voorjaar van 2016 bijeen te komen om te kijken hoe zij Doetinchem duurzamer zouden kunnen maken. Uiteindelijk werd besloten een battle voor middelbare scholen in deze gemeente te organiseren, in de hoop dat deze wedstrijd ideeën voort zou brengen voor dit verduurzamingsproces. Joop Brugman, coördinator Techniek bij het Metzo College, is samen met Edwin Reuterink van ingenieursbureau Asisti en Bert Lamers van Duoplan Doetinchem Architecten de drijvende kracht achter deze wedstrijd. "Leerlingen zijn in staat om buiten de kaders te denken en komen daardoor minder snel met standaard oplossingen zoals zonnepanelen of afvalscheiding", vertelt Brugman. "Uit hun ideeën komen oplossingen voort waar volwassenen nooit aan zouden denken. Bovendien raakt duurzaamheid steeds meer verankerd in het onderwijs. Zo maken basisschoolleerlingen via het lesprogramma 'Energieke scholen' kennis met energie en binnenmilieu met als doel om hun schoolgebouw energiezuiniger en gezonder te maken. Ze zetten dan bijvoorbeeld kleine werkstukken met zonnecellen in elkaar. Binnen het vmbo-onderwijs is er binnen het profiel 'Produceren, installeren en energie' veel aandacht voor duurzaamheid. Zelf heeft het Metzo College een Windboom op het schoolplein staan, waaraan leerlingen metingen kunnen uitvoeren en kunnen experimenteren. Dat past ook binnen de huidige tijdsgeest."

Duurzame fiets

Uiteindelijk deden vier groepen leerlingen van Ulenhof College, Ludger College, Rietveld Lyceum en Metzo College mee met de uitdaging. Zij presenteerden op 30 november hun idee aan de driekoppige jury, bestaande uit Frans Langeveld (wethouder duurzaamheid), Berend Jan Bussink (heemraad Waterschap Rijn en IJssel) en Anne Sustronk (student TU en ambassadeur van het waterschap). Het Ulenhof College ontwikkelde de Solar Blicky, een systeem van gerecyclede blikjes voor de verwarming van een gebouw. Het Ludger College presenteerde onder andere het idee voor een waterloos urinoir. De dynamische tegels die energie opwekken als je er over heen loopt, werden bedacht door leerlingen van het Rietveld College. Uiteindelijk won het Metzo College met een omgebouwde fiets met versterkende dynamo. De energie die wordt opgewekt met het trappen wordt omgezet in elektriciteit en opgeslagen in een energiepack. De gedachte achter dit idee is dat met eigen energie ook duurzame energie kan worden opgewekt, terwijl daar niet vaak aan gedacht wordt. De demofiets was ter demonstratie voorzien van een telefoonoplader en een tosti-ijzer. Samen met de leuke en originele aanpak en het feit dat er mogelijkheden zijn om het verder uit te werken, maakte dat de jury dit idee als beste verkoos. Alle vier de groepen kregen als beloning een bedrijfsbezoek aangeboden. "Het groepje leerlingen van het Metzo College gaat een bezoek brengen aan de Gazellefabriek in Dieren. Een andere groep heeft weer specifieke interesse in 3D-printing. De ideeën van de leerlingen zullen uiteindelijk op de website van Goedemorgen Doetinchem worden gepubliceerd. Dit platform is een verzamelplaats voor duurzame initiatieven en projecten in Doetinchem. Ook kunnen er goede voorbeelden, tips en ideeën worden gedeeld. De groene burgemeester, de mascotte van het platform, was bij de battle aanwezig."

Uitnodiging

Brugman, Reuterink en Lamers zijn bijzonder enthousiast over de eerste editie van de battle. "Tijdens de wedstrijd was de sfeer in de zaal heel goed", vertelt Brugman. "De leerlingen waren bijzonder betrokken en kwamen tijdens de uitwerking van hun idee zelfs op hun vrije dag naar school. We willen dan ook kijken of we de battle op kunnen nemen in het curriculum." In 2017 komt er in ieder geval een vervolg. "Het AOC heeft al aangegeven volgend jaar graag mee te willen doen. Ook is het idee ontstaan om een aparte ronde voor leerlingen van de basisschool te organiseren. Verder zien we ook graag dat de gemeente en het bedrijfsleven nog meer bij de battle betrokken raken. Wij nodigen bedrijven met een goed idee van harte uit om eens te komen praten."

 
delen:

Oost-Gelderland Business nr 6 2016

» Coverstory MVO Nederland: ?Investeren in duurzame winst loont?
» Business Flitsen
» Oud-minister Willem Vermeend: Zet technologie in, anders overleef je het niet
» cbt voor resultaat: de mens is de sleutel
» Mecon: Value engineering, van engineering tot productie
» Battle voor duurzaamheid
» The Human Works: Wij zijn er voor werkgever en werknemer
» The Art of Charity: doodgaan voordat de mais geoogst wordt
» Stichting LIVA: “Het is nu een kwestie van doorpakken”
» Herwers: Zakelijk rijden met Hyundai IONIQ wordt in 2017 nog interessanter
» Abascilje: in de steek gelaten door uw bank?
» VNO-NCW Achterhoek: NL Next Level: kansen voor iedereen
» SmartHub Achterhoek: dé Smart Industry-regio
» Column ETL Dales: de verruimde schenkingsvrijstelling is terug
» Adjiedj Bakas over de trends in 2017
» Column cbt: autonome operators in zelfsturende teams
» Meetsma Advies brengt structuur in uw organisatie
» Crowdfunding: miljardenbusiness moet volwassen worden
» Nestor Jan Baan: ?IT verdwijnt?
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by