VNO-NCW Achterhoek: NL Next Level: kansen voor iedereen

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 6 2016

Woensdag 15 maart 2017 nadert met rasse schreden, politieke partijen zetten de eindsprint in naar de verkiezingsstreep.

'Nederland staat er goed voor' is de boodschap van vooral de regeringspartijen. De begroting is op orde, we scoren in economische lijstjes-die-er-toe-doen en het vertrouwen van producenten én consumenten is stijgende. Alle seinen op groen en dus lekker doorgaan zou je kunnen denken. Maar ondernemers zouden geen ondernemers zijn als ze niet juist nu ambitie tonen. Want voor een welvarend, duurzaam Nederland met kansen voor iedereen is méér nodig. Dat besef heeft VNO-NCW ertoe gebracht de toekomstvisie NL Next Level uit te brengen. Het is een visie waarmee het nieuwe kabinet ? wat VNO-NCW betreft ? vanaf 2017 aan de slag kan.

Nieuw perspectief

De kern van dit nieuwe perspectief is dat we voor een groot aantal transities staan. Fossiele energie gaat over naar duurzame energie, het tijdperk van de analoge informatie gaat over naar digitalisering, regionale oriëntatie maakt plaats voor mondialisering, de 'wegwerp'-grondstoffeneconomie gaat naar circulaire economie, steden krijgen andere functies, maar mogen niet verloederen. Grote veranderingen, die nodig zijn om Nederland bij de wereldtop te houden. Deze uitdagingen moeten we aangaan, in goede samenwerking tussen overheid, ondernemingen en andere betrokken partners. In deze samenwerking ligt een grote kracht van Nederland.

Investeringsagenda

Nederland is zeer goed gepositioneerd om naar 'Next Levels' te gaan, maar dat vergt wel gericht beleid en een meerjarig investeringsprogramma verankerd in het nieuwe regeerakkoord. Het investeringsprogramma groeit op jaarbasis toe naar 7,5 miljard aan publieke investeringen. Daarnaast pleit VNO-NCW voor een 'Next Level Investment Fund' (NLIF) voor de financiering van transitie-investeringen van circa 100 miljard euro met privaat geld tot en met 2025. Beide bronnen van financiering zijn bedoeld om NL Next Level investeringsprogramma's te bekostigen.

Achterhoek Next Level

Ook onze regio onderscheidt zich op economisch gebied. De Achterhoek is een zeer innovatieve regio met een sterke maakindustrie. Om de economische vitaliteit te behouden en te versterken zet VNO-NCW Achterhoek zich - samen met u en de overheid - in op belangrijke lobbyprioriteiten en projecten: regiobranding met SmartHub Achterhoek en een sterke focus op smart industry en de Achterhoek als dé stage- en afstudeerregio van Nederland. We blijven werken aan een goede fysieke en digitale bereikbaarheid van de Achterhoek en aan internationalisering met speciale aandacht voor zaken doen in Duitsland. Daarnaast richten we ons op het verbeteren van de aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt, onder andere met Techniekdagen, Talententuin, Smart Technical Education en het project Opnaarde100000banen.nl. Ook dragen we actief bij aan duurzaamheidsdoelstellingen en de energietransitie in Gelderland, onder andere via deelname aan het Gelders Energieakkoord, het project energycheckup.nl en doe-scans.

Goede zaken in 2017!

Wilma Elbertsen, regiomanager VNO-NCW Achterhoek, elbertsen@vno-ncwmidden.nl">elbertsen@vno-ncwmidden.nl

 

delen:

Oost-Gelderland Business nr 6 2016

» Coverstory MVO Nederland: ?Investeren in duurzame winst loont?
» Business Flitsen
» Oud-minister Willem Vermeend: Zet technologie in, anders overleef je het niet
» cbt voor resultaat: de mens is de sleutel
» Mecon: Value engineering, van engineering tot productie
» Battle voor duurzaamheid
» The Human Works: Wij zijn er voor werkgever en werknemer
» The Art of Charity: doodgaan voordat de mais geoogst wordt
» Stichting LIVA: “Het is nu een kwestie van doorpakken”
» Herwers: Zakelijk rijden met Hyundai IONIQ wordt in 2017 nog interessanter
» Abascilje: in de steek gelaten door uw bank?
» VNO-NCW Achterhoek: NL Next Level: kansen voor iedereen
» SmartHub Achterhoek: dé Smart Industry-regio
» Column ETL Dales: de verruimde schenkingsvrijstelling is terug
» Adjiedj Bakas over de trends in 2017
» Column cbt: autonome operators in zelfsturende teams
» Meetsma Advies brengt structuur in uw organisatie
» Crowdfunding: miljardenbusiness moet volwassen worden
» Nestor Jan Baan: ?IT verdwijnt?
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by