Week van de Techniek: Iedereen ziet het belang ervan in

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 1 2017

"Iedereen ziet het belang ervan in"

Hoe kom je als technisch bedrijf in de Achterhoek aan voldoende personeel? Onder andere door kinderen zo vroeg mogelijk te enthousiasmeren voor je vakgebied. Elk jaar wordt in de Achterhoek de Week van de Techniek georganiseerd met als doel om scholieren kennis te laten maken met de verschillende kanten van de technische sector.


De Week van de Techniek biedt ondernemers en onderwijsinstellingen de gelegenheid om basisscholieren uit groep 7 en 8 te laten zien hoe interessant en veelzijdig techniek is. Ook komen scholieren te weten wat er nu precies achter die bedrijfsdeuren plaatsvindt. De drijvende krachten achter dit evenement zijn VNO-NCW Midden en stichting Platform Onderwijs Achterhoek (POA). "In deze regio staan veel vacatures in de maakindustrie open. Met name voor de functies op hbo- en wo-niveau is het erg lastig om personeel te vinden", vertelt projectmedewerker Marianne te Linde van POA. "Ruim twaalf jaar geleden trokken ondernemers al bij VNO-NCW Midden aan de bel. In 2004 besloot deze organisatie samen met de techniekafdelingen van het regionale vmbo-onderwijs te starten met de Techniekdag Achterhoek. Tijdens dit evenement kunnen kinderen een dag lang door middel van doe-activiteiten kennismaken met de verschillende kanten van het vakgebied techniek. Sinds 2016 vormt de Techniekdag Achterhoek de afsluiting van de Week van de Techniek."

Excursies

Tijdens de Week van de Techniek worden jonge mensen geënthousiasmeerd voor techniek in de hoop dat zij hier hun keuze voor hun vervolgopleiding op baseren. Onder andere de regionale opleidingsinstituten zoals het Metzo College, het Graafschap College en Anton Tijdink Techniekopleidingen verlenen hun medewerking hieraan. Verder worden ook de Industriële Kringen en de Bedrijvenkringen bij de organisatie betrokken. "Door de potentiële toekomstige medewerkers uit groep 7 en 8 uit te nodigen om bij diverse techniek gerelateerde bedrijven op excursie te gaan, geven de bedrijven een positief beeld van het vak techniek en hun eigen bedrijfsactiviteiten."

De excursies vinden plaats op maandag tot en met vrijdag. Na een korte inleiding worden de leerlingen rondgeleid door de werkgevers en mogen zij kleine handelingen verrichten. Ook krijgen zij de kans om werknemers te interviewen. Na afloop maken de leerlingen op school een werkstuk. Te Linde: "Bij deze excursies werken we sinds 2 jaar samen met Iselinge Hogeschool in Doetinchem. Omdat techniek en wetenschap steeds meer onderdeel uitmaakt van het curriculum van basisscholen (en de Pabo), worden deze uitstapjes zo veel mogelijk voorbereid en begeleid door stagiairs van deze school."

Programmeren

Elk jaar wordt het evenement georganiseerd in afwisselend Oost- en West-Achterhoek. In 2017 vond de Week van de Techniek plaats van 13 tot en met 18 maart in de gemeenten Bronckhorst, Oude IJsselstreek en Doetinchem. 375 Leerlingen van basisscholen uit deze gemeenten namen deel aan de excursies. Onder andere Kremer Installatietechniek, Kaak Groep, Van Raam, Kramp Groep en Reiger Racing Suspension zetten hun deuren open. Naast deze excursies stond in Doetinchem de 'Jouw Energie van Morgen' truck van de Rijksuniversiteit Groningen en GasTerra klaar. In dit reizende laboratorium konden leerlingen zelf een zonnecel maken. Op 16 en 17 maart namen hier ruim 200 leerlingen aan deel. Ook was er dit jaar extra aandacht voor meiden in de techniek. In samenwerking met het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek (VHTO) werd er voor groep 5 en 6 op diverse scholen een speciaal lesprogramma aangeboden. Onder begeleiding van rolmodellen vanuit het VHTO kregen ruim 200 leerlingen de beginselen van het programmeren onder de knie. Ook hier werden, waar mogelijk, pabo-studenten ingezet voor de voorbereiding en begeleiding.

Proefjes

Leerlingen die na deze technische schoolweek geen genoeg hadden van techniek, konden tijdens de Techniekdag op 18 maart bij Pas Reform in Doetinchem samen met hun ouders nogmaals kennis maken met 40 tot 50 bedrijven en opleidingsorganisaties in de Achterhoek. Met name de innovatieve kant van de technische branche werd door middel van allerlei doe-activiteiten onder de aandacht gebracht. Zo konden leerlingen samen met medewerkers van WB Automation een robotcel bouwen en liet Bronckhorst High-Tech hen een spel met luchtdruk doen en bracht een solar vliegtuigje mee. Onder andere Dusseldorp, Ter Horst en Rouwmaat lieten de kinderen kennis maken met de technische kant van de infrastructuur. In kleine kraantjes konden de kinderen over een parcours zandhopen verplaatsen. Bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Technische Universiteit voerden de wat oudere deelnemers tussen de 12 en 14 bij de natuurkunde kermis allerlei proefjes uit. Uiteraard mocht daarbij de altijd interessante magneetbol waarbij je haren omhoog gaan staan niet ontbreken.

Volgens Te Linde is het animo voor bedrijven om deel te nemen aan de Week van de Techniek erg hoog. "De scholieren genieten er enorm van en keren na afloop van de Techniekdag met tassen vol met werkstukjes weer naar huis. De bedrijven zetten met veel plezier hun deuren open voor deze groepen dolenthousiaste kinderen die bij hen op excursie komen. Iedereen ziet het belang in van dit evenement. Bedrijven en organisaties die zich ook graag bij dit evenement aan willen sluiten, zijn van harte welkom om met ons om tafel te gaan."

www.techniekdag.nl

 

delen:

Oost-Gelderland Business nr 1 2017

» Coverstory BMV Advies: advies en opleidingen voor een veilige werkomgeving
» Week van de Techniek: Iedereen ziet het belang ervan in
» VNO-NCW Midden: SmartHub Achterhoek en InnovatieFestival 2017
» Nieuwe Algemeen Directeur Bronkhorst High-Tech
» Sanovo Technology: focus op het hele ei-verwerkende proces
» Nederlands MVO-keurmerk voor betonsector dient wereldwijd als voorbeeld
» Bedrijvenmonitor Topvrouwen 2016: Vergroten van urgentie is nodig
» Interview Martine Zuil: commercieel directeur De Graafschap staat haar mannetje
» MRKTNG.nl: geen enkele organisatie kan nog zonder
» Hermonde traint leiders vanuit eigen persoonlijkheid
» Gemeente Oost Gelre: vrouwen aan de politieke top
» Ingrid Coffeng van Dymato voelt zich op haar plek
» Jong Management Achterhoek stelt zich voor
» Engeltherm: altijd aangenaam binnen
» Business Flitsen
» Column ETL Dales: aangifte inkomstenbelasting 2016
» Column cbt: fouten maken mag als continu verbeteren het uitgangspunt is
» Smart Werken & prettig wonen in een bereikbare Achterhoek
» Circulair (ver)bouwen in 4 stappen
» Nieuwe generatie moet blijven ondernemen
» Aantrekkingskracht familiebedrijven op jongeren neemt toe
» Derde generatie Rouwmaat streeft naar strategisch partnerschap
» Carwash & Co: voor een schoon en net visitekaartje
» Dirkzwager: onderschat de impact van een bedrijfsovername niet
» Diligence begeleidt overnames binnen mkb met zorg
» Business flitsen
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by