Smart Werken & prettig wonen in een bereikbare Achterhoek

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 1 2017

"Ook u bent Achterhoek2020!"

In gesprek met Foppe Atema, voorzitter stuurgroep Achterhoek2020

Tekst Susan Heimplaetzer, Achterhoek2020 | Fotografie Carlo Stevering


Wat is Achterhoek2020?

"Achterhoek2020 dat bent u, dat is de gemeente waar u woont, het bedrijf waar u werkt, de school waar uw kinderen naartoe gaan."

Hoezo?

"Achterhoek2020 is een brede beweging van Ondernemers, maatschappelijke Organisaties en Overheid: de drie O's. Zij beseffen: willen wij een bloeiend gebied blijven, dan hebben we elkaar hard nodig. Ons doel is een regio waar het bruist van de bedrijvigheid en waar jongeren een uitstekend toekomstperspectief hebben. Met een prettig leefklimaat en goede verbindingen."

Dat is me nogal een ambitie!

"Jazeker. Mede gezien de demografische ontwikkelingen staan we voor een flinke uitdaging, maar samen lukt dat. In onze 'Uitvoeringsagenda2.0 Achterhoek2020' stellen wij dat het draaiende houden van de economie prioriteit nummer één is. Alleen met sterke, toekomstbestendige bedrijven en uitdagende banen blijft onze regio aantrekkelijk."

Hoe moet de economie blijven draaien?

"Omdat onze innovatieve (maak)industrie krachtig en goed ontwikkeld is, willen we vooral daarin investeren. Ons doel is om in de hele Achterhoek 'Smart Werken' te stimuleren door de principes van Smart Industry toe te passen. Onze maakindustrie loopt hierin voorop. Maar ook sectoren als Zorg, AgroFood en Vrijetijdseconomie kunnen 'smart' gaan werken. Daarvoor is een Masterplan SmartHub gemaakt."

Hoe smart worden we?

"De Achterhoek wil de Smart Industry-regio van Nederland zijn, met talloze interessante stage- en afstudeermogelijkheden voor jongeren. SmartHub Achterhoek, Toekomst in de Maak! Dat is onze slogan voor de economische profilering van de Achterhoek."

U sprak over investeren; hoe zit het daarmee?

"Door die Achterhoekbrede agenda hebben we bij de provincie een belangrijk streepje voor. Zij zien dat we samen aan het bouwen zijn en ondersteunen ons daar flink bij."

Met?

"In 2016 heeft de provincie ruim zeven miljoen euro beschikbaar gesteld voor de Achterhoek. Geen andere Gelderse regio heeft zoveel ontvangen. De provincie spreekt haar waardering uit over onze aanpak. Ook het Rijk ondersteunt onze ambities; er zijn intensieve contacten met ministeries."

Wat gebeurt er met dat geld?

"Er zijn vijftien projecten gestart, zoals het profileren van de Achterhoek als SmartHub, 3D-metaal printing, het LoRa netwerk en een Campushotel voor afstudeerders en expats. Andere projecten zijn het stimuleren van de Duitse taal, het Smart Business Center, Smart Technical Education en de Kenniswerkplaats Achterhoek."

Draait alles om de economie?

"Natuurlijk is er meer. We beseffen heel goed dat we economische ontwikkeling moeten ondersteunen met een aantrekkelijk woonklimaat en een prima infrastructuur. Ook hierin willen we innoveren. Dat gebeurt in twee pilotprojecten: Slim Samenleven (toepassingen in de zorg) en Slim Samen Reizen. Er komt een integrale aanpak van de leegstand, er zijn pilotprojecten zoals 'Vastgoed in de etalage' en 'tijdelijke woonvormen' en we blijven samen lobbyen voor goede infrastructuur."

Wie doen dat allemaal?

"De regiegroep Smart Industry spant zich in voor de implementatie van Smart Werken. Bedrijven werken aan de economische profilering. Gemeenten werken aan onder meer een integrale aanpak van de leegstand. Partners als het Graafschap College, het AOC, individuele bedrijven, zorginstellingen en gemeenten werken samen in vele projecten. Daarnaast zijn er tijdelijke 'coalitions of the willing'. Iedereen met een project dat past binnen Achterhoek2020 kan meedoen."

 

Achterhoek 2020, dat zijn we allemaal!

Achterhoek 2020 staat voor een totaalpakket aan programma's en projecten om de Achterhoek vitaal te houden. Wilt u contact opnemen? Zie www.achterhoek2020.nl.

delen:

Oost-Gelderland Business nr 1 2017

» Coverstory BMV Advies: advies en opleidingen voor een veilige werkomgeving
» Week van de Techniek: Iedereen ziet het belang ervan in
» VNO-NCW Midden: SmartHub Achterhoek en InnovatieFestival 2017
» Nieuwe Algemeen Directeur Bronkhorst High-Tech
» Sanovo Technology: focus op het hele ei-verwerkende proces
» Nederlands MVO-keurmerk voor betonsector dient wereldwijd als voorbeeld
» Bedrijvenmonitor Topvrouwen 2016: Vergroten van urgentie is nodig
» Interview Martine Zuil: commercieel directeur De Graafschap staat haar mannetje
» MRKTNG.nl: geen enkele organisatie kan nog zonder
» Hermonde traint leiders vanuit eigen persoonlijkheid
» Gemeente Oost Gelre: vrouwen aan de politieke top
» Ingrid Coffeng van Dymato voelt zich op haar plek
» Jong Management Achterhoek stelt zich voor
» Engeltherm: altijd aangenaam binnen
» Business Flitsen
» Column ETL Dales: aangifte inkomstenbelasting 2016
» Column cbt: fouten maken mag als continu verbeteren het uitgangspunt is
» Smart Werken & prettig wonen in een bereikbare Achterhoek
» Circulair (ver)bouwen in 4 stappen
» Nieuwe generatie moet blijven ondernemen
» Aantrekkingskracht familiebedrijven op jongeren neemt toe
» Derde generatie Rouwmaat streeft naar strategisch partnerschap
» Carwash & Co: voor een schoon en net visitekaartje
» Dirkzwager: onderschat de impact van een bedrijfsovername niet
» Diligence begeleidt overnames binnen mkb met zorg
» Business flitsen
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by