Laborijn: Sociaal ondernemen levert juist op

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 2 2017

Laborijn biedt oplossing voor personeelsprobleem


"Sociaal ondernemen levert juist op"

Sociaal ondernemen door inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en tegelijkertijd kosten besparen? Het kan, zegt Diane Lupinu van Laborijn. "Het gaat erom dat een ondernemer zijn of haar doelstelling bereikt met behulp van het sociale element."

Fotografie: Bas van Spankeren

 

Een veelgehoord geluid in bedrijven is dat de gekwalificeerde medewerkers eenvoudige, repeterende taken uitvoeren en hierdoor niet toekomen aan het werk waarvoor zij eigenlijk zijn aangenomen. Allerlei 'bijzaken' kosten zoveel tijd, dat er minder productie wordt geleverd of andere belangrijke zaken blijven liggen. Of erger: dat medewerkers overwerkt raken of thuiskomen met een burn-out. Een oplossing ligt in de strategische personeelsplanning, weet Diane Lupinu, accountmanager bij Laborijn, inmiddels uit ervaring. Sinds kort is zij gecertificeerd jobcreator, wat inhoudt dat zij met ondernemers of HRM-managers probeert de vinger op de zere plek te leggen om vervolgens tot oplossingen te komen. "Vaak begint dit met een gesprek over de aard van de werkzaamheden in het bedrijf. Ik tast dan af in hoeverre dit werk ook gedaan kan worden door mensen met een arbeidsbeperking of die om een andere reden een afstand tot de arbeidsmarkt hebben", vertelt ze. Al benadrukt ze wel: "Het uitgangspunt mag nooit enkel kostenbesparing zijn. Staat een bedrijf open voor sociaal ondernemen, dan kunnen we samen ver komen."

Gratis quickscan

Een quickscan behoort vervolgens tot de mogelijkheden. Deze quickscan verzorgt Laborijn kosteloos. Lupinu: "De enige investering die we van een ondernemer vragen, is tijd. We willen precies weten waar de knelpunten liggen, waar er taken blijven liggen, hoe lang men met bepaalde taken bezig is en of er taken uit het proces te halen zijn zonder dat het proces verstoord raakt. Wij brengen het hele proces in kaart, door ook uitgebreid met medewerkers te spreken." Zo voerde de jobcreator onlangs een quickscan uit in een groot magazijn. De magazijnmeester bleek ontzettend druk met allerlei randzaken. Het gevolg: een ongeordend magazijn. "En dat kost veel geld", rekende Lupinu uit. "De monteurs die in dit magazijn komen voor onderdelen, zoeken zich de rambam. Terwijl zij wel 47 euro per uur kosten. Als zij direct vinden wat zij nodig hebben, is de tijdswinst en daarmee kostenbesparing behoorlijk."

Rendementsverbetering

De quickscan mondt uit in een bedrijfsadvies, inclusief een advies over rendementsverbeteringen. Lupinu: "Veel bedrijven zijn onder de indruk, wij houden een spiegel voor." Een rendementsverbetering kan via functiecreatie worden bereikt. "Daarbij bekijken we welke eenvoudige taken we uit het bedrijfsproces kunnen halen en daarvoor iemand vanuit de Participatiewet kunnen inschakelen. In het voorbeeld van het magazijn betekende het dat door inzet van een extra medewerker voor alle randzaken, de magazijnmeester weer toekomt aan het allerbelangrijkste van zijn werk: het op orde houden van het magazijn. Wij berekenden dat het loonde om iemand vanuit de Participatiewet voor dit werk in te zetten."

Grote én kleine bedrijven

Functiecreatie kan dan ook een oplossing zijn voor grote én kleine bedrijven. "Vaak is de gedachte dat het veel geld kost, maar het levert juist op", vervolgt Lupinu.

Vanuit Laborijn is er veel mogelijk: "Wij detacheren medewerkers, individueel of als groep. En wij begeleiden ook rechtstreekse indiensttreding van medewerkers bij werkgevers, vaak zelfs met loonkostensubsidie. En als de nieuwe medewerker begeleiding nodig heeft, leveren wij ook de jobcoaching erbij. Het uitgangspunt is altijd maatwerk."

www.laborijn.nl


"Wij denken mee in de strategische personeelsplanning van bedrijven en proberen zo mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen te bieden op werk."
Diane Lupinu, accountmanager Laborijn

delen:

Oost-Gelderland Business nr 2 2017

» Coverstory Het Arsenaal Doesburg
» Business Flitsen
» HRM: een leven lang ontwikkelen
» Column cbt: ziekteverzuim en andere signalen van gevaar
» Laborijn: Sociaal ondernemen levert juist op
» Profi Dak Beveiliging: dakbeveiliging gaat over mensenlevens
» Column ETL Dales: nieuwe voorschriften bij het vervroegd aflossen van hypotheken
» SBC maakt Smart Industry behapbaar voor bedrijven
» Zakendoen met De Graafschap
» Jong Management Achterhoek: persoonlijke en zakelijke groei
» Boerderij Hoekelum: het goede buitenleven
» Duitsland: Probeer de drijfveren van de ondernemer te doorgronden
» KvK: Virtueel, hologrammen, spraakherkenning, etc.
» RvO: kansen in China en India
» Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen: gespecialiseerd in Duitsland
» VNO-NCW Achterhoek ondersteunt internationaal ondernemen
» Gemeente Oost Gelre: Nederland en Duitsland hebben elkaar enorm veel te bieden
» Middag vol dynamiek
» Testverslagen
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by