SBC maakt Smart Industry behapbaar voor bedrijven

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 2 2017

SBC maakt Smart Industry behapbaar voor bedrijven

Het Smart Business Center is dé plek in Oost-Nederland waar ondernemers, studenten en docenten samen werken aan laagdrempelige implementatie van Smart Industry in Achterhoekse bedrijven.

Tekst: Susan Heimplaetzer, Achterhoek2020

Black box

Cees Nieuwenhuijse, directeur Graafschap College en CIVON, legt uit dat voor veel bedrijven de term Smart Industry nog een 'black box' is. "Ze hebben ervan gehoord, ze weten ook dat ze er iets mee moeten, maar wat? En hoe? Op die vragen zoeken we samen het antwoord. Ondernemers hebben daarbij het stuur in handen; we gaan altijd uit van hun authentieke vraag. Studenten en docenten gaan met die vraag aan de slag. Een unieke aanpak, waar andere regio's met enige jaloezie naar kijken. Met het SBC gaan wij bovendien zorgen voor beter toegerust personeel en voor nog veel meer verbinding tussen bedrijven en onderwijs. We bouwen voort op waar we met het Regionaal Centrum voor Technologie (RCT, voorheen ACT) en CIVON (Centrum voor Innovatief Vakmanschap Oost Nederland) al jarenlang aan werken. We zetten met het SBC de volgende, grote stap en geven daarmee écht invulling aan SmartHub Achterhoek als vernieuwend en verbindend geheel."

Nieuwe opleiding

Volgens Nieuwenhuijse is het niet de vraag óf bedrijven smart moeten gaan werken, maar wanneer en hoe. "Vooral kleine, groeiende bedrijven hebben behoefte aan advies op maat om 'fit for the future' te blijven. Om te zorgen dat studenten de hiervoor benodigde kennis opdoen, start najaar 2017 bij het Graafschap College in Doetinchem een gloednieuwe middenkader-opleiding Smart Industry (mbo niveau 4). "Met 56 studenten zit die al helemaal volgeboekt."

SmartHub

Het SBC koppelt studenten aan bedrijven, zo eenvoudig is het. "Zie het SBC als een SmartHub waar mensen uit bedrijfsleven, onderwijs en onderzoek elkaar vinden en zich samen continu verder ontwikkelen. Thuisbasis is innovatiecentrum ICER in Ulft, maar onze studenten komen in principe overal waar innovatievragen leven. Wij beschikken bovendien over een flexibele Innovatiehub die we op verzoek inzetten, vaak bij kleinere bedrijven die geen eigen hub kunnen inrichten."

Nieuwenhuijse vertelt dat op dit moment drie projecten draaien: een flexibele productiecel, een robot met wisselende functies en een 3D-printer met robotarm. "Bedrijven delen deze toepassingen, want ook facility sharing is 'smart'. We zagen het als eerste bij de 3D-metaalprinter die Achterhoekse bedrijven samen gebruiken. Dat kan straks ook met robotica of de Microsoft HoloLens voor 'mixed reality'. Er is ontzettend veel nieuwe technologie en er komt steeds meer. Sorry trouwens voor al die Engelse termen."

Cross-overs

Het SBC werkt ook aan innovatie buiten de maakindustrie zoals in de zorg- en de bouwsector, AgroFood en Onderwijs. "Door 'smart' te werken kun je bezoeken aan het ziekenhuis terugdringen, mantelzorgers ontlasten, vereenzaming bij ouderen aanpakken. Zo maar wat voorbeelden. De bouw van woningen en bedrijfspanden gaat in de toekomst vele malen sneller, omdat bouwprocessen niet meer lineair verlopen. Zo zijn er nog legio mogelijkheden die wij ons in onze stoutste fantasieën niet kunnen voorstellen."


Het SBC is een vierjarig project van de Uitvoeringsagenda2.0 Achterhoek2020. Het is een samenwerking tussen Graafschap College, CIVON, ICER, Bedrijfstakschool Anton Tijdink en de Hogescholen Arnhem-Nijmegen en Saxion. Provincie Gelderland draagt substantieel bij.

Contactpersonen zijn Martin Stor (RCT, telefoon +31 6 222 027 80) en Johan de Jong (CIVON, telefoon +31 6 542 483 02).

 

delen:

Oost-Gelderland Business nr 2 2017

» Coverstory Het Arsenaal Doesburg
» Business Flitsen
» HRM: een leven lang ontwikkelen
» Column cbt: ziekteverzuim en andere signalen van gevaar
» Laborijn: Sociaal ondernemen levert juist op
» Profi Dak Beveiliging: dakbeveiliging gaat over mensenlevens
» Column ETL Dales: nieuwe voorschriften bij het vervroegd aflossen van hypotheken
» SBC maakt Smart Industry behapbaar voor bedrijven
» Zakendoen met De Graafschap
» Jong Management Achterhoek: persoonlijke en zakelijke groei
» Boerderij Hoekelum: het goede buitenleven
» Duitsland: Probeer de drijfveren van de ondernemer te doorgronden
» KvK: Virtueel, hologrammen, spraakherkenning, etc.
» RvO: kansen in China en India
» Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen: gespecialiseerd in Duitsland
» VNO-NCW Achterhoek ondersteunt internationaal ondernemen
» Gemeente Oost Gelre: Nederland en Duitsland hebben elkaar enorm veel te bieden
» Middag vol dynamiek
» Testverslagen
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by