KvK: Virtueel, hologrammen, spraakherkenning, etc.

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 2 2017

Kamer van Koophandel 2025 "Virtueel, hologrammen, spraakherkenning, etc."

"Ik was altijd al een visionair. Als kind keek ik onder andere naar E.T., Star Trek, Back to the Future, Total Recall, Star Wars, Oblivion, Wall.E en The Matrix. Sci-fi films en series deden mij dromen over buitenlandse ontmoetingen", aldus Marc Groothuijse, adviseur Kamer van Koophandel.


"Dankzij mijn jonge kinderen (van 13 en bijna 11) kan ik mij verplaatsen in hun wereld dat op een aantal punten steeds meer begint te lijken op deze sci-fi uit mijn jeugd: Instagram, vloggen via Snapchat, YouTube, Enzo Knol en gevechtsfilms en animatie op PlayStation zoals GTA, Rocket Lee en Ark. Kortom, de wereld verandert snel en voor je weet zit je daadwerkelijk op Mars dankzij ondernemers als Richard Branson en Elon Musk. Nu zijn artificial intelligence, gezichtsherkenning, data en android al eerder gemeengoed dan ver van ons-bed-show. Vroeger deden we handelingen in uren. Dankzij deze ontwikkelingen nu al in minuten, seconden. En de handelingen die we uitbesteden worden overgenomen door robots, die menselijke karakters krijgen. Straks kunnen ze ook emotie herkennen en empathie tonen, begrijpen en verder ontwikkelen.

Nu even terug op Aarde en met twee benen op Hollandse bodem. "Als u als ondernemer de grens over wilt - zeg naar Duitsland - dan komt u straks in een virtuele wereld waar u daadwerkelijk uw eerste schreden op Duits grondgebied zet. Ik schets u een digitale case waar u profijt van kunt hebben als u op termijn daadwerkelijk real life contact hebt.

U rijdt met uw verbeeldingsauto - ja, dat is een auto die zelfstandig rijdt met een robotchauffeur - langs een kastje en die zegt dat u tol (Maut) moet betalen. Dat wordt direct, netjes en draadloos afgeschreven via een microchip implantaat. In de tussentijd zoekt u nog wat relevante informatie op via het internet maar dat is 'old school'. Google Home, Amazon Echo of Siri reageren op spraak: u vraagt en 'wij draaien'. Het apparaat zoekt via slimme algoritme naar het optimale antwoord. Tekst verschijnt op een space glass of ooglens. Uw navigatiesysteem zegt na verloop van tijd dat u bent aangekomen op de plaats van bestemming. Een nette, Duitse mevrouw ontvangt en begeleidt u naar de directeur. Daar wordt u in de gelegenheid gesteld om in perfect Duits een pitch te houden. Verkoop uzelf, en daar staat u dan met uw mond vol tanden, bibberend en gespannen. Na 10 minuten neemt u afscheid van de Duitse relatie, roept uw robotchauffeur op via uw Smartphone of Smartwatch. Onderweg naar huis neemt u de hele reis nog een keer door. Wat ging goed oder habe ich doch ein Fehler/Irrtum gemacht/erfahren?"

Hetzelfde geldt voor onze dienstverlening. Als de bezoeker een vraag heeft, gaat hij of zij niet 'urenlang' zoeken op internet maar laat Siri, of Echo of 'Claudia' direct zoeken in de database van de KvK middels bijvoorbeeld spraaktechniek.

Ik geloof in de toepassingen van deze technieken om ondernemers met grensoverschrijdende ambities nóg beter te equiperen, voor te bereiden. Of, om in de woorden van mijn zoon Joost ('Hé gast', zegt hij de laatste tijd tegen mij) te spreken: "Doe alvast een blauw duimpje omhoog en misschien kun je in de reactie hieronder zeggen wat ik voor jullie kan uploaden, etc."

Marc Groothuijse is adviseur Ondernemersondersteuning bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast houdt hij zich bezig met de projecten Road2Belgium en Road2Germany.


De KvK in de rol van verbinder, facilitator

Een van de pijlers van de Kamer van Koophandel is het thema internationaal ondernemen. U moet hier bijvoorbeeld denken in termen als starten met importeren, exporteren, zakendoen over de grens, zoeken van een buitenlandse leverancier, leverings- en betalingscondities, exportdocumenten, kredietwaardigheid etc. Op het web kunt u een schat aan data vinden op deze onderwerpen. Om al deze gegevens meer body te geven, organiseren wij Road2bijeenkomsten en internationale handelsdagen samen met anderen zoals de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO), branche- en ondernemersorganisaties, Gemeenten, regionale parttijen.


Netwerkbijeenkomsten Buitenland

12-06-2017 Road2TheWorld, Utrecht

20-06-2017 Duits-Nederlandse Handelsdag (DNHD), Papenburg (DE)

08-11-2017 Duits-Nederlandse Handelsdag (DNHD), MönchenGladbach (DE)

Meer informatie: www.kvk.nl/bijeenkomsten

delen:

Oost-Gelderland Business nr 2 2017

» Coverstory Het Arsenaal Doesburg
» Business Flitsen
» HRM: een leven lang ontwikkelen
» Column cbt: ziekteverzuim en andere signalen van gevaar
» Laborijn: Sociaal ondernemen levert juist op
» Profi Dak Beveiliging: dakbeveiliging gaat over mensenlevens
» Column ETL Dales: nieuwe voorschriften bij het vervroegd aflossen van hypotheken
» SBC maakt Smart Industry behapbaar voor bedrijven
» Zakendoen met De Graafschap
» Jong Management Achterhoek: persoonlijke en zakelijke groei
» Boerderij Hoekelum: het goede buitenleven
» Duitsland: Probeer de drijfveren van de ondernemer te doorgronden
» KvK: Virtueel, hologrammen, spraakherkenning, etc.
» RvO: kansen in China en India
» Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen: gespecialiseerd in Duitsland
» VNO-NCW Achterhoek ondersteunt internationaal ondernemen
» Gemeente Oost Gelre: Nederland en Duitsland hebben elkaar enorm veel te bieden
» Middag vol dynamiek
» Testverslagen
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by