VNO-NCW Achterhoek ondersteunt internationaal ondernemen

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 2 2017

VNO-NCW Achterhoek ondersteunt internationaal ondernemen

Export vormt een belangrijk onderdeel van de Nederlandse economie. Steeds meer ondernemers drijven internationale handel. Het thema internationalisering staat daarom hoog op de lobbyagenda van ondernemersvereniging VNO-NCW Midden. Wilma Elbertsen, regiomanager VNO-NCW Achterhoek, vertelt enthousiast over alle activiteiten op dit gebied.

"Ons grote doel is inzetten op gunstige voorwaarden en condities voor internationaal ondernemen en slim gebruikmaken, net als bij innovatie, van de deskundigheid en capaciteit bij onze partners en regionale kennisinstellingen. Via landelijk en provinciaal overleg werken we aan het realiseren van regelingen die gericht zijn op de stimulering van de export, zoals garantiefondsen voor exportfinanciering. Het is in dit kader positief dat het kabinet vanaf 2017 meerjarig 10 miljoen euro uittrekt voor intensivering van de handelsbevordering." Waar VNO-NCW ook aan werkt, is meer aandacht voor internationalisering van het onderwijs. Elbertsen hierover: "Excellent (hoger) onderwijs is cruciaal voor innovatie en daarmee voor economische groei. Zo moet het programma Make it in the Netherlands!, dat sterk bijdraagt aan de toegenomen instroom en binding van buitenlandse studenten, ook na dit jaar gefinancierd worden. Om Nederlandse studenten in het buitenland te laten studeren, zijn bovendien meer beurzen nodig."

Brussel

Ondernemers in de regio, en zeker in grensregio Achterhoek, plukken de vruchten van het lobbywerk van VNO-NCW. Door de binding met VNO-NCW Den Haag biedt VNO-NCW Achterhoek directe lijnen voor leden die betrokken willen worden bij officiële handelsmissies naar het buitenland. Wilma Elbertsen wijst ook op de ondernemersreis, die de vereniging jaarlijks organiseert. "Die reizen leveren waardevolle contacten en exportkansen op. In 2016 bezochten we IJsland en New York. In november 2017 gaat de ledenreis naar Zuid-Afrika. U kunt nog mee! Maar we blijven ook dichter bij huis. Ik vind het bijvoorbeeld heel sterk dat VNO-NCW Achterhoek jaarlijks aanwezig is bij de Open Days in Brussel. En ook via het VNO-NCW-kantoor in Brussel en door rechtstreekse bezoeken vanuit de regio verstevigen we contacten met Europese politici."

Duitsland

"Omdat een groot deel van ons werkgebied aan Duitsland grenst, is extra aandacht voor de belangrijkste handelspartner van Nederland vanzelfsprekend. We hebben intensieve contacten met Duitse ondernemersverenigingen waaronder de AIW, VNDU, DNHK en de Euregio en participeren in diverse initiatieven om de grensoverschrijdende samenwerking met Duitsland te bevorderen. Voorbeelden zijn het programma Customer Journey van het ministerie van Economische Zaken, het overleg van het Euregionaal Economisch Netwerk (EEN) en het Europese programma Cross Border Talent. Met dit laatste project richten we ons op excellente studenten uit Duitsland en Nederland en bieden we de komende jaren ondernemingen kansen 'bij de buren'. Daarnaast zijn we betrokken bij het programma Unlock en bij het opzetten van de Minor 'Zaken doen in Duitsland' van de HAN. En voor het eerst organiseren we - in navolging van de succesvolle Techniekdagen in de Achterhoek - nu ook een Techniekdag in Bocholt in september van dit jaar. Nog één puntje moet Elbertsen van het hart. "Grensoverschrijdend werken tussen Nederland en Duitsland gaat pas lukken als diploma's wederzijds worden erkend."

Wilma Elbertsen, regiomanager VNO-NCW Achterhoek - elbertsen@vno-ncwmidden.nl" target="_blank">elbertsen@vno-ncwmidden.nl

 
delen:

Oost-Gelderland Business nr 2 2017

» Coverstory Het Arsenaal Doesburg
» Business Flitsen
» HRM: een leven lang ontwikkelen
» Column cbt: ziekteverzuim en andere signalen van gevaar
» Laborijn: Sociaal ondernemen levert juist op
» Profi Dak Beveiliging: dakbeveiliging gaat over mensenlevens
» Column ETL Dales: nieuwe voorschriften bij het vervroegd aflossen van hypotheken
» SBC maakt Smart Industry behapbaar voor bedrijven
» Zakendoen met De Graafschap
» Jong Management Achterhoek: persoonlijke en zakelijke groei
» Boerderij Hoekelum: het goede buitenleven
» Duitsland: Probeer de drijfveren van de ondernemer te doorgronden
» KvK: Virtueel, hologrammen, spraakherkenning, etc.
» RvO: kansen in China en India
» Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen: gespecialiseerd in Duitsland
» VNO-NCW Achterhoek ondersteunt internationaal ondernemen
» Gemeente Oost Gelre: Nederland en Duitsland hebben elkaar enorm veel te bieden
» Middag vol dynamiek
» Testverslagen
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by