Gemeente Oost Gelre: Nederland en Duitsland hebben elkaar enorm veel te bieden

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 2 2017

 

"Nederland en Duitsland hebben elkaar enorm veel te bieden"

De grensstreek tussen Nederland en Duitsland is in veel opzichten een bijzonder gebied. Elke regio heeft zijn eigen authentieke kenmerken, maar kent tegelijkertijd ook overeenkomsten met het aangrenzende buurland. Om synergie tussen Nederland en Duitsland te promoten, is in juni 2016 gestart met een grensoverschrijdend netwerk onder de naam Grenzhoppers. Doel: gezamenlijk projecten realiseren in de Achterhoek en Kreis Borken. Vanaf het eerste overleg is het animo voor deze kruisbestuiving ongekend groot.

Tekst: Pien Koome
 

Het Grenzhoppers-netwerk zoekt samenwerking op het gebied van toerisme, economie, cultuur & onderwijs en sport & gezondheid. Gedreven ambtenaren en ondernemers vormen samen de basis voor ontmoetingen, kennisoverdracht en grensoverschrijdende projecten. Volgens Nicky Eppich hebben Nederland en Duitsland elkaar enorm veel te bieden. Als beleidsmedewerker Grensoverschrijdende Samenwerking bij de gemeente Winterswijk en Oost Gelre is zij één van de oprichters van de Grenzhoppers. "Tijdens de eerste bijeenkomst telden we al zestien enthousiastelingen; inmiddels zijn ruim honderd deelnemers betrokken." Het netwerk is opgericht met als doelen strategische, duurzame en toekomst georiënteerde, grensoverschrijdende samenwerking te realiseren in een creatieve en innovatieve regio. "Door elkaar te leren kennen, wordt onderlinge communicatie veel meer laagdrempelig en weten mensen direct wie op welk werkgebied de juiste persoon is die ze aan kunnen spreken voor een bepaald project."

Smart Industry

Inmiddels zijn de Grenzhoppers op alle fronten actief en worden door gezamenlijke inspanningen bijzondere en aansprekende projecten gerealiseeerd. Nicky geeft een toelichting. "Op economisch vlak staat Smart Industry hoog op onze agenda. Technologische innovaties krijgen bijvoorbeeld aandacht tijdens de 3D Roadshow, waarbij scholen in de Achterhoek worden bezocht met activiteiten rond 3D- printing. Ook de oprichting van het Long Range netwerk (LoRa) is een goed voorbeeld van innovatief gebruik van internet. Nederland is hierin enorm vooruitstrevend en we willen onderzoeken of dit netwerk ook kan worden uitgerold naar Duitsland."

EK Vrouwenvoetbal

Op het gebied van sport wordt in Winterswijk in de zomer het EK Vrouwenvoetbal georganiseerd, om voetbal voor meisjes op een sportieve manier te promoten. In 2018 staat Special Olympics op het programma, voor deelnemers met een handicap. "Al deze activiteiten versterken de regio en maken uitwisseling en deelname vanuit de grensregio mogelijk."

Spreek je buurtaal

Om de Duitse taal te promoten, is een aantal scholen bezig met het project Spreek je buurtaal, waarbij Duits op Nederlandse basisscholen wordt geïntroduceerd en ook Nederlands les wordt gegeven op Duitse scholen. "Wie vloeiend deze taal spreekt, vergroot zijn kansen op de arbeidsmarkt. Naast Engels willen we dat Duitse les standaard in het lespakket worden aangeboden in het voortgezet onderwijs." Daarnaast worden ook verbeteringen in mobiliteit rond scholen gestimuleerd. "Vlak over de grens zit de technische Hogeschool in Bocholt die uitstekend staat aangeschreven. Op dit moment is er geen goede OV-verbinding. Daar gaan we als Grenzhoppers graag mee aan de slag." Tweetaligheid, kennistransfer en werk- en kostendeling vormen een solide basis voor de Grenzhoppers. "De verwachting is dat het netwerk zich verder uitbreidt en versterkt. In de nabije toekomst liggen er genoeg kansen om te zorgen dat onze grensstreek krachtig op de kaart wordt gezet."


Foto: de oprichters van de Grenzhoppers: van rechts naar links: Petra Taubach (Stadt Bocholt), Tom Lamers (Gemeente Aalten), Nicky Eppich (Gemeente Winterswijk en Oost Gelre).
delen:

Oost-Gelderland Business nr 2 2017

» Coverstory Het Arsenaal Doesburg
» Business Flitsen
» HRM: een leven lang ontwikkelen
» Column cbt: ziekteverzuim en andere signalen van gevaar
» Laborijn: Sociaal ondernemen levert juist op
» Profi Dak Beveiliging: dakbeveiliging gaat over mensenlevens
» Column ETL Dales: nieuwe voorschriften bij het vervroegd aflossen van hypotheken
» SBC maakt Smart Industry behapbaar voor bedrijven
» Zakendoen met De Graafschap
» Jong Management Achterhoek: persoonlijke en zakelijke groei
» Boerderij Hoekelum: het goede buitenleven
» Duitsland: Probeer de drijfveren van de ondernemer te doorgronden
» KvK: Virtueel, hologrammen, spraakherkenning, etc.
» RvO: kansen in China en India
» Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen: gespecialiseerd in Duitsland
» VNO-NCW Achterhoek ondersteunt internationaal ondernemen
» Gemeente Oost Gelre: Nederland en Duitsland hebben elkaar enorm veel te bieden
» Middag vol dynamiek
» Testverslagen
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by