Ongewoon Goed Vergaderen

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 3 2017

Toegevoegde waarde voor je meetings:

Ongewoon Goed Vergaderen
 

Rob de Haas (Ongewoon Goed Vergaderen) treed regelmatig op als spreker. Hij vertelt de aanwezigen over het effect van goed vergaderen, over wat er negen van de tien keer verkeerd gaat bij veel bedijfsmeetings én ? het allerbelangrijkst ? hoe het beter kan. Dat bleek niet eens zo héél ingewikkeld en dus wilden we daar meer van weten.

 

Er wordt in het bedrijfsleven nogal wat vergaderd en eigenlijk zijn er maar weinig mensen die daar blij mee zijn. En dan gaat het ook nog heel vaak mis, zo ondervond 'veranderdenker en -doener' Rob de Haas jaren geleden al na gedegen onderzoek. Mensen bereiden zich niet voor, er is geen agenda, er worden geen besluiten genomen?zonde van de tijd! De Haas ontwikkelde 'Ongewoon Goed Vergaderen', een slimme methode waarmee de collectieve denkkracht in organisaties optimaal wordt benut en waar hij ook een populair boek over gepubliceerd heeft.

Momentum

Eigenlijk begon het voor Rob de Haas allemaal met een fysieke ervaring tijdens een vergadering met bestuurders uit de Nederlandse basketbalwereld, een jaar of tien geleden in Stadion de Vliert in Den Bosch. "Die vergadering sloeg nergens op. Niemand was voorbereid, stukken moesten ter plekke worden ingezien, vragen en opmerkingen werden vijandig bejegend en van de veertig aanwezigen kwamen er vier aan het woord, die telkens hetzelfde zeiden. Daarbij begonnen én eindigden we later dan was afgesproken. Gaandeweg het hele gebeuren werd ik fysiek onpasselijk. Tegen mijn secretaris zei ik: 'wat doen we? Word ik balorig of stil?'. Ik ben de vergadering uitgelopen en heb toen tegen hem gezegd: 'hier ga ik iets aan doen, want dit moeten wel elkaar niet aandoen'. Dat is écht het momentum geweest."

Fouten

Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en is De Haas na heel veel onderzoek tot tal van inzichten gekomen. Zo blijkt dat bij vergaderingen héél vaak dezelfde klassieke fouten gemaakt worden. De Haas: "Er is te weinig actieve participatie, er wordt slordig omgegaan met de tijd en de agenda, de groepen zijn te groot en er is veel te weinig daadkracht, waardoor oeverloos én eindeloos gekletst wordt, zonder dat echte besluiten genomen worden."

Vastgeroest

Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat goede meetings nogal wat positieve invloeden hebben. Op het persoonlijk welbevinden bijvoorbeeld, maar ook op het gevoel dat je hoort bij een team dat het beter doet en op de hele uitstraling van de organisatie. De Haas: "Probleem is dat we liever met zijn allen blijven mopperen dat die vergaderingen zo vervelend zijn, dan dat we er effectief iets aan gaan doen. Dat is overigens niet alleen in Nederland zo, dat is eigenlijk overal. We zitten vastgeroest in oude gewoontes, maar het is juist tijd dat we iets gaan doen en gaan kijken naar die enorme hoop stof die op de vergaderingen ligt."

Vijfstappenplan

De Haas ontwikkelde met al zijn kennis en ervaring een methode die vergaderen heel wat leuker en veel zinvoller maakt: 'Ongewoon Goed Vergaderen'. Het is allemaal terug te brengen tot een vijfstappenplan. Er moet (1) vooraf een duidelijk doel geformuleerd worden en (2) een juist vergaderteam en een duidelijke rolverdeling komen. Ook is het goed om (3) de bespreking vooraf te ontwerpen met de door De Haas ontwikkelde OGV-vergaderkaarten (zie kader) en om (4) een tijdinschatting te maken (een deadline zorgt binnen het vergaderteam namelijk voor de juiste spanning). Tot slot moet (5) gezorgd worden voor een gezamenlijke afronding, dat draagt namelijk bij aan de succesbeleving van de vergadering.

Wie meer wil weten over Ongewoon Goed Vergaderen of bijvoorbeeld Rob de Haas als spreker of trainer wil inschakelen, kan terecht op www.ongewoongoedvergaderen.nl.

 

DE OGV-VERGADERKAARTEN

De OGV-vergaderkaarten zijn het unieke en cruciale onderdeel van de methode. Aan de hand van een set vergaderkaarten leid je de bespreking, zodat de aanwezige collectieve denkkracht optimaal benut wordt. Als je met de vergaderkaarten de bespreking ontwerpt, heb je als eigenaar van het proces en de inhoud altijd een hele goede houvast. De vergaderkaarten zijn stuk voor stuk heel gerichte denkinstructies waarmee je het denken van het hele vergaderteam focust. Met recht 'denkgereedschap voor het collectieve brein'.

delen:

Oost-Gelderland Business nr 3 2017

» Coverstory aanpak kantoren: Verduurzaming verdient zich terug
» verduurSaam energieloket: meer comfort met minder energie
» IJzersterk Ondernemen: ruimte en faciliteiten voor ondernemers voor een vast bedrag per maand
» Mogelijk BV: "Veel vraag naar bankvrij vastgoed financieren"
» Het Internet Huis: in het belang van de regio
» Tien ICT-taken die MKB-ondernemingen zouden moeten uitbesteden
» Ongewoon Goed Vergaderen
» Achterhoek Agenda 2020: de vmbo-leerling het bedrijf in
» Column ETL Dales: tijdelijk een andere auto zonder extra bijtelling?
» Taxatiebureau Rothuis: "Sieraden hebben vaak een grote emotionele waarde"
» Business Flitsen
» Jong Management Achterhoek: de wind in de zeilen
» Column cbt: orde en netheid op de werkvloer
» VNO-NCW Midden: inspiratie, informatie en invloed op lobby
» Werken bij VOICT: De toekomst helpen programmeren en implementeren
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by