Column ETL Dales: tijdelijk een andere auto zonder extra bijtelling?

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 3 2017

Tijdelijk een andere auto zonder extra bijtelling?


Wil je je lease-auto tijdelijk vervangen voor een ander exemplaar, zonder je zorgen te hoeven maken over een eventuele dubbele bijtelling? De afspraken tussen de Belastingdienst en de leasemaatschappijen zijn rond!

Inge Drabbels - RB MB. Belastingadviseur - Inge.Drabbels@etlnederland.nl


Wellicht rijd je in een wat kleinere auto of heb je gekozen voor een elektrische of hybride auto (mede) om de bijtelling vanwege het privégebruik van de auto wat te beperken. In het algemeen zul je met een dergelijke auto aardig (op) weg komen, maar in vakantieperiodes kan het formaat of de bescheiden actieradius van de auto beperkingen geven. Reizen met veel bagage en/of een caravan gaan niet altijd goed samen met een kleine auto. Zo mogen niet alle hybride auto's een caravan trekken. En soms kan het gewoon om andere redenen handig zijn om even (een paar dagen) over een grotere auto of een vervangend voertuigsoort te beschikken.

Leasemaatschappijen bieden al langer een oplossing in de vorm van een tijdelijke (auto)vervanging. Onbedoeld kan de vakantie dan achteraf duurder uitpakken, als de Belastingdienst de bijtelling uiteindelijk over zowel de vaste (normaliter gebruikte) auto als over de tijdelijke auto berekent. De Belastingdienst heeft met de vereniging van leasemaatschappijen afspraken gemaakt om passend alternatief vervoer aan te bieden, zonder dat dit leidt tot een dubbele bijtelling. De vaste auto mag de werknemer tijdens de periode van vervanging niet ter beschikking staan. Dit betekent dat de vaste auto, inclusief de bijbehorende sleutels en papieren, tijdelijk bij de werkgever of bij de leasemaatschappij wordt gestald. Als directeur grootaandeelhouder (DGA) kun je de auto om bewijsproblemen te voorkomen beter bij de leasemaatschappij stallen. Verder moet de tijdelijke vervanging schriftelijk door werkgever en werknemer worden vastgelegd. Deze vastlegging moet alle elementen bevatten op basis waarvan de bijtelling van het vervangend vervoer kan worden berekend, zoals de catalogusprijs, CO2-uitstoot, periode van vervanging en het kenteken van de vaste auto. Bij een ander vervangende voertuigsoort zoals een motor of een scooter, wordt de waarde in het economische verkeer van het privégebruik als loon in aanmerking genomen.

De bijtelling wordt tijdens de tijdelijke periode van vervanging over het vervangend leasevoertuig berekend. Dus vervang je je auto in juli drie weken voor een groter model, dan vormt het vervangend voertuig voor drie werken en de vaste auto voor één week de basis voor de bijtelling in de maand juli. Bij een duurdere vervangende auto zal dit dan ook als zodanig moeten worden verwerkt. Let wel op als je de vaste auto voor minder dan 500 privékilometers rijdt. De tijdelijke vervangende auto waarmee de (vaak meer dan 500) vakantiekilometers worden gereden, kan dan mogelijk leiden tot een bijtelling voor het gehéle jaar. Beter is dan om voor de vakantieperiode twee auto's te hebben. Dan heb je voor die periode weliswaar een dubbele bijtelling, maar op jaarbasis ben je voordeliger uit.

De gemaakte afspraken kun je vinden op de site van de Belastingdienst, of informeer eens bij je leasemaatschappij naar de mogelijkheden.

Hoe je je de komende periode ook gaat vervoeren: ik wens je een fijne zomer!

delen:

Oost-Gelderland Business nr 3 2017

» Coverstory aanpak kantoren: Verduurzaming verdient zich terug
» verduurSaam energieloket: meer comfort met minder energie
» IJzersterk Ondernemen: ruimte en faciliteiten voor ondernemers voor een vast bedrag per maand
» Mogelijk BV: "Veel vraag naar bankvrij vastgoed financieren"
» Het Internet Huis: in het belang van de regio
» Tien ICT-taken die MKB-ondernemingen zouden moeten uitbesteden
» Ongewoon Goed Vergaderen
» Achterhoek Agenda 2020: de vmbo-leerling het bedrijf in
» Column ETL Dales: tijdelijk een andere auto zonder extra bijtelling?
» Taxatiebureau Rothuis: "Sieraden hebben vaak een grote emotionele waarde"
» Business Flitsen
» Jong Management Achterhoek: de wind in de zeilen
» Column cbt: orde en netheid op de werkvloer
» VNO-NCW Midden: inspiratie, informatie en invloed op lobby
» Werken bij VOICT: De toekomst helpen programmeren en implementeren
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by