Business Flitsen

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 3 2017

Natuur & Techniek leren op een kasteel

In de D/NL grensregio zijn te weinig vakmensen in de natuurwetenschappelijk-technische beroepen. Het project 'MINT LAB auf Schlössern / in kastelen', draagt bij aan de oplossing hiervan door high tech onderwijs en historie te combineren. Tot 2021 is er bijna 650 duizend euro beschikbaar voor dit grensoverschrijdend natuur & techniekonderwijs. Door de MINTvakken (mathematiek, informatica, natuurwetenschap en techniek) te koppelen aan historische locaties in de EUREGIO, wordt een brug geslagen tussen techniek uit het verleden en technische toepassingen van de toekomst. De buitenschoolse leslocaties bestaan uit 'fieldlabs' in kastelen, kloosters en monumenten in de grensregio. Zo'n 3000 scholieren maken op een experimentele en toegankelijke wijze kennis met de MINT-vakken, om hun interesse in een natuurwetenschappelijke of technische studierichting te stimuleren. In totaal staan er 144 grensoverschrijdende projectdagen gepland. Scholieren uit Duitsland en Nederland voeren gezamenlijk experimenten uit en nemen deel aan rondleidingen. Naast technisch vernuft en cultureel besef staat daarmee ook het sociale aspect centraal. Ontbrekende kennis van de buurtaal is vaak een grote barrière voor een baan over de grens. Door in koppels samen te werken, leren de scholieren elkaar persoonlijk kennen en gaan zij de buurtaal beter beheersen. Regio Achterhoek is in dit project de Nederlandse partner van de Duitse leadpartner, de Andreas Mohn Stiftung, en zorgt vooral voor verbinding naar Nederlandse onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. Deelnemende scholen in de Achterhoek zijn onder anderen het Ulenhofcollege in Doetinchem, het Gerrit Komrij College in Winterswijk en Christelijk College Schaersvoorde in Aalten. Projectdagen in de Achterhoek vinden plaats in de DRU-fabriek en Kasteel Vorden.


Gratis scans voor ondernemers Berkelland

Om na te gaan hoe ze energie kunnen besparen kunnen alle ondernemers in Berkelland gratis gebruik maken van energiescans. Veel ondernemers pakken deze unieke kans met beide handen aan. Lokale ondernemersverenigingen van Neede, Borculo, Eibergen en Ruurlo organiseerden samen met Industriële Kring Berkelland en VNO-NCW Achterhoek voorlichtingsbijeenkomsten om ondernemers te informeren en enthousiasmeren voor energiebesparing. Zij hoorden van ondernemers die zelf al duurzaam ondernemen wat hun ervaring is, wat de voordelen zijn van een energiescan en wat het hen oplevert. De online MKB Energy CheckUp is voor iedereen beschikbaar en maar liefst zestig ondernemers kunnen gebruik maken van de uitgebreide Duurzaam Ondernemen en Energiescan (DOE-)scan. Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten hoorden de ondernemers hoe zij van deze kans gebruik kunnen maken en samen kunnen werken aan lagere energiekosten. Voor veel ondernemers waren de mogelijkheden voor het krijgen van voordelige leningen via de gemeente nieuw. Een interessant steuntje in de rug, zo blijkt. Duurzaam en energie-efficiënt ondernemen levert direct voordeel op: lagere energiekosten door energiebesparing en een sterkere concurrentiepositie. En u voldoet ook nog eens aan de wettelijke verplichtingen. Met behulp van de energiescans verhoogt u de toekomstwaarde van uw bedrijf en stimuleert u de economie en werkgelegenheid in Berkelland. Bent u ondernemer in Berkelland? Meld u dan aan voor een scan via het aanmeldformulier op www.achterhoekonderneemtduurzaam.nl.


Kunstmestvrije Achterhoek stap dichterbij

In de Achterhoek is momenteel een overschot aan organische meststoffen; dat wordt geëxporteerd. Aan de andere kant wordt er kunstmest geïmporteerd. De Regiegroep Kunstmestvrije Achterhoek wil de invoer van kunstmest terugdringen, minder mest afvoeren en meer duurzame energie uit mest winnen. Deze circulaire manier van omgaan met mest is in het belang van de agrarische sector, maar ook in belang van bodem-, water- en luchtkwaliteit. Bovendien bespaart het kosten en is het goed voor het imago van de landbouwsector. Recent hebben Provinciale Staten van Gelderland ingestemd met de eerste Agenda Vitaal Platteland, waardoor er nu groen licht is voor het Initiatief Kunstmestvrije Achterhoek. Dit initiatief is aangehaakt bij Achterhoek 2020. Een brede coalitie (LTO-Noord, de Vruchtbare Kringloop Achterhoek, Wageningen UR, stichting KiEMT, Dofco, NVV/POV, DLV Advies, De Marke, Regio Achterhoek, Waterschap Rijn en IJssel en Stichting Biomassa) heeft, samen met verwerkingsinitiatieven als Groot Zevert, BVA en Greenferm en technologiebedrijven als NijhuisWater en Waterstromen, de handen ineengeslagen. Gezamenlijk bereiden zij een Green Deal voor om op termijn een kunstmestvrije Achterhoek te realiseren. De daarvoor benodigde verwerkingsinstallaties zijn kapitaalintensief en investeren hierin is risicovol. De technieken in deze combinatie en op deze schaalgrootte zijn immers innovatief en nog experimenteel van aard.

Het MestInvesteringsFonds, de Regeling Stimulering Mestverwerking, SDE (Stimuleringsregeling duurzame energieproductie), het Nationaal Groenfonds, het Gelders IEG-fonds, particuliere investeerders en de banken dragen bij, maar er blijft een gat in de begroting. Met de eenmalige provinciale subsidie kunnen bedrijven die mineralen uit mest terugwinnen, hun financiering definitief rond krijgen. Een deel van het geld is bestemd voor het projectplan Kunstmestvrije Achterhoek van LTO. Het resultaat is dat er niet alleen wordt geëxperimenteerd, maar dat er ook daadwerkelijk verwerkingscapaciteit komt in Gelderland.

delen:

Oost-Gelderland Business nr 3 2017

» Coverstory aanpak kantoren: Verduurzaming verdient zich terug
» verduurSaam energieloket: meer comfort met minder energie
» IJzersterk Ondernemen: ruimte en faciliteiten voor ondernemers voor een vast bedrag per maand
» Mogelijk BV: "Veel vraag naar bankvrij vastgoed financieren"
» Het Internet Huis: in het belang van de regio
» Tien ICT-taken die MKB-ondernemingen zouden moeten uitbesteden
» Ongewoon Goed Vergaderen
» Achterhoek Agenda 2020: de vmbo-leerling het bedrijf in
» Column ETL Dales: tijdelijk een andere auto zonder extra bijtelling?
» Taxatiebureau Rothuis: "Sieraden hebben vaak een grote emotionele waarde"
» Business Flitsen
» Jong Management Achterhoek: de wind in de zeilen
» Column cbt: orde en netheid op de werkvloer
» VNO-NCW Midden: inspiratie, informatie en invloed op lobby
» Werken bij VOICT: De toekomst helpen programmeren en implementeren
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by