Coverstory JAWS: Veel meer dan een uitzendbureau

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 4 2017

JAWS: veel meer dan een uitzendbureau

JAWS: Dé technische intermediair van de Achterhoek en Liemers. Directeur Jürgen van Aalst: "Dat betekent dat wij voor technische bedrijven in de regio Achterhoek-Liemers op basis van werving en selectie, deta-vast constructies en uitzenden kandidaten zoeken. Daarnaast bieden we ook de dienstverlening payrolling aan." De snelst groeiende technische intermediair heeft zich de afgelopen tijd flink uitgebreid, zowel in personeel als in activiteiten en zelfs vestigingen. En de ambities gaan nog verder.

Tekst: Hans HooftJAWS is opgestart vanuit de Kaak Group, en in eerste instantie was het werkterrein beperkt tot de Achterhoek en de Liemers. Sinds een paar maanden heeft de organisatie echter ook een vestiging in Nieuwkuijk. "Daar gaan we ook personeel leveren voor de regio Den Bosch-Tilburg-Waalwijk", licht Jürgen van Aalst toe. "De Kaak Group heeft in die regio twee zusterbedrijven zitten, DrieM en Benier. Dat is een heel actieve regio, je ziet steeds meer bedrijven verschuiven naar die hoek, mede omdat ze weg willen uit de te drukke regio Eindhoven. In de Langstraat heb je tegenwoordig de Metal Valley, dat wil zeggen dat daar veel metaalbedrijven zich vestigen. Dat is voor ons natuurlijk heel erg interessant." In Terborg heeft JAWS nu twaalf mensen op kantoor (waarvan twee stagiaires), in Nieuwkuijk twee, maar dat gaan er volgens Van Aalst meer worden. "Volgend jaar willen we nog meer vestigingen openen. We weten nog niet precies waar, maar we hebben wel de groeiambitie."

Krapte

Een bekend probleem is de krapte op de arbeidsmarkt. Hoe gaat JAWS daarmee om? Van Aalst: "Als een van de weinige partijen hier in de regio kunnen wij om- en bijscholingstrajecten verzorgen, samen met het UWV, de gemeente en de Anton Tijdink Bedrijfstakschool, daar hebben we afspraken mee gemaakt. Mensen die in een WW- of bijstandsuitkering zitten, kunnen we met behoud van uitkering om- en bijscholen naar technische functies in de regio Achterhoek. We maken daarbij ook gebruik van het Sectorplan dat we in de Achterhoek hebben. Inmiddels hebben vrijwel alle gemeentes in de Achterhoek zich er ook aan geconformeerd of interesse getoond." Zie www.jaw-s.nl/opleidingen voor meer informatie.

Joint venture

Maar de organisatie heeft ook andere activiteiten opgestart. Een half jaar geleden is een joint venture aangegaan met een gespecialiseerd ingenieursbureau in Doetinchem, te weten JQ Hightech B.V. Het ingenieursbureau combineert industrieel ontwerp en engineering met de mogelijkheid tot 3D-metaalprinten. Dankzij de toegang tot de enige industriële 3D-metaalprinter van Nederland biedt JQ Hightech unieke oplossingen voor productieprocessen en machines. "Daar hebben we inmiddels vijf mensen op kantoor en doen wij opdrachten voor bedrijven in de machinebouw en de maakindustrie."

HR

Een andere nieuwe activiteit is het Interim HR-advies. Van Aalst: "We zijn HR erbij gaan doen omdat we veel HR-professionals in het team hebben. De markt is heel dynamisch geworden. Bedrijven moeten veel sneller schakelen, en met name kleinere bedrijven die de afgelopen jaren nog wel zonder een echte HR-afdeling konden, zijn vaak nog niet ingesteld op die veranderende markt. Op het moment dat ze een vacature hebben, denken ze dat ze nog twee weken hebben om daar over na te denken. Dat traject moet nu eigenlijk in een week gelopen zijn, anders ben je al te laat want de hele markt zit aan goede mensen te trekken. Je ziet ook dat bij klanten er steeds meer aan hun mensen wordt getrokken om bij andere bedrijven te gaan werken. Dan is het natuurlijk belangrijk dat je je loongebouw en je interne organisatie goed voor elkaar hebt. Dat je je mensen ook mogelijkheden biedt om zich te ontwikkelen. Er ontstaan ook meer HR-vragen door de krappe arbeidsmarkt in organisaties zelf en daar kunnen wij heel flexibel op inspelen. Dat is wat we met die HR-dienstverlening willen bereiken, dat we een meerwaarde kunnen toevoegen."

Onderscheidend

De directeur vervolgt: "Wat ons onderscheidt in de markt is de zorgvuldigheid die we betrachten en de tijd die we nemen voor kandidaten en klanten. We zijn geen personeelschuivers, iedereen krijgt een intakegesprek van één à twee uur waarin we er achter willen komen wat die mensen drijft, wat hen motiveert en waar ze naar op zoek zijn. Op die manier kunnen we de juiste man op de juiste plaats krijgen, zorgen dat er een klik is tussen werkgever en werknemer. Want uiteindelijk wil je die klant ook duurzaam helpen. Die heeft er niets aan als een kandidaat na een half jaar weggaat omdat hij blijkbaar toch de verkeerde keuze heeft gemaakt, op jobhoppers zit niemand te wachten." Bijkomend voordeel is dat JAWS gespecialiseerde teams heeft voor de begeleiding van zowel lager- als hooggeschoolden. "We hebben een team dat zich bezighoudt met alle functies tot en met mbo-niveau, en een drietal mensen die zich bezighouden met vacatures vanaf mbo+ tot en met universitair geschoold. Bij hbo- en universitaire functies heb je te maken met andere werving- en selectieprocedures, daar is ook vaak geen sprake van een tijdelijke behoefte. Dus we proberen op die manier alle technische functies, en dat zijn er heel veel, te vervullen. Er komen ook steeds meer technische functies bij, denk maar aan 3D-printing, robotica en domotica. De zogeheten smart industry, industriële automatisering en ICT, maakt steeds vaker deel uit van het productieproces." Overigens ziet Van Aalst automatisering, robotisering niet als bedreiging voor de arbeidsmarkt: "Het biedt nieuwe functies en kansen en ontwikkelingsmogelijkheden."

JAWS International

Recentelijk is JAWS International opgezet met als doel hbo- en universitair opgeleide jongeren internationaal te werven. In Nederland is een groot tekort aan technici en JAWS ziet kansen om kandidaten uit Zuid-Europa in Nederland te bemiddelen. Datzelfde geldt voor de migranten en vluchtelingen uit landen als Syrië, Irak en Iran. Van Aalst: "We hebben zelfs al de eerste migranten succesvol bij bedrijven kunnen plaatsen. En enkele hooggeschoolden hebben al carrière gemaakt bij klanten van ons. Natuurlijk vinden we dat heel leuk om te zien. Die mensen zijn ook heel erg gemotiveerd om verder te komen. We zien dat als je die mensen al tijdens de inburgeringscursus naar de werkvloer brengt, ze de cultuur en taal heel snel eigen maken, ook omdat ze dat zelf willen, snel integreren. Ze zijn hier naartoe gevlucht om een toekomst te hebben. En die kunnen wij ze bieden."

Techniek in al zijn facetten blijft toekomst houden. JAWS biedt met opleidingen, zorgvuldige matching en begeleiding werkzoekenden een kans op die toekomst. Zo vervult de organisatie dus op meerdere vlakken een belangrijke functie in de arbeidsmarkt.

www.jaw-s.nl

Oost-Gelderland Business nr 4 2017

» Coverstory JAWS: Veel meer dan een uitzendbureau
» Collin Crowdfund: Financieren 2.0
» Column ETL Dales: Herzieningsregeling in de btw wordt uitgebreid
» Column cbt Voor Resultaten: ?In lean manufacturing staat de klantwaarde centraal?
» VOICT brengt haar klanten verder
» Koffie+: Bereid op uw bedrijfscultuur
» Jong Management Achterhoek: Een nieuwe fase breekt aan
» Business Flitsen
» Smart Industry: Klaar voor de vierde industriële revolutie?
» ARA: Een smart en sociaal maakbedrijf
» Toeristen slim laten genieten
» STERA: Bredere oriëntatie en kennismaken met de echte beroepspraktijk
» Een leven lang leren met cbt Voor Resultaten
» VNO-NCW Midden: Meer groei, minder afval, meer banen
» Casus: Intelligente luchthavens in de hedendaagse burgerluchtvaartmarkt
» VOAA: Niet ingehuurd maar ingeleefd
» Algemene impressie
» Testverslagen
Lees volledige uitgave online