Toeristen slim laten genieten

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 4 2017

Smart Mobility in de Achterhoek

Worden ze roze, groen of pimpelpaars? Dat weten we nog niet. Zeker is dat toeristen zich volgend seizoen op zo'n zestig 'slimme' deelfietsen met een Echt Achterhoek-look naar hartenlust door een deel van onze prachtige regio kunnen bewegen. Bijgestaan door een card en een app. Een primeur, want behalve grote steden heeft geen andere regio deelfietsen, laat staan in combinatie met digitale diensten.

Tekst: Susan Heimplaetzer, Achterhoek2020 Foto: Sven Scholten

Beleving

Stel, je komt naar de Achterhoek voor een dagje uit of een vakantie. Je koopt een card waarmee je het regionale OV in en uit kunt, een deelauto of de slimme Achterhoek-deelfiets kunt huren en attracties, verblijf en/of horeca kunt betalen met een leuke korting. Bovendien is op een app relevante toeristische informatie voorhanden, afgestemd op het tijdstip van de dag en jouw voorkeuren en interesses. "Zover is het nog niet helemaal", lacht Annemiek Riefel, "we doen eerst een pilot. Die bestaat uit het aanbieden van de deelfiets in Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk. Samen met de card, die in de pilotfase al wel recht geeft op kortingen of een aanbieding, en de app creëren we een unieke beleving voor toeristen en brengen we tegelijkertijd hun voorkeuren in kaart. Zo kunnen we veel beter inspelen op het gedrag en de wensen van recreanten."Smart vervoersysteem

Door vervoer op deze aantrekkelijke en hypermoderne manier aan te bieden, verwacht de toeristische sector meer bezoekers te trekken. "Het idee ontstond toen een paar grote Achterhoekse vrijetijdsondernemers merkten dat toeristen niet zo goed geïnformeerd zijn over voor hen geschikte attracties. Stel, je bent in de Heikamp voor het Klimbos, hoe kom je er dan achter dat ook in Groenlo en Winterswijk veel te beleven valt, laat staan hoe je daar snel kunt komen? Een slim en makkelijk vervoersysteem maakt dit mogelijk. Zoek op de app wat je wilt doen, pak een deelfiets en rijd daarmee van Ruurlo naar Groenlo. Daarna pak je bijvoorbeeld de bus naar een museum of station, of naar je camping of hotel in Winterswijk. De app tovert je route tevoorschijn en met de card heb je recht op kortingen."

Arriva en Nextbike

"Verbinden is het sleutelwoord", zegt Riefel. "Verbind wat al bestaat en geef er zo meerwaarde aan. Doe dit bovendien 'smart'. Een fiets is op zich niets nieuws. Een luxe deelfiets met een slim slot wel, zeker als je hem kunt reserveren, zien waar je hem weer kunt inleveren en een sensor op de fiets bijhoudt waar je bent geweest."

Behalve De Heikamp, Marveld Recreatie, camping Vreehorst, Vakantiepark De Twee Bruggen en Villa Ruimzicht/Strandlodge doet ook vervoerder Arriva mee. "Arriva en Nextbike testen op dit moment het systeem in Maastricht", vertelt Riefel. 'Service en onderhoud van de fiets verzorgt Nextbike samen met lokale ondernemers. Dat is dus prima geregeld."

 

Smart Industry mét cross-overs naar andere sectoren zoals vrijetijdseconomie, staat hoog in het vaandel van de Uitvoeringsagenda Achterhoek2020. Annemiek Riefel is kennismakelaar Vrijetijdseconomie en houdt zich bezig met kennisontwikkeling, kwaliteitsverhoging en het stimuleren van innovatie. Ze is trekker van het Achterhoek2020-project Smart Mobility as a service, waaraan Achterhoekse ondernemers, gemeenten en provincie Gelderland bijdragen. Interesse of meer weten? Neem contact op met Annemiek Riefel, a.riefel@achterhoek.nl, T (06)15640284.

Oost-Gelderland Business nr 4 2017

» Coverstory JAWS: Veel meer dan een uitzendbureau
» Collin Crowdfund: Financieren 2.0
» Column ETL Dales: Herzieningsregeling in de btw wordt uitgebreid
» Column cbt Voor Resultaten: ?In lean manufacturing staat de klantwaarde centraal?
» VOICT brengt haar klanten verder
» Koffie+: Bereid op uw bedrijfscultuur
» Jong Management Achterhoek: Een nieuwe fase breekt aan
» Business Flitsen
» Smart Industry: Klaar voor de vierde industriële revolutie?
» ARA: Een smart en sociaal maakbedrijf
» Toeristen slim laten genieten
» STERA: Bredere oriëntatie en kennismaken met de echte beroepspraktijk
» Een leven lang leren met cbt Voor Resultaten
» VNO-NCW Midden: Meer groei, minder afval, meer banen
» Casus: Intelligente luchthavens in de hedendaagse burgerluchtvaartmarkt
» VOAA: Niet ingehuurd maar ingeleefd
» Algemene impressie
» Testverslagen
Lees volledige uitgave online