De win-win-gedachte van De Graafschap

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 5 2017Hans Martijn Ostendorp


De win-win-gedachte van De Graafschap

De Graafschap scoort niet alleen op het veld, maar zeker ook daar buiten. Met diverse maatschappelijke projecten in de Achterhoek zijn ze dé verbinder die de regio verder wil helpen. Het is een belangrijk speerpunt van de nieuwe algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp. Samen met de lokale overheden, ondernemers en het onderwijs wil hij nieuwe succesvolle stappen zetten.

Tekst: Niek Arts Fotografie: De Graafschap media

 

We treffen de algemeen directeur in de bestuurskamer met uitzicht over de strakke groene speelmat van Stadion De Vijverberg. "Kijk, dat vind ik nou mooi om te zien!", vertelt hij wanneer hij naar een man wijst die langzaam maar secuur de tribune aan het vegen is. "Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt voeren bij ons mede de dagelijkse werkzaamheden rondom het stadion uit. Deze man is al een uur bezig met dat stukje van de tribune. Hij neemt zijn taak heel serieus en doet het met liefde. Hij wordt bij ons gewaardeerd en doet er echt toe. Hoe mooi is dat?"

Verbinder in de Achterhoek

Wie Achterhoek zegt, heeft het al snel over de Zwarte Cross, Normaal en natuurlijk voetbalclub De Graafschap. Drie eyecatchers waar de regio bekend om staat, net zoals de gemoedelijkheid en het naoberschap. Ostendorp: "En daar staan wij als voetbalclub ook voor. Daarom zijn we in de regio ook zo'n belangrijke verbindende factor. En dat willen we de komende jaren nog meer zijn. Dit geeft ons de mogelijkheid om allerlei maatschappelijke partners in de regio te verbinden. Ik zeg altijd: voor ondersteuning is er geen geld, maar we hebben wel de faciliteiten en de uitstraling. Die zetten wij graag in, dat is onze verbindende factor."

"Onze spelers en medewerkers zijn bij veel projecten in de regio betrokken en in ons stadion zijn bijna dagelijks bijeenkomsten en projecten. Een stadion, ook bij een kleinere club, heeft toch de 'wow-factor' waarmee je mensen bereikt. Verder maakt het een groot verschil of een speler iets aan een kind uitlegt dan wanneer pakweg de voorzitter dat doet. We gaan de naam De Graafschap aan meer projecten verbinden en zo ondersteunen. We worden nog meer de verbinder in de regio."

Betrokken en verbinden

Ostendorp werkt vanaf 1 september bij De Graafschap. Daarvoor werkte hij in het bedrijfsleven, was wethouder in Aalten en burgemeester van Bunnik. Vooral in de politieke functies is zijn hart sneller gaan kloppen voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. "Ik vind het een belangrijk onderdeel van mijn nieuwe functie. Bij mijn aantreden heb ik de opdracht meegekregen om de club op het sociaal maatschappelijke gebied verder te ontwikkelen. Het is belangrijk om het verschil te maken, juist als voetbalclub."

De komende jaren zet De Graafschap nog meer in op zijn aanwezigheid in de Achterhoek. Ostendorp: "Onze kracht ligt vooral in het verbinden en faciliteren van betrokken partijen. Die rol willen wij ook graag spelen. We zijn nu samen met vier beroepsonderwijsinstellingen de campagne 'Scoren voor techniek' begonnen. Hiermee interesseren we meer kinderen in de regio voor mooie technische vakken. Als een van onze spelers daarover vertelt, is deze doelgroep sneller geïnteresseerd."

"Als burgemeester van Bunnik ervaarde ik hoe een voetbalclub het verschil voor mensen kan maken. Spelers en oud-spelers van FC Utrecht bezochten een verzorgingshuis bij ons in Bunnik. Ze deden wat spelletjes met de bewoners, maar spraken ook over de club en het clubgevoel. Waarop een aantal oude mannen vol trots over het FC Utrecht van hun jeugd begonnen te vertellen. Zo werd eenzaamheid bij ouderen onder de aandacht gebracht. Het is een mooi voorbeeld uit de praktijk!"De Heerenboeren

Voor het verbinden van de verschillende partijen speelt de businessclub een belangrijke rol. Daarmee is één 'factor van belang' uit de regio binnen handbereik. "We zien dat veel bedrijven in de regio samen met De Graafschap een stukje van hun mvo-beleid willen invullen", vertelt de algemeen directeur enthousiast. "Dit komt mooi terug in het initiatief 'De Heerenboeren'. Hierin heeft een aantal businessclubleden zich verenigd. Ze willen De Graafschap de komende jaren graag met een financiële injectie ondersteunen, maar daarvoor willen ze wel dat een gedeelte van het geld wordt besteed aan een maatschappelijk project in de regio."

"Voor het eerste jaar is gekozen voor de Special Olympics die hier in de Achterhoek worden georganiseerd. Waarschijnlijk is de openingsceremonie hier in het stadion. Ik vind 'De Heerenboeren' een mooi voorbeeld van hoe we samen iets voor elkaar krijgen. Vanuit De Graafschap stellen we aan ondernemers, bestuurders en andere betrokkenen de vraag: wat kan De Graafschap voor u betekenen?"

Playing for Success

De laatste jaren zijn er al verschillende maatschappelijke projecten en evenementen bij De Graafschap geweest. Er is een project waarop ze op De Vijverberg extra trots zijn: Playing for Success. De club is er meerdere jaren aan verbonden en het heeft succes. Het is een naschools programma voor kinderen van 9 tot 14 jaar. Om sociaal-emotionele redenen loopt het op school, soms tijdelijk, minder lekker dan je verwacht. Er komt niet uit wat erin zit. Playing for Success draagt bij aan een betere motivatie en meer zelfvertrouwen. Playing for Success neemt leerlingen mee naar een uitdagende en inspirerende plek buiten school. Ze doen er zoveel mogelijk positieve leerervaringen op. Ostendorp: "Ze werken samen aan spannende opdrachten in een echte wow-omgeving. Het is geweldig om te zien hoe de kinderen na een aantal bijeenkomsten hier vol zelfvertrouwen en vrolijk het stadion uitlopen! Voor deze kinderen wordt écht het verschil gemaakt op De Vijverberg."

Uitgestoken hand

De komende jaren wil De Graafschap, en in het bijzonder Hans Martijn Ostendorp, een nog grotere verbinder en inspirator in de Achterhoek zijn. "Dit doen we het liefst met zoveel mogelijk verschillende en enthousiast betrokken partijen uit de regio. Vanuit de club doen we dit met een uitgestoken hand. Dus heeft u een leuk maatschappelijk idee of project, dan kom ik graag een kop koffie bij u drinken. Zo maken we samen het verschil. Laat de naoberschap tot leven komen en samen gaan we D'RAN!"

www.degraafschap.nl

Oost-Gelderland Business nr 5 2017

» Coverstory Business Makeover: kick-start bij innovaties
» De win-win-gedachte van De Graafschap
» Column ETL Dales: verhoging tarieven box 2 en afschaffing dividendbelasting
» Business Flitsen - Achterhoek en Twente halen banden met Duitsland aan - Succesvolle inspiratiebijeenkomst
» Dirkzwager: Goed nadenken over de juiste samenwerkingsvorm
» Automotive nieuws: Mercedes - Vredestein - Renault - Volkswagen Polo - Continental - BMWi
» Column STRAIGHT Human Support: Wie het gemak niet zoekt, is lui
» Jong Management Achterhoek: persoonlijke en zakelijke groei
» Achterhoek Agenda 2020: SmartHub Talent Program van start in de Achterhoek
» VNO-NCW Midden: Aanbesteden moet gewoon weer leuk worden
» Gestapeld financieren: Wees zuinig op je tafelzilver
» RCT Gelderland: ICT-ontwikkelingen in de maakindustrie
» Column HAN: Smart Industry & Smart Business: rage of trend?
» Goma: investeren in toegevoegde waarde
» Column cbt Voor Resultaten: boekhouden volgens de lean methode
» The Hunting Lodge: een culinair paradijs
» Vergaderen zonder muren
» Jaarbeurs Utrecht: Utrechtse vibe brengt ons verder
» Business Flitsen - De Feestfabriek - Gamemiddag Lensink Gussinklo Makelaardij
Lees volledige uitgave online