Goma: investeren in toegevoegde waarde

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 5 2017De geplande uitbreiding van Goma


Investeren in toegevoegde waarde

Steeds meer maakbedrijven breiden hun takenpakket uit met dienstverlening. Zo ook Goma uit Hengelo (Gld), plaatwerkleverancier van onder andere metalen behuizingen en panelen. "Door kennis te vergaren over de marktsegmenten waarin onze klanten opereren, zijn we een betere gesprekspartner en kunnen we tot gerichte oplossingen komen", aldus algemeen directeur Foppe Atema.

Goma verzorgt het gehele productieproces voor plaatwerk op maat. Hiervoor worden eigentijdse productiemethodes toegepast, waarbij onder andere gebruik wordt gemaakt van CNC-ponsen, lasersnijden en kanten, lassen, poedercoaten en assemblage. Ook biedt Goma kwaliteitsverhogende en kostenbesparende mogelijkheden op het gebied van werkvoorbereiding en transport. In de afgelopen tien jaar is het bedrijf getransformeerd van een toeleverancier naar een dienstverlenende toeleverancier. Van het begin van de orderstroom tot en met het afleveren; Goma denkt mee met de klant gedurende het gehele ontwikkelproces.

Toegevoegde waarde

"In de afgelopen tien jaar hebben we flink geïnvesteerd om toegevoegde waarde aan onze klanten te kunnen bieden", vertelt Atema. "Onze (account)engineers komen steeds vaker in een eerder stadium van de productontwikkeling bij de klant aan tafel zitten. Wanneer nieuwe klanten hun wensen kenbaar maken, of wanneer bestaande klanten bezig zijn met nieuwe productontwikkelingen, kunnen deze engineers meedenken over hoe onze halffabricaten uit dunne metaalplaat het beste kunnen worden gemaakt. De nieuwste plaatwerkmachines bieden steeds weer nieuwe mogelijkheden. Naast de maakbaarheid van het product kijken we ook naar kostenefficiëntie." Goma beschikt bovendien over state-of-the-art kennis en veel ervaring op het gebied van plaatbewerking. Atema: "We werken voor zes verschillende marktsegmenten met elk hun eigen markteigenschappen. Door onszelf te verdiepen in deze marktsegmenten, hebben we meer inzage in de problemen en uitdagingen waar onze klanten tegenaan lopen. Dat maakt ons tot een betere gesprekspartner waardoor we tot gerichte oplossingen komen. En omdat verschillende klanten om verschillende oplossingen vragen, breiden we onze kennis verder uit."

Logistieke meerwaarde

De toegevoegde waarde van Goma beperkt zich niet tot het ontwikkelingsstadium van een product. Ook aan het eind van de orderstroom kan het bedrijf meer voor haar klanten betekenen. Atema: "Voorheen lag de focus op de verkooporders. Tegenwoordig is Goma voor zo'n zeventig procent een prognose gedreven bedrijf. De dagelijkse afroepen moeten vaak de dag erna, en soms zelfs op de dag zelf worden geleverd. Om dit te kunnen bewerkstelligen, hebben we het ERP-pakket aangepast. Nu kunnen de wekelijkse prognoses automatisch worden ingelezen. Via de planning worden deze prognoses verwerkt in de dynamische 'shopfloor control'." Daarnaast kan Goma nu ook 'kitten': orderpikken en samenstellen in een specifieke verpakking. Dit heeft het bedrijf een nominatie voor de 'Dutch Industrial Supplier & Customer Award 2017' in de categorie 'Best Logistics Supplier' opgeleverd.

Uitbreiding

De investeringen die Goma de afgelopen jaren heeft gedaan, hebben er mede voor gezorgd dat het bedrijf sinds 2013 een groeilijn van ongeveer acht procent per jaar heeft. Onlangs is Goma genomineerd voor de FD Gazellen Award 2017. Voorheen werd Goma al uitgebreid tot een oppervlakte van 13.000 m2. Als het aan Atema ligt, zal daar de komende jaren nog eens 7.000 m2 bij komen. "Goma gaat een mooie toekomst tegemoet. Als ik later van mijn pensioen mag gaan genieten, kan ik met volle tevredenheid terugkijken naar dit succesvolle bedrijf."

www.goma.nl

 

Oost-Gelderland Business nr 5 2017

» Coverstory Business Makeover: kick-start bij innovaties
» De win-win-gedachte van De Graafschap
» Column ETL Dales: verhoging tarieven box 2 en afschaffing dividendbelasting
» Business Flitsen - Achterhoek en Twente halen banden met Duitsland aan - Succesvolle inspiratiebijeenkomst
» Dirkzwager: Goed nadenken over de juiste samenwerkingsvorm
» Automotive nieuws: Mercedes - Vredestein - Renault - Volkswagen Polo - Continental - BMWi
» Column STRAIGHT Human Support: Wie het gemak niet zoekt, is lui
» Jong Management Achterhoek: persoonlijke en zakelijke groei
» Achterhoek Agenda 2020: SmartHub Talent Program van start in de Achterhoek
» VNO-NCW Midden: Aanbesteden moet gewoon weer leuk worden
» Gestapeld financieren: Wees zuinig op je tafelzilver
» RCT Gelderland: ICT-ontwikkelingen in de maakindustrie
» Column HAN: Smart Industry & Smart Business: rage of trend?
» Goma: investeren in toegevoegde waarde
» Column cbt Voor Resultaten: boekhouden volgens de lean methode
» The Hunting Lodge: een culinair paradijs
» Vergaderen zonder muren
» Jaarbeurs Utrecht: Utrechtse vibe brengt ons verder
» Business Flitsen - De Feestfabriek - Gamemiddag Lensink Gussinklo Makelaardij
Lees volledige uitgave online