Lijstenmakerij Martin: sociaal ondernemen is onze bedrijfsbasis

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 6 2017


Martin Morsink


Ieder mens telt en verdient het om in zijn kracht gezet te worden. Vanuit deze filosofie combineert sociaal-ondernemer Martin Morsink zijn twee passies: lijsten maken en werken met mensen met een 'afstand tot de arbeidsmarkt'. Hij heeft zijn lijstenmakerij in Neede zo ingericht dat deze doelgroep zich er als een vis in het water voelt! Mede dankzij hen gaan de (sier)lijsten van Lijstenmakerij Martin heel Europa door.

Tekst Niek Arts Fotografie Marcel Krijgsman


In 2010 nam Martin Morsink de lijstenmakerij van zijn toenmalige werkgever over en doopte het om tot Lijstenmakerij Martin. "Vanaf dat moment speelde ik al met het idee om nog intensiever met deze groep kwetsbare mensen te gaan werken. Ze verdienen een begripvolle werkomgeving. Dat is nu het 'sociale gedeelte' van mijn onderneming geworden." In de lijstenmakerij werken mensen in verschillende disciplines zoals: werkervaringsplekken, dagbesteding, stages en re-integratietrajecten richting regulier werk. Dit sluit goed aan op de slogan: lokaal werk, sociaal sterk. Morsink werkt nu intensief samen met verschillende scholen in het voorgezet speciaal onderwijs, re-integratiebureaus, de Sociale Dienst Oost Achterhoek, de gemeente Berkelland, regionale zorgaanbieders en het UWV. De begeleiding wordt betaald uit de inkomsten van de lijstenmakerij en met een stukje subsidie van de gemeente

 

Het zit in het bloed

Maar hoe is het allemaal begonnen? Er werken nu méér dan dertig mensen uit deze doelgroep in Morsinks bedrijf. Onder zijn kundige leiding leren ze een ambachtelijk vak en ervaren de dynamiek van de werkvloer. Voordat Morsink aan de slag ging in de lijstenmakerij werkte hij in de zorg. Hij heeft de opleiding sociaal pedagogisch werk afgerond en daarna anderhalf jaar als groepsleider op een leefgroep met deze doelgroep gewerkt. Met andere woorden: hij kent zijn werknemers goed. Morsink: "Toen ik achttien jaar geleden in de lijstenmakerij begon, zei ik tegen mijn vriendin: 'zo houd ik dit niet mijn hele leven vol'. Ik miste het samenwerken met mensen. We verwelkomde toen al stagiairs uit het speciaal onderwijs. Vanwege mijn opleidingsachtergrond ging ik ze begeleiden. Daar haalde ik wél het stukje extra voldoening uit. Het is geweldig om met deze groep aan de slag te gaan. Al snel wist ik, op deze voet wil ik verder. Dit geeft zoveel energie, dat ik met plezier iedere dag om zes uur weer aan de slag ga!"

Deze manier van werken heeft Morsink doorgezet toen hij de lijstenmakerij overnam. De combinatie van werkzaamheden bracht hem zoveel dat hij in de loop van 2014 hardop ging dromen van een echte sociale onderneming. Dit werd verder aangewakkerd toen bleek dat zijn zoontje een vorm van autisme heeft. "Je vraagt je dan af waar hij straks als hij 17 of 18, is gaat werken. Waar bieden ze hem de ruimte, rust en regelmaat die hij nodig heeft?" Toen de overheid in 2014 besloot langzaamaan de sociale werkplaatsen te sluiten, kwam alles in een stroomversnelling. Morsink: "Ik heb toen mijn gedachtegangen over de toekomst van een 'sociale lijstenmakerij' op papier gezet en verder concreet gemaakt."



Vier jaargetijdenplan

Voor zijn plan spiegelt Morsink zich aan de vier jaargetijden. Hij pakt de re-integratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt concreet aan. In één jaar worden er vier stappen gezet, net zoals de seizoenen van het jaar. Het belangrijkste is dat er ruimte is om fouten te maken. Tijdens een werkbezoek van de wethouder kwam het plan ter sprake. Morsink: "De wethouder zag er wel wat in en van het één kwam het ander. Waarop we met regionale zorgaanbieders om de tafel zijn gaan zitten. Hier is in samenwerking met de gemeente Berkelland en zorgaanbieder Zozijn een concreet plan met pilot uitgekomen. De pilot was het afgelopen jaar een succes. Voor komend jaar gaan we het plan binnen de pilot verder finetunen." Inmiddels is er al wel een raamovereenkomst getekend tussen de gemeente Berkelland, Morsink en Zozijn.

Waar staan het plan en de aanpak van Morsink precies voor?

"De 'winterperiode' is in mijn visie de wenperiode. Er is volop ruimte om te wennen aan het werkende leven en alles wat daarbij komt kijken. Je komt steeds meer in het werkritme en leert wat er verwacht wordt op het werk. Het sociale aspect, zowel thuis als op het werk, is heel belangrijk. Dit heeft grote invloed op elkaar, het hele plaatje moet kloppen. Als de balans gevonden is, zijn we drie maanden verder. De lente begint: je groeit binnen ons bedrijf. Je bent gewend aan het ritme en neemt al meer verantwoordelijkheden, langzaam schroeven we werkritme iets op. Je krijgt het gevoel erbij te horen en het verschil te maken. Het zelfvertrouwen en de motivatie groeien."

"De 'zomerperiode' kenmerkt zich door stabiliteit, soms gaat er nog iets mis, maar dat is niet erg. Je gaat je nu echt ontwikkelen. Je doet bijvoorbeeld een BHV-cursus of haalt het heftruckcertificaat. Je bent klaar voor de laatste stap. In de 'herfstperiode' stoom je jezelf klaar voor een reguliere baan. Samen met je jobcoach kijk je naar een geschikte baan bij een bedrijf dat bij je past. Het afgelopen jaar ben je gegroeid en stroom je door naar een baan met een toekomst die bij jou past."



Dynamiek op de werkvloer

De wereld gaat steeds sneller en er wordt steeds meer verwachten van mensen, ook op de werkvloer. Een grote groep werknemers loopt hier, eventueel tijdelijk, op vast. "Zij zijn meer dan welkom in ons bedrijf", vertelt Morsink. "Je mag hier zijn wie je bent. We hebben meer tijd en kijken waar de sterke punten van iemand liggen. Bij ons is er de ruimte om te wennen aan de dynamiek op de werkvloer. Na dit werkervaringstraject weten we precies wat voor een begeleiding er nodig is, zodat toekomstige werkgevers hier gelijk mee aan de slag kunnen. Dit geldt vooral voor de mensen die het re-integratietraject volgen. Het is de bedoeling dat zij na een jaar instromen of teruggaan naar een detacheringsplek."

"Verder hebben we werknemers via de gemeente in dienst. Zij werken hier in een veilige, beschutte omgeving. Deze doelgroep heeft een grotere afstand tot de arbeidsmarkt en doet bijvoorbeeld inpakwerk en kleine ondersteunende werkzaamheden. We begeleiden deze mensen intensief. Ze geven daar heel veel voor terug. Het mooiste is dat je ze ziet groeien, dat ze hun leven beter voor elkaar hebben en met plezier komen werken. Dat geeft mij energie!"

Bedrijf op ingericht

"Ik ben er klaar voor", dat hoort Morsink na een jaar het liefst van zijn werknemers. Om dit te bereiken is het bedrijf helemaal ingericht op de doelgroep. Dit betekent wel dat het bedrijf op een andere manier gerund wordt. Er wordt begripvol leiding gegeven. De begeleiding gaat niet altijd van een leien dakje. Dit realiseert Morsink zich heel goed. "Onze werknemers kunnen snel van slag zijn, dingen niet direct oppikken of soms even heel boos worden. Maar dat weten wij hier. Van ons vraagt dat geduld. Ik praat regelmatig een kwartier met iemand over dat de avond daarvoor de lamp in de gang van zijn huis knipperde. Zoiets houdt ze bezig en dat nemen ze letterlijk mee naar het werk. Toch zitten er meer voor- dan nadelen aan. Het is enorm dankbaar, de persoonlijkheden van mensen zie je echt opbloeien. Belangrijk daarbij is dat je op een begrijpelijke en rustige manier leiding geeft, zo bereik je het meest. En is er een keer een conflict? Dan neem ik de tijd het direct uit te praten. Zo blijven we ons allemaal ontwikkelen."



Verrijking van je bedrijf

"Met mijn onderneming wil ik laten zien dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt óók het verschil kunnen maken. Ze hebben hun eigen kwaliteiten die een bedrijf verder helpen. Dat zie ik in mijn eigen onderneming, maar ook bij bedrijven waarmee we samenwerken. Ze voegen echt iets unieks toe. Het is een geweldige groep mensen om mee te werken. Daarom hoop ik dat andere ondernemers in de Achterhoek serieus kijken naar deze doelgroep als werknemer. Ik vind dit zo belangrijk dat ik collega-ondernemers graag help. Ze mogen mij altijd contacten voor meer informatie. Verder kijken we hoe we onze manier van werken kunnen vastleggen in een werkprotocol. Dat protocol delen we daarna graag met andere ondernemers. Dit is belangrijk: want zowel ondernemers als deze unieke groep werknemers verdienen het!"

www.lijstenmakerijmartin.nl
T: 0545-221864

 

 

delen:

Oost-Gelderland Business nr 6 2017

» Coverstory WSP Achterhoek: Een geschikte kandidaat voor iedere werkgever
» Bach Vitaliteitscoaching: van vitaliteit naar duurzame inzetbaarheid
» Lijstenmakerij Martin: sociaal ondernemen is onze bedrijfsbasis
» at.groep: achterhoekse werkgevers, wat doen jullie met de Participatiewet?
» Sientje Hulp met Zorg: zorg verlenen vanuit een sociaal hart
» VNO-NCW Midden: De arbeidsmarkt houdt zich niet aan dorps- of stadsgrenzen
» Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018: genieten van sport en een plek in de maatschappij
» Het sociale gezicht van De Graafschap, eigenlijk heel normaal!
» VNO-NCW Midden: sterk bedrijfsleven voor een vitale gemeente
» Business Flitsen - Tragter Groep neemt diensten over - Gelderland duurzaamste tuinbouwregio van Europa
» Overname Broekhuis Automatisering door ICT Spirit
» Jong Management Achterhoek: goede voornemens
» Lelystad Airport verdeelt ondernemers in de regio
» Econoom Herman Wijffels: Het moet radicaal anders
» Column ETL Dales: een goed 2018 gewenst!
» Carwash & Co: golflengtes blijven afstemmen
» Familiebedrijven: weg met de bescheidenheid
» Achterhoek Onderneemt Duurzaam: mouwen opstropen voor de toekomst
» Hotel Landgoed Ehzerwold: de zorg zit gebakken in de stenen
» Havezathe Carpe Diem: buitengewoon vergaderen in het rustieke Montferlandse land
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by