Achterhoek Onderneemt Duurzaam: mouwen opstropen voor de toekomst

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 6 2017

 

Rinus Smet

Achterhoekse bedrijven willen in 2030 energieneutraal zijn: een ambitieus voornemen. De gemeenten en provincie Gelderland ondersteunen dit. Bedrijven verbruiken nu 55 procent van het aardgas en 70 procent van de elektriciteit in de regio. Met relatief kleine aanpassingen kan dit op korte termijn met 16 procent worden teruggeschroefd. Zoveel mogelijk zelfvoorzienend worden en nog liever energieleverend, is de volgende stap. Het ondernemen van de toekomst houdt echter veel meer in dan energiemaatregelen treffen. Rinus Smet, een van de initiatiefnemers, schetst een perspectief.

Tekst: Susan Heimplaetzer, Achterhoek2020 Fotografie: Guido Bogert

 

Ondernemen van de toekomst

Wat is volgens Smet de crux van deze campagne? "Bewustwording! Het ondernemen van de toekomst wijkt fundamenteel af van hoe het nu gaat. Energieneutraal produceren is maar één aspect van die verandering, al is het wel heel belangrijk. Klanten van nu zijn goed geïnformeerd en kritisch; zij verlangen transparantie over de impact van jouw bedrijf op het milieu. Daarnaast worden ze enthousiast als ze zien dat een bedrijf waarde toevoegt: denk aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, betrokkenheid bij de mensen om je heen en in stand houden of zelfs verbeteren van de leefomgeving. Let dus op dat je verdienmodel bij de tijd blijft."

Energiescan

In 2013 startte een pilot in Ruurlo, waaraan 33 van de 60 bedrijven deelnamen. Zij konden met een investering van gemiddeld 30.000 euro per bedrijf een grote stap voorwaarts maken. De pilot is nu uitgegroeid tot een regiobrede campagne in samenwerking met Achterhoek2020, met als overkoepelend doel een sterke, innovatieve, duurzame en generatiebestendige Achterhoekse economie met volop werkgelegenheid. Wat gaat er gebeuren? De ambitie is om zo'n 2.300 bedrijven te stimuleren tot energiebesparing en te zorgen dat zij in ieder geval de wettelijk verplichte maatregelen nemen. Bedrijven die meer dan 50.000 kWh elektriciteit en 25.000 m3 aardgas verbruiken, zijn verplicht aan bepaalde eisen te voldoen. Kleinere bedrijven hebben een 'zorgplicht' om verspilling tegen te gaan.

Achterhoek Onderneemt Duurzaam

AOD is een initiatief van Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek (SIKA) en ondersteunt ondernemers om hun bedrijf op het gebied van energiebesparing een flinke stap verder te brengen. Onderzoek met de Duurzaam Ondernemen en Energiescan (DOE) of de minder omvangrijke MKB Energy Check Up (voor detailhandel, horeca en kantoren) is kosteloos, evenals advies en begeleiding op maat. De campagne loopt van 2018 tot 2021 en richt zich behalve op individuele ondernemers ook op bedrijvenparken als geheel. SIKA en VNO-NCW Achterhoek staan aan het roer, gemeenten en provincie dragen bij. De Achterhoek is hiermee koploper in Gelderland.

'Zet je bedrijf op voorsprong'

De campagne draait dus niet alleen om energiemaatregelen. Smet: "Wij zeggen: 'Zet je bedrijf op voorsprong'. Grondstoffen raken uitgeput; zorg dus dat je de circulaire economie omarmt, waarbij jouw product in zijn geheel of in onderdelen opnieuw kan worden gebruikt en opgenomen in de kringloop van grondstoffen. Realiseer je daarnaast dat 'in je eentje ondernemen' binnenkort echt verleden tijd is. Er is meer kennis buiten, dan ín jouw bedrijf. Werk samen, gebruik de kennis van anderen en deel jouw kennis met hen. Alleen op die manier blijf je overeind." De DOE-scan kijkt daarom behalve naar energieverbruik ook naar zaken als missie/visie, leiderschap, samenwerken in de keten, HRM-beleid, marketing, afval en toegevoegde waarde voor omgeving en gezondheid.

MEER INFORMATIE?

Kijk op www.achterhoekonderneemtduurzaam.nl of neem contact op met Rinus Smet, r.smet@achterhoekonderneemtduurzaam.nl, telefoon 06 ? 23 96 04 50.

 

delen:

Oost-Gelderland Business nr 6 2017

» Coverstory WSP Achterhoek: Een geschikte kandidaat voor iedere werkgever
» Bach Vitaliteitscoaching: van vitaliteit naar duurzame inzetbaarheid
» Lijstenmakerij Martin: sociaal ondernemen is onze bedrijfsbasis
» at.groep: achterhoekse werkgevers, wat doen jullie met de Participatiewet?
» Sientje Hulp met Zorg: zorg verlenen vanuit een sociaal hart
» VNO-NCW Midden: De arbeidsmarkt houdt zich niet aan dorps- of stadsgrenzen
» Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018: genieten van sport en een plek in de maatschappij
» Het sociale gezicht van De Graafschap, eigenlijk heel normaal!
» VNO-NCW Midden: sterk bedrijfsleven voor een vitale gemeente
» Business Flitsen - Tragter Groep neemt diensten over - Gelderland duurzaamste tuinbouwregio van Europa
» Overname Broekhuis Automatisering door ICT Spirit
» Jong Management Achterhoek: goede voornemens
» Lelystad Airport verdeelt ondernemers in de regio
» Econoom Herman Wijffels: Het moet radicaal anders
» Column ETL Dales: een goed 2018 gewenst!
» Carwash & Co: golflengtes blijven afstemmen
» Familiebedrijven: weg met de bescheidenheid
» Achterhoek Onderneemt Duurzaam: mouwen opstropen voor de toekomst
» Hotel Landgoed Ehzerwold: de zorg zit gebakken in de stenen
» Havezathe Carpe Diem: buitengewoon vergaderen in het rustieke Montferlandse land
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by