Artikel

05-05-2021 13:15

Grensland College verbindt hoger onderwijs en Achterhoekse werkgevers


De Achterhoek heeft een uitdaging. Leergierige werknemers en studenten trekken naar het Westen. Zij kunnen worden behouden door sector breed hbo-onderwijs in de regio aan te bieden. Dat is precies wat het Grensland College vanaf september gaat doen. Hiermee krijgen werkgevers passend gekwalificeerd personeel. "Zo waarborgen en versterken we de positie van de Achterhoek en het bedrijfsleven en organisaties", aldus projectmanager van het Grensland College Alexander van der Graaff.

 

De Achterhoek is een krimpregio. Overheden, onderwijs en ondernemers willen het tij keren en de trek uit de regio een halt toeroepen. Het gebied heeft zijn inwoners veel te bieden: natuur, ruimte en werkgele-genheid in belanghebbende industrieën en internationaal opererende bedrijven. Maar geen hbo-opleidingen die hierop aansluiten.

Win-win

Uitgebreid onderzoek onder studenten en werkgevers toonde aan dat er behoefte is aan werknemers op het niveau tussen mbo 4 en hbo-bachelor. Kortdurende en praktijkgerichte deeltijd hbo-opleidingen, lijkt de uitweg uit de impasse. "We nodigen mensen hiermee uit om te blijven en niet naar het Westen te vertrekken", aldus projectmanager Alexander van der Graaff. Hij ziet hierin een kans om de toekomst van de bedrijven in de Achterhoek en de grensregio als geheel te waarborgen. "Een win-win situatie."

Achterhoek toekomstbestendig

"Er zit zoveel potentie in onze regio", meent Van der Graaff. "Neem alleen al het grote aantal waardevolle bedrijven dat hier is gevestigd. Ze zitten te springen om goed geschoold personeel, niet alleen op uitvoerend maar ook op midlevel-management niveau." Onder de paraplu van het Grensland College starten onderwijsinstellingen HAN en Saxion, ondersteund door het regionale Graafschap College, kortlopend hbo-onderwijs in Winterswijk en Ulft. Begin september beginnen twee praktijkgerichte, tweejarige deeltijdopleidingen: Management en Gebouwgebonden Installatietechniek. In de toekomst zullen er naar behoefte van de markt meer opleidingen worden gestart en zal connectie worden gemaakt met Duitsland. "Niet alleen om werknemers de kans te geven zich verder te ontwikkelen, maar ook om onze bedrijven en onze grensregio futureproof te maken."

Gastdocenten uit en leren én de praktijk

Colleges worden gegeven in het Raadhuis in Winterswijk en in het CIVON in Ulft, maar de meeste kennis wordt opgedaan in de praktijk, bij bedrijven en organisaties in de Achterhoek. Met deze opleidingen op niveau 5 kunnen werknemers in deeltijd leren en de praktijkgerichte kennis meteen toepassen in hun werk. Na 2 jaar krijgt de geslaagde student een Associate degree. "Het kleine broertje van de hbo-bachelor", legt Van der Graaff uit. Het verschil zit in de praktijkscholing en de duur. Studenten zien innovaties, leren van internationale projecten, kunnen beter coachen op de werkvloer en begrijpen hoe innovatieve en duurzame techniek in de bouw wordt toegepast. "Ervaren toppers in het bedrijfsleven delen als gastdocent hun kennis met de studenten", vertelt Eva Folkerts, marketing manager Grensland College enthousiast. "Onder andere Marel Meat, Kaak, Bronkhorst High-Tech en Binx Smartility geven een kijkje in de keuken, denken mee of faciliteren projectruimte."

Medewerkers met innovatiekracht

Van der Graaff benadrukt het belang van deze praktijkgerichte hbo-opleidingen voor bedrijfsleven en organisaties. "De nieuwe hbo'ers brengen vanuit hun studie frisse ideeën binnen, passen waardevolle theorie direct toe in de praktijk, sturen operationele teams beter aan, voeren complexere taken uit en communiceren doelgericht. De afgestudeerden kunnen meteen een waardevolle plek in de organisatie innemen en een bedrijf of organisatie van binnenuit innoveren om toekomstbestendig te blijven. Hiermee verbinden we onderwijs en de arbeidsmarkt structureel."

Doe mee!

Alexander van der Graaff nodigt Achterhoekse werkgevers uit om mee te doen. "Alleen samen zorgen we ervoor dat de Achterhoek floreert en waardevolle werknemers en werkgevers in dit mooie gebied blijven." Meld uw ambitieuze medewerkers dus aan voor een opleiding. Of als gastdocent en laat uw vaktoppers kennis overdragen. Geef een rondleiding door uw mooie bedrijf of stel een ruimte ter beschikking voor projecten.


Neem contact op met Alexander van der Graaff: via 06-10449391 of a.vandergraaff@grenslandcollege.nl. En check grenslandcollege.nl voor meer informatie.

Foto: Ondertekening intentieovereenkomst met vlnr Yvonne de Haan (HAN), Mirjam Koster (Graafschap College) en Timo Kos (Saxion)

 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by