Artikel

06-12-2021 13:25

Toename huizenprijzen in Gelderland opent deuren voor (startende) ondernemers

In Gelderland is de huizenprijs in de afgelopen maanden/het afgelopen jaar flink toegenomen, blijkt uit cijfers van het CBS. De 19,9% stijging ten opzichte van vorig jaar levert de provincie zelfs een 3e plek op, na Flevoland (21,9%) en Drenthe (21,8%). Slecht nieuws voor starters die hun hoop hebben gevestigd op een mooi appartementje in de achterhoek, maar de ondernemende Gelderlander kan hier nog weleens zijn voordeel mee doen. En wel in de vorm van startkapitaal. 

Startkapitaal in Gelderland
Stel, je bent ondernemer met de ambitie om een kledingzaak te beginnen. Hoewel je over genoeg eigen middelen beschikt om voor een X aantal maanden een pand te kunnen huren, zijn je financiën ontoereikend voor inkoop en personeel. In dat geval heb je een paar mogelijkheden. Je kunt blijven sparen en daarmee de droom uitstellen. Je kunt bij de bank aankloppen voor een lening, wat zeker voor startende ondernemers een traag en moeizaam proces is. Of je kunt je startkapitaal uit de overwaarde van je huis halen. 

Wat is overwaarde?
Overwaarde is het verschil tussen de hypotheeklast en de waarde van je woning. Wanneer de verkoopprijs van je woning bijvoorbeeld €300.000 bedraagt en je hebt op dat moment nog een hypotheek van €250.000 openstaan, dan heb je een overwaarde van €50.000.
Er zijn verschillende manieren waarop overwaarde kan ontstaan. Ten eerste door simpelweg je hypotheek af te lossen. Daarnaast groeit je overwaarde mee met de waarde van het huis. Je kunt dit zelf beïnvloeden door bijvoorbeeld een dakkapel aan te leggen. Maar in de oververhitte huizenmarkt van vandaag stijgt de huizenprijs ook automatisch, met het tikken van de klok.

Ben je benieuwd wat de overwaarde op jouw woning is? Op de WOZ-beschikking die je jaarlijks van de gemeente ontvangt staat een schatting van de waarde van je huis. Bij de hypotheekverstrekker kun je de hoogte van je hypotheek inzien. Door de hypotheeklast van de woningwaarde af te trekken, bereken je de overwaarde (of onderwaarde) van je woning.

Hoe kun je overwaarde opnemen?
Is de uitkomst van de som positief, dan is de volgende stap het opnemen van je overwaarde, want met overwaarde zelf kun je geen facturen betalen of salaris uitkeren. Op dit moment staat het geld nog vast in de stenen. Het is dus zaak om deze overwaarde eerst te verzilveren, zoals ze dat zo mooi zeggen. Ook hier zijn weer een aantal opties voor.

Huis verkopen en overwaarde opnemen
Door je huis te verkopen voor de prijs die ervoor staat, speel je de overwaarde vrij. Maar goed, waar ga je dan wonen? Nou, bijvoorbeeld in een huurhuis of een goedkopere woning! De overwaarde kun je dan vrijuit gebruiken als startkapitaal voor je onderneming.

Tweede hypotheek afsluiten
Het is ook mogelijk om je overwaarde op te nemen zonder de drastische bijkomstigheid van een verhuizing. Je kunt je hypotheek verhogen, of een tweede hypotheek, krediethypotheek of verzilverhypotheek afsluiten. Neem contact op met een hypotheekadviseur van de bank of een onafhankelijke hypotheekadviseur om jouw unieke situatie voor te leggen en een weloverwogen keuze te maken.

 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by