Artikel

18-05-2022 07:45

Te weinig vakmensen? Ondernemer, je kunt er zelf iets aan doen!

Het grote tekort aan technisch personeel is in de hele Achterhoek enorm merkbaar. En dit gaat door de uitstroom van gepensioneerden in de nabije toekomst alleen maar groter worden. De Achterhoek Monitor is hier (pijnlijk) duidelijk over. Daarnaast gaan de technische ontwikkelingen tegenwoordig zo snel, dat die voor een gemiddeld MKB-bedrijf nauwelijks meer zijn bij te benen. De productiviteit, innovatiekracht en winstgevendheid in de maakindustrie staan daardoor flink onder druk. "Als wij onze maakindustrie gezond willen houden, dan is werken zoals we dat nu doen niet meer voldoende. De oplossing voor deze issues ligt voor een groot deel in meer diversiteit van het personeel dat we aantrekken", aldus Carolien Nijhuis.

Tekst: Susan Heimplaetzer, 8RHK ambassadeurs


Diversiteit, de onbekende succesfactor

Uit vele onderzoeken blijkt dat maakbedrijven die actief werken aan diversiteit en inclusiviteit, winstgevender en productiever zijn en meer innovatiekracht hebben. Meer vrouwen en nieuwkomers in de maakindustrie aantrekken kan bovendien de schaarste in vakmensen terugbrengen.

Hoe krijgen we dit voor elkaar? Techniek blijkt nog steeds de associatie met 'mannelijk' op te roepen. Hoe wij deze perceptie van techniek ombuigen is dus allesbepalend, zegt Carolien. "Mannen kijken vaak meer naar de inhoud van de techniek, de technische details en hoe iets werkt. Vrouwen zijn meer omgevingsgericht: wat kun je met die techniek en wat voor problemen los je ermee op? Heb het dus ook daarover met meiden als die overwegen voor een technische opleiding te kiezen. En vooral ook met hun moeders, want die bepalen voor het merendeel de beroepskeuze van dochters. Het wordt tijd om het idee dat techniek vies, saai of gevaarlijk is definitief los te laten. Vrouwen kunnen naast vakvrouw ook goede teamleiders en managers in een technisch bedrijf zijn. Zij zijn vaak uitstekend in staat om bijvoorbeeld voor een goede planning, de juiste communicatie en efficiency zorgen."

De mens op één

Carolien stopt veel energie in de zorg voor een diverse en inclusieve bedrijfscultuur. "Ik zie dat als de belangrijkste voorwaarde voor een gezonde economische positie. Want wie zich veilig en gezien voelt, presteert beter, leert beter, is productiever en bovendien trouw aan het bedrijf", zegt ze. Ondanks de personeelskrapte lukt het Carolien nieuwe medewerkers aan te nemen en is er weinig verloop binnen haar bedrijf. Zij werkt vaak met open sollicitaties, waarbij ze meer naar iemands leerpotentieel en gedrag kijkt, dan naar opleiding en ervaring. Met behulp van onder andere MKB Idee spant ze zich daarnaast in om een lerende organisatie neer te zetten, waar mensen het beste uit zichzelf halen. Waar mensen van alle achtergronden zichzelf kunnen zijn, waar diversiteit gewoon is en waar geen macho- of angstcultuur heerst. Dat dit niet bij woorden blijft, blijkt uit de onderscheiding 'Beste MVO-bedrijf van Winterswijk' die Nijhuis Group in februari 2022 ontving.

Rolmodel

Onbekend maakt onbemind. "De meeste vrouwen die ik ken, zijn via omzwervingen in de techniek terecht gekomen", aldus Carolien. "Daarom is het nuttig dat techniekvrouwen zich als rolmodel presenteren, zoals ik dat met een groep andere vrouwen tijdens de week van de techniek van 4-15 april doe. Er zijn dan onder andere gastlessen voor jonge leerlingen, zodat meiden én jongens zien dat er genoeg vrouwen met een technisch beroep zijn. En dat dit dus heel gewoon is. Ik hoop dat onze bijdrage in de toekomst leidt tot meer diversiteit en dus tot een florerende maakindustrie!"

 

Carolien Nijhuis is Managing Owner van de Nijhuis Group in Winterswijk. Zij besloot in 2008, als jonge bedrijfskundige met vooral marketingervaring, terug te keren naar haar roots in Winterswijk. Daar ging zij een onzeker bestaan als ondernemer in de maakindustrie aan, door haar vader in de nichemarkt van ontharingskrabbers voor varkensslachterijen te helpen. Door hard en slim te werken, in het begin nog zonder medewerkers, lukte het om het eerste bedrijf Nijhuis MiTech BV vorm te geven. Na een bedrijfsovername van het metaal- en constructiebedrijf Ter Hart BV in 2018 was er al een mooi team van 15 vakmensen. Dit team is intussen uitgebouwd tot een professioneel bedrijf van 35 medewerkers en groeit gestaag door.

De Nijhuis Group bedenkt, maakt en realiseert samen met haar klanten maatwerkconstructies, zoals hekwerken, fitnessartikelen en bordessen. Daarnaast zijn klantspecifieke machinebouw en -onderdelen gemaakt van rubber, staal, rvs en aluminium voor de voedingsmiddelenindustrie, bouw en waterzuivering dagelijkse kost.
 

 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by