Column

07-12-2021 14:23

Column Marieke Bach: Zijn wie je werkelijk bent

Een vraag die ik alleen aan dierbaren of goede vrienden zou durven stellen is: "kun jij zijn wie je werkelijk bent?" Het is een gesloten vraag die gericht is aan jezelf en kan worden beantwoord met een simpele 'Ja' of 'Nee'. Het is ook nogal een confronterende vraag die dwingt om bij jezelf te rade te gaan. Hoe sta ik in het leven, wat maakt mij gelukkig en waar draag ik eigenlijk aan bij?


Dit soort vragen gaan we liever uit de weg. Het geeft een ongemakkelijk gevoel. We lopen liever mee met de massa, omdat we 'erbij' willen horen. Totdat we dreigen vast te lopen door gezondheidsproblemen, (arbeids)relatieproblemen of geldproblemen. We zijn vervreemd geraakt van onszelf, van onze kern en totaal uit balans. 'Kan ik zijn wie ik werkelijk ben' wordt dan ineens een essentiële vraag als thema op weg naar herstel.

In de tien jaar dat mijn bedrijf bestaat, zie ik dat degene die oprecht op zoek gaan naar het antwoord op deze vraag het sterkste in hun schoenen komen te staan. Ze hervinden grip op zichzelf, voelen wat positieve energie brengt en herontdekken hun ware aard en talenten waar ze dan voor gaan staan. Dit zijn ook de mensen (ongeacht hun achtergrond) die grote veranderingen doorvoeren in hun leven. Hun herstelproces is een leerweg geworden naar persoonlijke ontwikkeling en groei. Ik heb grote bewondering voor dit soort mensen en ken hun proces uit eigen ervaring. De essentie is dat ze durven te veranderen.

Dit zie ik als adviseur duurzame inzetbaarheid ook terug bij werknemers binnen organisaties. Sommigen worden verminderd inzetbaar doordat werkomstandigheden veranderen en de werkdruk alsmaar toeneemt. Ze voelen zich niet meer happy in hun werk, ervaren geen flow meer of zijn vastgelopen in een organisatiestructuur waarin ze zich niet meer herkennen. Doordat ze niet durven te veranderen, raken ze 'gevangen' in hun werk en leven.

Het langere tijd niet toegeven aan innerlijke wensen en behoeftes wordt dan een stress-bron dat kan leiden tot minder productiviteit, cynisch gedrag, pesten, een kort lontje, een ander ook niets gunnen, depressiviteit en zelfs een burn-out. Langdurige uitval dus.

Het is een wederzijdse verantwoordelijkheid van werknemer en leidinggevende om deze signalen op tijd te (h)erkennen en bespreekbaar te maken. Ieder menselijk leven is aan verandering onderhevig, zo zit ons systeem nu eenmaal in elkaar (rust roest toch?). Spreek het dus uit: wat zou jij anders willen in jouw werk. Wat kan beter. Welke talenten wil jij kunnen inzetten, waar ben jij aan toe? Misschien geloof je het niet direct, maar het onderzoeken van deze vragen oogst veelal bewondering en brengt al positieve energie. Mensen zullen je willen steunen. Het antwoord op deze vragen zal je dichter bij je ware aard, talenten en levensmissie brengen. Het resultaat? Rust, balans, positiviteit, vitaliteit, etc. Jij wordt wie je werkelijk bent!

Alvast aan de slag? Stel jezelf ieder jaar twee persoonlijke doelen: 1) stop met iets dat jou niets meer brengt. 2) Voer één verandering door dat alles beter laat stromen.


Marieke Bach, Adviseur Duurzame Inzetbaarheid

www.mariekebach.nl

 

 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by