Column

08-04-2016 11:13

Bespaar op rente- en bankkosten

Ondernemingen die extern gefinancierd zijn, hebben in de meeste situaties te maken met een bank. Banken hebben, mede door de crisis en reorganisaties, te kampen met toenemende werkdruk en verwachten tegenwoordig meer van de ondernemer. Er is een cultuuromslag binnen de banken gaande. Zorg dat u daar niet de dupe van wordt! 

Door Michel de Wolf BEc, Controller en vennoot MuldersGroep 

Kostenverhogende maatregelen ontstaan vaak doordat de ondernemer niet dezelfde taal als een bankmedewerker spreekt. Dit kan leiden tot miscommunicatie en onzekerheden. Verstandig in zo'n situatie is om een specialist de communicatie en gesprekken te laten voeren en met hem te sparren zodat u ook zelf een betere gesprekspartner wordt. Deze specialist hoort de kernpunten van uw onderneming en het gesprek te kennen. Een controller is zo’n specialist. Hij is opgeleid voor bedrijfseconomische zaken, waaronder financieringstechnische. Hij communiceert in vaktermen richting de bank. Denk hierbij aan rentabiliteit, solvabiliteit, rating, branches per bank, et cetera. Daarnaast behoort de controller te weten op welke manieren hij kan sturen om rente- en bankkosten te verminderen voor de ondernemer. Indien nodig kan hij daarvoor aanvullende overzichten en specificaties samenstellen waarvan hij weet dat ze voor de bank van belang zijn. 

Met andere woorden: Uw controller kost u geen geld, maar levert u geld op. Als u in zo’n situatie zit, is het raadzaam dat u zich goed voor laat lichten en uzelf niet onder laat sneeuwen. Vaak zijn er meer mogelijkheden dan u zelf denkt.

www.muldersgroep.nl
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by