Nieuws

06-11-2018 10:14

Personeelstekorten op Achterhoekse arbeidsmarkt verdwijnen niet vanzelf

Door de economische groei ontstaan tekorten aan personeel, ook in de Achterhoek. Dit tekort lost niet vanzelf op. Het vereist een inspanning van zowel werkzoekenden, werkgevers als andere arbeidsmarktpartijen. Dat zegt UWV over de situatie op de regionale arbeidsmarkt bij de publicatie Regio in Beeld.

UWV ziet nu al geruime tijd dat het aantal WW-uitkeringen daalt. ‘2019 moet het jaar zijn dat nog meer mensen gaan profiteren’, zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij UWV. ‘In slechte economische tijden zijn er minder kansen. We weten niet wanneer er een dip komt. Daarom moeten we juist nu samenwerken om mensen die langs de kant staan aan het werk te helpen.’

Aantal banen groeit in de Achterhoek minder hard dan landelijk
In 2018 groeit het aantal banen in de Achterhoek met 1,2% minder hard dan landelijk (1,9%). Doordat in 2019 de economie iets minder hard groeit, neemt ook het groeitempo van het aantal banen af. In de Achterhoek groeit het aantal banen in 2019 naar verwachting met 0,7% en landelijk met 1,4%. Eind 2019 zijn er in de Achterhoek ruim 125.000 banen van werknemers.

Steeds meer vacatures in de Achterhoek moeilijk vervulbaar
Werkgevers in onder andere de industrie, zorg, bouw, ICT en transport hebben steeds meer moeite om personeel te vinden. In het hele land is er een tekort aan onder meer elektriciens, (gespecialiseerd) verpleegkundigen en vrachtwagenchauffeurs. Ook in de Achterhoek kunnen werkgevers veel vacatures voor deze beroepen moeilijk vervullen, evenals voor bijvoorbeeld CNC-verspaner en lasser.

In het tweede kwartaal van 2018 is de arbeidsmarkt als geheel in de Achterhoek krap, net als in de meeste andere arbeidsmarktregio’s. In regio’s met een krappe arbeidsmarkt is er relatief weinig aanbod van werkzoekenden in verhouding tot de vraag van werkgevers. Tussen beroepsklassen verschilt de spanning op de arbeidsmarkt. Voor geen enkele beroepsklasse is de Achterhoekse arbeidsmarkt meer ruim. Krapte is er op vooral voor technische beroepen en transport & logistieke beroepen. Voor ICT-beroepen is de markt zelfs zeer krap.

Partijen in de Achterhoek werken samen aan een goede match tussen werkzoekenden en werkgevers
De personeelskrapte lost niet vanzelf op. Het aanbod van werkzoekenden valt niet altijd een-op-een te matchen met de vraag van werkgevers. Het verkleinen van de mismatch vereist een inspanning van zowel werkgevers, werkzoekenden als andere arbeidsmarktpartijen.

UWV, gemeenten, werkgevers en opleiders in de Achterhoek organiseren bijvoorbeeld mogelijkheden voor zij-instroom voor vrachtwagenchauffeur, bij- en omscholing van ICT talent of een project om meer vrouwen op te leiden voor de installatietechniek.

Regio in Beeld
Regio in Beeld is de jaarlijkse publicatie van UWV die per arbeidsmarktregio inzicht biedt in de kansen en knelpunten voor werkzoekenden en werkgevers. Benieuwd naar regionale cijfers over banen, het aanbod van werkzoekenden, moeilijk vervulbare vacatures en oplossingen voor personeelstekorten? De rapporten en hun samenvattingen van alle 35 arbeidsmarktregio’s staan hier op werk.nl. Beknopte informatie per regio staat ook op de interactieve website https://regioinbeeld.uwv.nl/