Nieuws

29-11-2018 13:06

Dachser richt zich op duurzame lithium-ion technologie

Logistiek dienstverlener DACHSER wil tegen 2022 al het vervoerend materieel in zijn Europese magazijnen (ca. 6.000 stuks) vervangen door voertuigen die worden aangedreven door energiezuinige lithium-ionbatterijen.

In vergelijking met conventionele loodzuuraccu's gaat de lithium-ionvariant drie keer zo lang mee en is de oplaadtijd aanzienlijk korter. Dit verhoogt de flexibiliteit van het gebruik van voertuigen die met deze accu's uitgerust zijn en maakt het gebruik van speciale ruimtes voor het opladen van accu’s overbodig. De ruimte in de overslagterminals die hierdoor vrijkomt, kan worden gebruikt voor het laden en lossen van goederen. "Als je rekening houdt met de besparingen op de vermeden onderhouds- en schadekosten, omdat de accu's niet meer dagelijks uit het voertuig gehaald hoeven te worden om op te laden, dan heeft een lithium-ionvloot zichzelf vandaag al betaald", verklaart André Bilz, Team Leader Fleet Management Terminal Equipment bij DACHSER. 

De duurzame overstap is natuurlijk ook goed voor het milieu. Zo bevatten de conventionele accu's lood, een giftig zwaar metaal. Verder moeten zij na ongeveer 1.200 laadcycli worden vervangen. De lithium-ionaccu’s besparen energie. Dit komt neer op ongeveer 1.6 kilogram CO2 per voertuig, per jaar. Vermenigvuldig dat met 6.000 voertuigen en er ontstaat jaarlijks een besparing van 9,6 miljoen kilogram CO2.

"DACHSER investeert voortdurend in geavanceerde logistieke faciliteiten en apparatuur, wat uiteindelijk de kwaliteit van de dienstverlening ten goede komt", aldus Michael Schilling, COO Road Logistics. "Dit moderniseringsproject is een uitstekend voorbeeld van hoe winstgevendheid en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan, hetgeen uiteindelijk weer voordelen oplevert voor onze klanten."

Tegen 2022 wil DACHSER de nieuwe technologie in alle Road Logistics locaties implementeren. De overstap zal stapsgewijs gebeuren: vestigingen gaan beide technologieën niet tegelijk gebruiken. Lithium-iontechnologie is al met succes geïntroduceerd in diverse Duitse DACHSER vestigingen.