Nieuws

27-02-2019 16:31

Trainingen voor agrarisch ondernemers gemeente Aalten

In het buitengebied van Aalten is in het voorjaar van 2018 een ondersteunings- en adviesprogramma voor agrarisch ondernemers begonnen. Met verreweg de meeste agrarische ondernemers zijn door agrarisch coaches keukentafelgesprekken gevoerd over hun bedrijfssituatie en toekomstplannen. Het programma bevindt zich nu in de tweede fase: boeren die daar behoefte aan hebben, werken met één van de agrarische coaches door aan hun toekomst. Als vervolg van het project is nu ook een trainingsprogramma opgezet. Gemeente Aalten levert een financiële bijdrage.

Boeren en tuinders produceren ons voedsel. En ze verzorgen het landschap. Dat doen ze in het buitengebied van Aalten al eeuwen. Het lijkt allemaal vanzelfsprekend, maar is het niet. Zeker niet in deze tijd. Veel agrarische bedrijven staan onder druk. Het rendement loopt terug, de regelgeving verandert steeds weer. Veel boeren en boerinnen twijfelen over hun toekomst. Stoppen of doorgaan? Iets anders erbij gaan doen?

Uitdagingen
Gemeente Aalten is zich van de onzekerheden in agrarische gezinnen bewust. De keukentafelgesprekken hebben inzicht gegeven hoe de sector er anno 2018 voor staat en wat de uitdagingen zijn zoals ondernemers die ervaren. Dit is opgetekend in het rapport ‘Platteland Aalten in beweging’. De gemeente Aalten is positief over de resultaten van het project, de grote deelname en de waardering vanuit de deelnemers voor dit initiatief.

Breed trainingsprogramma
In het rapport zijn aanbevelingen opgenomen waarmee de agrariërs verder kunnen werken aan hun toekomst. Een van de aanbevelingen is het aanbieden van een trainingsprogramma rond de onderwerpen die tijdens de gesprekken naar voren zijn gekomen. Gemeente Aalten draagt financieel bij aan de trainingen. De boeren kunnen, met een beperkte eigen bijdrage, de volgende trainingen volgen:

•    Hoe houd ik mijn motivatie in moeilijke marktomstandigheden?
•    Bedrijfsopvolging. Er is een opvolger, maar hoe pak je het dan goed aan?
•    Verdienmodellen. Mogelijkheden om tot een beter rendement van het bedrijf te komen
•    Partners in het bedrijf; communicatie en besluitvorming
•    Mijn toekomst, hoe bepaal ik een koers waar ik weer in kan geloven?
•    Leven na bedrijfsoverdracht of bedrijfsbeëindiging. Hoe geef ik mijn leven nieuwe inhoud?

Aanmelden tot 8 maart
Geïnteresseerde boeren kunnen zich tot 8 maart aanmelden. Uitgebreide informatie is te vinden op de website van Monique te Kiefte, die samen met Rob Huinink, Wim Korsten en Lizanne Roeleven de trainingen gaat verzorgen: www.tekieftecoaching.nl/project-aalten/trainingen.
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by