Nieuws

02-04-2019 10:27

4500 slimme masten in Bronckhorst geplaatst

Begin december zijn we in Bronckhorst gestart met het vervangen van een groot deel van de openbare verlichting doorslimme ledverlichting. Inmiddels is de vervanging voltooid. Ruim 4.500 van de 5.500 armaturen in onze gemeente zijn nu slim en duurzaam.

Slim en duurzaam
Door het toepassen van ledverlichting gaat het energieverbruik fors omlaag met zo’n 50% en daarmee dus ook de energiekosten. Bovendien hoeven de lampen minder vaak vervangen te worden. Dat zorgt voor lagere onderhoudskosten. Ook worden door de nieuwe, slimme techniek storingen op afstand automatisch aan ons gemeld.Verder is het nu mogelijk van achter de computer, telefoon of tablet de verlichtingssterkte op maat aan te passen (om bijvoorbeeld kerstverlichting beter uit te laten komen) enkrijgen we een beter overzicht van het energieverbruik en nog mogelijke besparingsmogelijkheden.

Duurzaamheidsdoelstelling
Wethouder Paul Hofman van duurzaamheid: “Als gemeente willen we dat Bronckhorst in 2030 energieneutraal is. Dat zijn we als we net zoveel energie op duurzame wijze opwekken als we gebruiken.De slimme ledverlichting en het steeds vaker toepassen van alternatieven als een lichter gekleurd wegdek, zoals op het fietspad langs de Hummeloseweg in Laag-Keppel, dragen eraan bij om deze doelstelling te behalen.” 

Op enkele plekken is de verlichting niet vervangen omdat dit speciale verlichting betreft. Denk aan de klassieke masten in stadje Bronkhorst. Dit komt op een later moment aan de orde.