Nieuws

30-04-2019 11:00

Achterhoekse Smaakboeken Alles van de Grond en Alles van het Dier

Twee gloednieuwe boeken over eco-gastronomie in de Achterhoek en Liemers zijn nu te koop. Kennis over smaak, duurzaamheid en regionale voedselculturen worden daarin op een toegankelijke en aantrekkelijke manier gepresenteerd. De beide Smaakboeken zijn het resultaat van het project Smaakacademie Achterhoek.

In de boeken lees en zie je dat we in de regio bevlogen vakmensen hadden en hebben. Daarbij wordt tegenwoordig samengewerkt met leerlingen en docenten van Graafschap College en Zone College. Ze leggen de basis voor een nieuwe voedselcultuur en een smakelijke, toekomstbestendige en aantrekkelijke regio, in verbinding met grond, landschap en de mensen. De kartrekker van het project Smaakacademie Achterhoek en bijbehorende Smaakboeken is foodspecialist Maurits Steverink van kenniscentrum Nelles. In samenwerking met culinair journalist Michiel Bussink en grafisch vormgever Maurits Gemmink maakte hij een bundeling van kennis en kunde over ons streekeigen voedsel. Niet alleen hedendaagse kennis, ook de historische en traditionele kennis is meegenomen. De beide boeken bieden een overzicht in de achtergronden van ons voedsel en hoe het is verbonden met cultuur, natuur, de mensen, vruchtbare grond en de toekomst. Twee boeken voor liefebbers van de streek, hedendaags streekeigen eten en foodprofessionals.

De Achterhoek en Liemers hebben zich ontpopt tot kraamkamers voor ambachtelijk en duurzamer voedsel. Voor korte innova?eve ketens waarbij passie voor smaak, natuur, landschap en dierenwelzijn hand in hand gaan met economisch rendement. Het project Smaakacademie Achterhoek, waar ondernemers en de onderwijsinstellingen Graafschap College en Zone College in samenwerken, brengt die kraamkamers met deze smaakboeken voor het voetlicht. 

Ambacht en eigentijds vakmanschap
De twee Smaakboeken geven concreet invulling aan het nieuwe vakgebied van de eco-gastronomie. Die gaat uit van een landbouw en voedselvoorziening zonder verspilling, waarbij rekening wordt gehouden met klimaat, natuurlijke omstandigheden, dierenwelzijn en gewerkt wordt volgens de principes van een circulaire economie. De eco-gastronomie biedt eindeloze mogelijkheden voor elke
eigentijdse chef-kok, horecaondernemer, bakker, slager, groenteboer, boer, thuiskok en gastronoom. Duurzaamheid, streekproducten, tradities en ambacht krijgen daarmee een concrete en hedendaagse, smakelijke invulling. Historische beschrijvingen, bedrijfsreportages van vakmensen, in woord en beeld, maken de twee Smaakboeken compleet.

Anders werken
Werken met de principes van het vakgebied eco-gastronomie en de smaak van de Achterhoek en Liemers, betekenen vaak ‘Anders Werken’ dan we tot nog toe gewend waren. Horeca, bakkers, groenteboeren, winkeliers, cateraars en slagers kunnen bijvoorbeeld niet langer, ongeacht het seizoen, alles bij de groothandel of teler bestellen. Van consumenten die boodschappen doen of uit eten gaan, mag verwacht worden dat ze rekening houden met de tijd van het jaar en de beperkte beschikbaarheid van sommige producten. Van boeren en tuinders vraagt het overleg met hun afnemers én de consument.
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by