Nieuws

01-05-2019 16:43

Een eigen bedrijf starten in 2019? Hier wat tips!

De afgelopen jaren nam het aantal bedrijven flink toe. Er werden vooral veel eenmanszaken opgericht. In 2018 zijn in het tweede kwartaal 2 op de 3 bedrijven eenmanszaken, dat was net iets meer dan de helft in 2008. Wat steeds minder vaak voorkomt onder de bedrijven is de maatschap als rechtsvorm. Wil jij je eigen bedrijf gaan beginnen dit jaar? Hier staan wat belangrijke tips voor je.


De vraag voordat je tijd, geld en energie gaat investeren is ben ik wel geschikt om een eigen bedrijf te beginnen? Heb ik de eigenschappen van een ondernemer? Je hebt aardig wat kwaliteiten nodig wil je een goede ondernemer zijn. Je moet in ieder geval vertrouwen in jezelf hebben en zelfverzekerd zijn. Motivatie, flexibiliteit en aanpassingsvermogen hebben zijn ook belangrijk. Voel jij je lekker, gaat je bedrijf ook lekker. Heb je een bedrijf aan huis  dan kan je drukwerk in jouw huisstijl laten drukken.


Businessplan
Heb je een top idee en ben je er klaar voor? Dan is het handig om een businessplan te maken. Doe dit ook als je freelancer bent of zelfstandig ondernemer. Investeerders gaan namelijk niet met je in zee als ze jouw businessplan niet gezien hebben. Niemand duikt zomaar het diepe met je in. Een goed businessplan waar bestaat dat uit? Zeker een missie, samenvatting wat het bedrijf gaat doen, omschrijving van diensten of producten, je doelgroep beschreven, een financieel plan en een korte/lange termijnplanning.


Nieuw belastingstelsel
Als je straks aan het ondernemen bent is het heel belangrijk om te weten welke belastingen je moet gaan betalen. Daarnaast moet je altijd op de hoogte blijven van veranderingen op belastinggebied. Je wil natuurlijk niet voor verassingen komen te staan als ondernemer. Je kan er ook voor kiezen je financiële zaken te laten doen door een goede accountant, je moet wel ervoor zorgen dat je zelf ook goed weet wat er speelt.


Thuisstudie
Wil je niet tegen struikelblokken aan lopen en weten wat er allemaal komt kijken bij het starten van je eigen bedrijf? Dan is het mogelijk om een studie te volgen thuis. In die studie leer je hoe een eigen bedrijf te starten. Je moet er ook achter komen welke ondernemingsvorm bij je bedrijf past. Bijvoorbeeld: zzp’er, vof, bv, nv enzovoorts.