Nieuws

30-10-2019 11:20

Aankoop locatie Ruimzichtlaan eerste stap duurzame toekomst voortgezet onderwijs

Het college van Doetinchem heeft besloten fors te investeren in onderwijshuisvesting. Doel is het realiseren van duurzame en toekomstbestendige huisvesting voor onder andere het voortgezet onderwijs in Doetinchem. Als eerste koopt de gemeente het onderwijsgebouw op de locatie Ruimzichtlaan 155 aan van huidige eigenaar Graafschap College; en stelt het gebouw als onderwijslocatie ter beschikking aan Achterhoek VO.

Wethouder Maureen Sluiter: “Er komt een gigantische onderwijs carrousel aan en daar sorteren wij alvast op voor met de aankoop van het gebouw aan de Ruimzichtlaan 155. Dat doen we vanuit een duidelijke visie op onderwijs in het belang van zowel Doetinchem als de regio. Met de besluiten die we nu nemen, beschikken we straks over toekomstbestendige onderwijshuisvesting voor de komende 20 tot 30 jaar. En het is natuurlijk geweldig dat met deze eerste stap een markant gebouw voor het onderwijs en voor de stad behouden blijft.
Als college willen we onze schoolgebouwen ook verbeteren, verduurzamen en energieneutraal maken. Deze ambities nemen we mee in de omvangrijke onderwijsopgave die ons te wachten staat. Het gebouw aan de Ruimzichtlaan wordt dan ook meteen verbeterd en verduurzaamd.”

Doetinchem = onderwijsstad
Doetinchem is DE onderwijsstad in de Achterhoek voor zowel voortgezet als beroepsonderwijs. Er is een forse investering in onderwijshuisvesting noodzakelijk om de kwaliteit van onder andere het voortgezet onderwijs te waarborgen. Zodat Doetinchem ook in de toekomst onderwijsstad nummer 1 blijft.
Het college vraagt de gemeenteraad daarom kennis te nemen van de transitie van het voortgezet onderwijs van drie naar twee scholen; en in te stemmen met de plannen van het college voor diverse andere schoolgebouwen in Doetinchem.

Onderwijswereld in Doetinchem verandert
Achterhoek VO verwacht in de komende 10 tot 15 jaar een forse krimp van leerlingen. Daarom heeft de organisatie besloten door te gaan met twee nieuwe scholen in plaats van de huidige drie. In augustus 2020 start Achterhoek VO twee
nieuwe scholen voor het voortgezet onderwijs in Doetinchem. De gemeente en Achterhoek VO zijn samen op zoek gegaan naar geschikte gebouwen en locaties voor het toekomstige voorgezet onderwijs. De oplossing is gevonden in de locatie aan de Ruimzichtlaan.
Voor de huidige eigenaar Graafschap College past de verkoop in haar huisvestingsstrategie voor langere termijn. Het beroepsonderwijs verschuift steeds meer naar de werkomgeving en in de toekomst stromen minder jongeren in als gevolg van demografische ontwikkelingen. Alhoewel de verkoop van de Ruimzichtlaan wat vroeg komt, grijpt het Graafschap College deze kans aan voor
herindeling en andere inrichting van gebouwen en ruimtes passend bij het onderwijs van de toekomst.
Na aankoop krijgt Achterhoek VO de beschikking over het pand. De brugklassen van het Houtkamp College komen op Ruimzichtlaan 155 en het Panora Lyceum op de Holterweg 121.

Breed overleg over toekomst onderwijshuisvesting
Met deze eerste stap alleen zijn we er niet. Er is een huisvestingsoverleg gestart tussen Achterhoek VO, Graafschap College, Iselinge Hogeschool, Zone College en de gemeente; om samen de behoefte aan onderwijshuisvesting op elkaar af te stemmen. Alle partijen voelen zich gezamenlijk verantwoordelijk voor de kwaliteit van het onderwijs in Doetinchem en de regio en de onderwijshuisvesting die daarbij hoort. Daar hoort ook het gezamenlijk voorkomen van leegstaand maatschappelijk kapitaal en het efficiënt gebruik en inzet van maatschappelijke gebouwen en locaties.
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by